Skip to main content

Bazı kurumsal şirketler ise kuluçka ya da hızlandırma merkezleriyle start-up’ları destekliyor. Start-up dostu şirket örneklerini bir araya getirdik.

Arçelik Garage

Arçelik’in Mart 2017’de Çayırova Kampusu’nda hayata geçirdiği Arçelik Garage, kendini startup hızlandırma programı olarak konumlandırıyor. Garage, Atölye 4.0 ve TECH PRO Akademi’nin de bulunduğu merkezde sadece teknik alanda deneyimi olan kişiler değil, farklı meslek alanlarında uzmanlaşmış çalışanlarla multidisipliner bir yaklaşım sergileniyor. Şirketin her biriminden çalışanların bir araya geldiği Arçelik Garage’da, yenilikçi ve özgün fikirler ortaya konuyor. Dışarıdan gelen ziyaretçiler ise bu alanı ‘maker cenneti’ olarak nitelendiriyor. Garage içinde şirket içi ve dışından konuşmacıların katılımıyla Garage Talks etkinlikleri düzenleniyor. Böylece çalışanların farklı görüşleri duyması ve yeni fikir geliştirmede çeşitlilik sağlanmasının yolu da açılıyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ülkemizde start-up dostu şirketler arasında önemli bir yere sahip. BKM, de sosyal girişimcilere ayrı önem göstererek çeşitli iş birlikleri yapıyor. Bu girişimlerin arasında givin ve SosyalUp öne çıkıyor. Bununla birlikte dijital cüzdan BKM Express üzerinden aralarında Koruncuk Vakfı’ndan Kızılay’a, AKUT’tan Yeşilay’a değişen STK’lara bağış yapılabiliyor. BKM Express’in diğer bir fonksiyonuysa start-up’ların hızlı, kolay ve güvenli ödeme almalarına aracılık etmek. Bunun yanı sıra, BKM FinTech Istanbul platformuyla fintech girişimlerine network olanağı sağlayan etkinlik ve eğitimler de gerçekleştiriyor. Öte yandan BKM,  Blockchain, chatbot ve bluetooth teknolojilerindeki çeşitli girişimlerle projeler yürütüyor.

Türk Telekom Pilot

Türk Telekom tarafından 2013 yılında hayata geçirilen Pilot, Türkiye’deki ilk kurumsal girişim hızlandırma programı. Hızlandırma programı kapsamında girişimlere Türk Telekom ile işbirliği fırsatı, nakit desteği, eğitim, mentorluk, iş bağlantıları, yatırımcılara erişim, ofis alanı, teknoloji altyapısı, mobil iletişim paketi ve tanıtım desteği gibi destekler sağlanıyor.  12 hafta süren programın sonunda ekiplerden, doğrulanmış bir iş modelini esas alan Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün (Minimum viable product-MVP) ortaya çıkarmaları bekleniyor. Programı başarıyla tamamlayan ekipler geliştirdikleri MVP ve iş modelini, yatırımcıların katıldığı Demo Day etkinliğinde paylaşıyor.

Akbank Lab

Akbank Direkt Bankacılık iş birimi altında konumlandırılan Akbank Lab, Akbank’ın inovasyon merkezi.  2017 yılının başlarında faaliyete geçen Akbank Lab, bankaların çok hızlı değişen teknoloji ve müşteri beklentileri nedeniyle kendilerini sürekli geliştirmesi ve güncellemesi gerektiğine inanıyor. Bu nedenle öncelikli Akbank Lab’in amacı Akbank’ın inovatif şirketlerin işbirliği yapmak isteyecekleri ilk banka olmasını sağlamak ve yerel ve küresel yenilikleri hızlı bir şekilde uyarlayarak banka müşterilerine sunmak olmak belirlendi. Banka, bu amaçla fintech’ler, start-up’lar ve yenilikçi çözüm ve ürünler sunan bütün taraflar ile iletişim içinde olmayı ve işbirliği fırsatlarını ilgili  birimlerle  değerlendirmeyi hedefliyor.

Arıkovanı (Turkcell)

Turkcell’in hayata geçirdiği Arıkovanı, girişimcilerin geliştirdikleri teknoloji ve inovasyon odaklı projelerin hayata geçmesi için ihtiyaç duydukları kaynağı toplumdan edinmesini sağlayan kitlesel fonlama platformu. Arıkovanı’nın başlıca hedefleri arasnda Türkiye’nin yerli teknoloji üretimini artırmak ve topluma teknoloji üretimine destek olma bilinci kazandırmak yer alıyor. Turkcell’den aldığımız bilgiye göre,  65 bin destekçiyi girişimcilerle buluşturan Arıkovanı’nda, şimdiye dek 3,4 milyon değerinde bir fon yaratıldı.  4 bin 750  proje, kitlesel fonlama kampanyası için başvurdu.  17 teknoloji girişiminin kitlesel fonlama kampanyası başlattığı platformda, şu ana kadar 20 proje fon hedefine ulaşarak başarılı oldu.

Workup (İş Bankası)

İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu ve Kolektif House tarafından yönetilen Workup, teknolojik iş fikri olan girişimcileri ve erken aşama girişimleri ihtiyaç duydukları alanda destekleyerek iş fikirlerini geliştirmeye ve işlerini büyütmelerine yardımcı oluyor. İş Bankası’nın 2017’de hayata geçirdiği Workup’ta teknoloji odaklı girişimlere; iş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, pazarlama ve sunum teknikleri, satış ve pazarlama eğitimleri, mentor ve teknik danışmanlık desteği sunuluyor. Workup’ta şu an 11 start-up çalışmalarını sürdürürken, 7 start-up mezun oldu.

