Skip to main content

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın 7 ülke vatandaşlarına ülkeye girme yasağı getirmesinden sonra teknoloji devleri tepkilerini gösterdi.

Amerika Başkanlık koltuğunu Obama’dan devralan  ve göreve gelir gelmez dünyayı sarsan ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesini ve yedi ülkeden göçmenlerin ülkeye girişini yasaklayan kararını imzaladı. Trump, ‘Göçmen Yasası’ ile birlikte 7 ülkeye en az 3 ay için vize kısıtlaması getirmeyi hedefliyor. Bu ülkeler; Suriye, Libya, Irak, İran, Sudan, Somali ve Yemen.

ABD’nin birçok kentinde Başkan Donald Trump’ın göçmen karşıtı başkanlık kararnamesini imzalamasına yönelik protestolar sürüyor. Ülkedeki 16 eyaletin başsavcıları, Trump’ın vize yasağına karşı ortak bir kınama yayımladı. Yeni göçmen yasası; Apple, Netflix, Google, Twitter gibi şirketlerin CEO’ları tarafından da tepkiyle karşılandı.

Elon Musk, Twitter’da yaptığı açıklamada, söz konusu politikanın müslüman ülke ve  belli başlı vatandaşları kapsayan yasağın, ülkenin sorunlarını çözmenin en iyi yolu değil diye yazdı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg,  Trump’ın  kararına tepkisini Facebook’a taşıdı. Zuckerberg  “Bir çoğu kişinin olduğu gibi Başkan Trump tarafından imzalanan kararnameden endişeliyim. Bu ülkeyi güvenli hale getirmeliyiz. Ancak bunu gerçekten tehdit olan kişiler üzerine odaklanarak yapabiliriz. Kapılarımızı yardıma muhtaç olan sığınmacılara her zaman açık tutmalıyız. Biz buyuz. Aynı zamanda başkanın ülkemize gelen yeteneklerden faydalanmaya devam edileceğine inanmasından memnunum. Biz bir göçmen ülkesiyiz. Bütün dünyanın en iyi ve en zekilerinin burada yaşayıp, çalışıp, katkı vermelerinden hepimiz karlı çıkarız” ifadelerini kullandı.

Google CEO’su Pichai, Hindistan’dan göç eden Tamil kökenli bir Amerikalı. Alınan kararlar nedeniyle oldukça endişeli olduklarını söyleyen Pichai, toplamda 187 Google çalışanının bu kararlardan etkileneceğini de sözlerine ekledi.

Apple CEO’su Tim Cook, şirket çalışanlarına gönderdiği bir e-postayla bu kararların destekledikleri bir politika olmadığını, Apple’ın tüm dünyaya açık bir şirket olduğunu açıkladı. Microsoft CEO’su Satya Nadella da Linkedin arayıcılığıyla yaptığı açıklamasında hem bir göçmen hem de CEO olarak şirket içerisindeki göçmenlerin pozitif etkilerini gördüğünü ve bu etkinin hem Amerika hem de tüm dünya için gerekli olduğunu söyledi.

Twitter CEO’su Jack Dorsey, ABD’deki Suriyeli göçmenlerin yüzde 11’inin iş sahibi, ve  bu oranın ABD doğumlu iş sahiplerinin üç katı olduğunu belirterek, “Kararın insani ve ekonomik etkisi gerçek ve çok üzücü. Mültecilerin ve göçmenlerin ABD’ye getirdiklerinden faydalanıyoruz.”dedi.

Netflix CEO’su Reed Hasting, “Bu tarz yasaklar Amerika’ya yakışmıyor ve ülkemize yönelik nefretin, tehditin bu yasak ile birlikte daha da artması kaçınılmaz.”

New York Federal Mahkemesi’nden Yargıç Ann Donnelly, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülke sınırlarını mültecilere ve yedi ülkenin vatandaşlarına kapayan kararnamesini geçici olarak durduran bir karar aldı. Dünyada büyük ses getiren yasa ile ilgili gelişmeleri önümüzdeki günlerde göreceğiz.