Skip to main content

Popüler video iletişim platformu Zoom, yeni güncellemesiyle görüşme gizliliğini ve güvenliğini artıran özelliklerini duyurdu.

Zoom, son günlerde veri güvenliği ve gizlilik uygulamalarıyla ilgili aldığı eleştirilerle gündemde. Zoom son olarak, uygulamayı kullanan 500 binin üzerinde kişinin bilgilerinin hacker’lar tarafından satışa çıkarıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Şirket tarafından bugün yayınlanan resmi açıklamada, olayın araştırıldığını ve etkilenen hesapların kullanıma kapatıldığı duyuruldu. 

Yaşanan gelişmelerin ardından Zoom, video iletişim platformunda görüşme güvenliğini ve gizliliğini artıracak yeni özellikleri içeren 4.6.10 sürümünü kullanıcılara açtı. Zoom’un yeni güncellemesiyle aşağıdaki işlevlere erişilebilecek:

  • Görüşmeyi kilitleme,
  • Bekleme Odası’nı etkinleştirme,
  • Katılımcıları görüşmeden çıkartma,
  • Katılımcıların ekran paylaşımı yapabilme, yazılı sohbet etme, görünen adlarını değiştirme ve görüşme yöneticilerinin paylaştığı içeriklere not ekleme yetkilerini kısıtlama.

Güncelleme öncesinde kullanıcı profil ayarlarından yapılabilen ayarlar, Güvenlik simgesi ile ulaşılabilen alana taşınırken, Güvenlik simgesi, önceki sürümlerdeki Davet Et düğmesinin bulunduğu yerde konumlandırılıyor. Zoom v4.6.10 ile Davet Et düğmesi ise Katılımcılar paneline taşındı. Güvenlik simgesi, tüm ücretli ve ücretsiz kullanıcılar için masaüstü (Mac ve Windows), mobil (iOS ve Android), iPad ve web istemcisinde yer alacak.

Tüm hesaplara yönelik ek güvenlik önlemleri

Zoom, görüşmelerin gizliliğini korumak için artık başlık çubuğunda toplantı ID’sini görüntülemeyecek. Böylece Zoom görüşmesinin ekran görüntüsünün paylaşıldığı durumlarda bu ID gizli kalabilecek.

Farklı hesap tipleri için alınan ek güvenlik önlemleri ise aşağıdaki şekilde sıralanıyor:

  • Bekleme Odası: Ücretsiz Temel, tekil lisanslı Pro ve K-12 programındaki eğitim hesaplarında Bekleme Odası, görüşmelerde varsayılan olarak etkin olacak.
  • Parolalar: Ücretsiz Temel, tekil lisanslı Pro ve K-12 programındaki eğitim hesapları için görüşme parolaları varsayılan olarak etkin olacak ve eğitim hesaplarında bu özellik kapatılamayacak.
  • Alan adı kişi listesi: Yönetilmeyen alan adı için ücretsiz Temel ve tekil lisanslı Pro hesaplarında, aynı alan adındaki kişilerin listesi artık görüntülenemeyecek. Yeni sürümde ayrıca aynı alan adındaki kullanıcılar için Kişi Listesi’ni otomatik oluşturma özelliği de yer almıyor. Kişileri korumak isteyenler, harici tutulan kişiler listesine ek yapabilecekler.
  • Katılımcı adı değiştirme: Yukarıdaki görüşme içi ad değiştirmeye ek olarak, hesap yöneticileri ve görüşme yöneticileri katılımcıların (her görüşme için) kendi adlarını değiştirme özelliğini web portal üzerinden hesap, grup ve kullanıcı düzeyinde kısıtlayabilecekler.