Skip to main content

Frost & Sullivan, M2M (makineler arası) gelirlerinde yaşanan yoğun rekabetin Telekom şirketlerinin gelir sınırlarını çizdiğini belirliyor. Frost & Sullivan’ın analizine göre; M2M pazarında yaşanan rekabeti yoluna koymak için pazar liderlerinin,…

Frost & Sullivan, M2M (makineler arası) gelirlerinde yaşanan yoğun rekabetin Telekom şirketlerinin gelir sınırlarını çizdiğini belirliyor. Frost & Sullivan’ın analizine göre; M2M pazarında yaşanan rekabeti yoluna koymak için pazar liderlerinin, bilişim ve iletişim teknolojilerinin belli bir noktada birleştirilmesi gerekiyor.
2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye Telekom pazarını da yakından ilgilendiren M2M (makineden makineye) alanındaki yeni gelişmeleri mercek altına alıyor. Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre; Avrupa’nın bir numaralı makineden makineye (M2M) Telekom servisi sağlayıcıları, kaçınılmaz olan M2M bağlanırlığın metalaşması sürecinde atacakları adımlara karar vermeye çalışıyorlar. Büyük oranda toptan M2M kapasitesi satışına yoğunlaşmış yeni hizmet sağlayıcıların pazara giriş yapmasıyla birlikte alınacak kararlar daha da kritik hale geliyor. Bağlanırlık, M2M ediniminde önemli bir yere sahipken, Telekom şirketlerini zorlayan faktör, müşterilerinin üretkenliğini artırmak için hem bağlanırlığı hem de bilgiyi beraber sunmaya dayanıyor.
 
Bağlanırlık ve işleme yetenekleri için tek menü
Frost & Sullivan’ın sektör analistlerinden Yiru Zhong, mevcut durumu şu şekilde değerlendiriyor: “M2M alanındaki temel gelir M2M denklemindeki bilgi bileşenidir. Çünkü bilginin farklı müşteriler için farklı anlamları ve değeri var. Frost & Sullivan, M2M Telekom pazarının lider şirketlerinden birinin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin de dâhil olduğu geniş bir müşteri dilimine hitap eden, M2M bilgisi ve müşterilerin M2M edinme süreçlerini basitleştirmek için bağlanırlık ve işleme yeteneklerini bir arada sunan bir menüyle ortaya çıkacağını öngörüyor.”
Frost & Sullivan’a göre pazara yeni oyuncular giriş yaparken ve bağlantı başına gelir oranları gittikçe düşerken, Telekom şirketlerinin alternatif, hatta dolaylı gelir kaynakları oluşturmak için harekete geçmeleri gerekiyor. 
Nitekim, Deutsche Telecom (DT)’un M2M pazaryeri yaklaşımı, satıcıları ve alıcıları bir araya getirmek için teknoloji ve kullanıcıdan bağımsız ticari bir pazar ortamı sunarak kurumunu her türden müşteriye hizmet sağlar bir konuma taşıyor. Bu büyük başarıdan daha da önemlisi, Frost & Sullivan analistlerine göre Deutsche Telekom’un aynı zamanda M2M kolaylaştırma faaliyetlerinden gelir elde etmeyi hedeflemesi olarak görülüyor.

Şirketler M2M stratejileri geliştiriyor
Frost & Sullivan’a göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde canlı bir M2M pazarı oluşması için yeterli kaynaklar ve odak noktaları mevcut durumda bulunuyor. DT’nin yanısıra Telefonica/O2, Orange Business Services veya Vodafone Global Enterprises gibi Telekom şirketleri kendi M2M stratejileri üzerinde çalışıyorlar.
M2M gelirleri için verilen mücadelenin yalnızca M2M bağlantı ve iletişim hizmetleri alanında sürmediğini ifade eden Zhong, hâlâ emekleme döneminde olan M2M data seviyesinde de mücadelenin yoğunluğunun gittikçe arttığını vurguluyor. 
Zhong, bununla ilgili olarak, M2M akıllı sayaç veri yayımı konusunda henüz çözülmemiş pek çok sorun olduğunu örnek olarak göstererek, elektrik dağıtımı veya perakende şirketlerinin akıllı sayaçların yerleşimi ve evlerdeki sayaçlardan şubelere, oradan da enerji şirketlerinin yönetim ofislerine giden sayaç verilerinin entegrasyonu için BT uzmanlarının yardımlarına ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. 
Frost & Sullivan’a göre başarının ilk ölçüsü otomotiv sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli bir orijinal ekipman üreticisi (OEM) ile sözleşme imzalamak ve akıllı sayaç projelerini kazanmaktan geçiyor. Bununla birlikte, asıl zorluk bu ilişkileri yalnızca M2M bağlantı kontratları olmaktan çıkarmakta yatıyor.