Microsoft Türkiye, Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının bu yıl dördüncüsünü düzenledi. Başarı hikâyeleriyle diğer kadınlara ilham veren projeleri destekleyen etkinlik Habitat Derneği, Wtech Teknolojide Kadın Derneği ve Kodluyoruz Derneği iş ortaklığıyla hayata geçirildi.
Türkiye’nin dijital dönüşümünü güçlendiren teknoloji odaklı iş ve eğitim faaliyetlerinde bulunan tüm kadın girişimcilere açık olarak düzenlenen yarışmada Microsoft Teams üzerinden aday sunumlar ve jüri oylamaları gerçekleşti. Yılın en iyi projeleri arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda birinciler seçildi.
Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi, Engelsiz Merdiven Projesi ile Aysel İnce seçilirken, Maturo Life Projesi ile Gülay Özkan Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider oldu. Genç Teknoloji Yıldızı Selin Alara, birinciliği IC4U2 ve BB for All Akıllı Robot Projeleri ile kazanırken Tazi Projesiyle Zehra Çataltepe, Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi kategorisinde, WeWalk projesiyle Zülal Tannur ise Engelleri Aşan Kadın kategorisinde birinci oldu.
Teknolojinin Kadın Liderleri 2020 yılı birincileri
Aysel İnce – Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi Ödülü – Engelsiz Merdiven Projesi: Aysel İnce, teknolojiyi ve bilimi çocuklarla buluşturmak hedefiyle öğretmenliği seçen bir eğitimci. Van Çatak’taki Bilgi Köyü’nde ilçenin ilk ‘Matematik Sınıfı’nı kurdu. Birkaç ay sonra öğrencilerinin yaptığı “Engelsiz Merdiven” projesiyle YGA Zirvesine davet edildi. Şu an öğrencileri, teknolojinin doğru ve faydalı bir şekilde kullanılmasını anlatmak için, Bilim Şenliği hazırlığı yapıyor.
Gülay Özkan – Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider Ödülü- Maturo Life Projesi: Tasarım danışmanlık şirketi GEDS’in kurucusu olan Gülay Özkan, ESSEC Business School Paris’te dersler veriyor. GEDS, tasarım araçlarını kullanarak organizasyonları hizmet verdikleri insanlarla yenilikçi yöntemlerle buluşturuyor. GEDS,2017 yılında Birleşik Krallık’ta 65 yaş üstü insanların yaşamını kolaylaştırmak üzere çözümler üreten MATUROLIFE projesine tasarım lideri olması için davet edildi.
Selin Alara – Genç Teknoloji Yıldızı Ödülü – IC4U2 ve BB for All Akıllı Robot Projeleri: 13 yaşındaki Selin Alara, 8. Sınıf öğrencisi. 9 yaşında kodlama öğrenmeye ve 10 yaşında robot yapmaya başlayan Selin, C++ ve Python programlama dillerine hakim. Ic4U, BB4All, Haşmet the Android ve üzerinde çalıştığı yeni robot olmak üzere 4 tane robotu bulunan Selin, 2018 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen Coderdojo Coolest Projects yarışmasında donanım kategorisinde birinci oldu. Aynı kategoride başvuru yapan Ecem Yılmazhaliloğlu, Elif Ada Güneş, Ekin Şenvardarlı Elif Sude Gökay, Pırılsu Keskiner ve Şevval Hayat Yaylakcıoğlu’nun yaratıcı ve teknolojik projeleri de jüri üyelerinden büyük beğeni aldı ve değerlendirilmesi en zor kategorilerden biri oldu.
Zehra Çataltepe – Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi – Tazi Projesi: Zehra Çataltepe, Gartner’ın duyurduğu “Cool Vendor in AI Core Technologies” alanında dört şirketten biri olan Tazi’nin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü. Tazi’de amaç, yapay öğrenmeyi herkes için kolay ve kullanışlı bir teknolojiye dönüştürmeye yardımcı olmak. Zehra Çataltepe, her yıl onlarca öğrenciye yüksek lisans düzeyinde Yapay Öğrenme ve Örüntü Tanıma dersleri veriyor.
Zülal Tannur – Engelleri Aşan Kadın – WeWalk Projesi: Görme engelli Zülal Tannur on sekiz yaşında. Sivil toplum kuruluşu YGA’ya 50 bin başvuru arasından kabul edilen Zülal Tannur, görme engelliler için geliştirilen ve dünyanın devrimsel özellikler taşıyan ilk akıllı bastonu WeWalk üzerinde yapılan çalışmalara ilham kaynağı oldu. Daha çok görme engellinin bu ürüne erişmesine yardımcı olmak için bir Change.org kampanyası başlattı.
Yorumlar