Skip to main content

Vatandaşlar 2016 ve bu yılın üç ayında telefon dolandırıcıları tarafından 50 milyon TL dolandırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü vatandaşları uyararak, şüpheli durumları ikinci şahıslarla paylaşmalarını istedi.

Telefon dolandırıcılarının en son kurbanı Türkiye’de yaşayan İranlı emekli Profesör Hüsrev Mollah oldu. 19 Mart’ta Haberturk’teki habere göre,  90 yaşındaki Mollah kendisini tutuklamakla tehdit eden dolandırıcılara inandı ve zaman yitirmeden bankaya gidip 285 bin TL’sini çekip evine döndü. Parayı sahte polislere veren Mollah, daha sonra diğer bankadaki 250 bin Euro’sunu da çekti ve dolandırıcıları beklemeye başladı. Dolandırıcılar Mollah’ı birkaç kez daha aradı ve toplam 2 milyon TL’sine el koydu. Polis, Mollah’ı dolandıran şüphelileri arıyor.

81 ilde 56 milyon kişiye bilgilendirildi

Yukarıdaki yaşanan tatsız hadiseler sonucunda vatandaşlar, 2016 yılı ve 2017’nin ilk üç ayında telefon dolandırıcılarına yaklaşık 50 milyon TL’lerini kaptırdı. Hürriyet Gazetesi’nde 26 Mart’ta yayımlanan habere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, kendilerini polis, savcı, banka görevlisi ve sigorta yetkilisi olarak tanıtıp vatandaşları terör örgütleriyle korkutarak dolandıranlara karşı ülke çapında mücadele ediyor. Daire başkanlığının koordinasyonun yurttaşların bilgilendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması için 2016 yılında ve bu yılın ilk üç ay içerisinde 81 ilde 55 milyon 679 bin 958 kişiye bilgilendirildi. Başkanlık tarafından hazırlanan uyarı metinleri  SMS olarak ülke genelinde 70 milyon cep telefonu abonesine  geçen yıl dört, bu yıl Ocak ayında bir kez iletildi.

561 şüpheli yakalandı, Asayiş Daire Başkanlığı’ndan uyarılara devam

Bütün bu çalışmalara rağmen telefon dolandırıcıları terör örgütüyle mücadele iddiasıyla korkuttukları vatandaşları dolandırmaya devam ediyor. 2016 yılında yapılan operasyonlarda 437, bu yılın ilk üç ayında ise124 şüpheli  yakalandı. Asayiş Daire Başkanlığı, “Tanımadığınız kişilerden gelen çağrılarda telefonunuzu açsanız dahi uzun süreli konuşmayın, be­lir­li ara­lık­lar ve­rin. Sorular sorarak karşıdaki kişiyi yönlendirin, şüphelendiğiniz durum varsa yaptığınız konuşmayı ikinci kişilerle paylaşın, polis ve jandarmayı arayın. Buluşma noktasını karakol veya adliye olarak verin. Polis-savcının hiçbir zaman sizden para talep etmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın” uyarılarını yineledi.

(Kaynak: Hürriyet Gazetesi, Haberturk Gazetesi)