OrangeLab (ING Bank Türkiye)

Birçok finansal teknoloji şirketi ile iş modelleri test edecek ve bir bankacılık laboratuvarı gibi çalışacak olan Orange Lab” inovasyon merkezi, 2016. 3. çeyrekte yeni fikirlere kapılarını açtı.  ING Bank’ın bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olma vizyonunun önemli ayaklarından biri olan Orange Lab’de hâlihazırda projeler geliştiren ING yazılım ekipleri, kurum içi girişimcilik adına iyi bir örnek oluşturuyor.  ING Bank ayrıca, girişimcilik ve inovasyon ekosistemine desteğini yeni bir aşamaya taşımak üzere, İTÜ ARI Teknokent ile yeni bir işbirliğine gitti ve geçen yıl  Big Bang Girişimcilik Yarışması’nda hayata geçirilen ING Bank Fintech Özel Ödülü ile ING Bank tarafından başarılı bulunan fintech girişimcilerine ödül olarak toplam 40 bin Euro dağıttı.

TEB Girişim Evi

TEB Girişim Evi yüksek katma değer üreten girişimcilerin projelerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş bir iş geliştirme merkezi. TEB Girişim Evi’nde 3 farklı yaklaşım ile hizmet sunuluyor. 2013’te kurulan TEB Girişim Evi’den verilen destekler şöyle sıralanıyor: İş yönetimi danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri ve kuluçka eğitim merkezi. TEB ayrıca Fransız ortağı BNP Paribas ile de BNP Paribas International Hackathon adında bir yarışma düzenliyor. Bankacılık ve finans dünyasına yönelik teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefleyen girişimcilere açık olan yarışma, geçtiğimiz yıl üçüncü kez gerçekleştirildi.

GarantiPartners (Garanti Bankası)

Garanti Bankası, 2015 yılında her ölçek ve sektörden erken aşama girişimlerin, KOBİ’lerin ve büyüyen girişimlerin desteklenmesi, projelere ivme kazandırılması için GarantiPartners hızlandırma programını hayata geçirdi. Bu platformda stratejik ortak,  Boğaziçi Üniversitesi Melek Yatırımcılık Platformu (BUBA) oldu. 2016’daysa GarantiPartners Girişim Üssü, girişimlere, girişimcilik ekosistemine ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere Mecidiyeköy’deki lokasyonunda açıldı. Girişim Üssü GarantiPartners’ın fiziki bir kimliğe de büründüğü bir nokta olarak yenilikçi fikir değerli projelerin hayata geçmesine, sürdürülebilir bir değere dönüşen başarılı girişimlerin yeşermesine hizmet ediyor.

Albaraka Garaj (Albaraka Türk)

Albaraka Garaj, Albaraka Türk bünyesinde, 2017’de fintech tabanlı iş fikirlerine ve projelere sahip girişimcilerin kuluçka ve hızlandırma olanakları ile desteklendiği girişimci hızlandırma merkezi olarak hayata geçti. Açılışının ilk dönem için başvurularını alan Albaraka Garaj, 400’den fazla start-up’ın ilgisini çekmeyi başardı. Seçim sürecinin ardından ise 9 girişim Albaraka Garaj’da çalışmaya başladı. Albaraka Garaj’ın yoğunlaştığı alan fintech olarak belirlense de,  seçilen girişimler büyük veriden yapay zekâya, Blockchain’den kitle fonlamaya değişen  farklı sektörleri odağına alıyor.

Lonca Girişimcilik Merkezi (Kuveyt Türk)

Kuveyt Türk’ün geçen yıl hayata geçirdiği Lonca Girişimcilik Merkezi teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin, proje fikirlerini sürdürülebilir bir modelde ve ayrıca hızlı bir şekilde ticarî faaliyete dönüştürmelerini sağlamak amacıyla kuruldu. Kuveyt Türk, kendi bünyesindeki KT Portföy Yönetimi A.Ş. ile Türkiye’nin Startup’lar ve Teknoloji Girişimcilerine özel ilk girişim sermayesi yatırım fonunu oluşturuyor. LONCA’yı tamamlayan girişimciler, eğer fonun yatırım büyüklüğü için uygun aşamaya gelmişlerse, bu fondan yatırım almak konusunda önceliğe sahip olacaklar. Öte yandan, Eylül 2017’de Lonca Girişimcilik Merkezi ilk döneme seçilen start-up’ları duyurdu. Bu girişimler 6 ay boyunca desteklenecek.

 

Yemeksepeti

Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın aynı zamanda girişimci ve start-up dostu olarak dikkat çekiyor. Nevzat Aydın yatırım kararını alırken internet şirketlerine öncelik veriyor. Fakat teknolojiyi tetikleyici unsur olarak benimseyen farklı sektörlerdeki şirketlere de yatırım yapıyor. Aydın’ın yatırım yapacağı şirketleri seçerken temel kriterleri arasında, girişimcinin inandığı şeyin peşinden gidebiliyor olması, girişimin ölçeklenebilir bir iş modeline sahip olması ve gelecekteki rekabet koşullarının kestirilebilir olması yer alıyor. Aydın’ın yatırım yaptığı şirketler arasında ModaCruz, Lidyana, Buldumbuldum, Connected2me, Garajyeri ve Temizlik Yolda yer alıyor. Öte yandan, Ekonomist dergisinde yayımlanan bilgiye göre, Aydın’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırımların tutarı 15 milyon doları buldu.

Startup Focus (SAP)

Girişimcileri destekleyen fikirlerini hayata geçirmelerini kolaylaştıran SAP Startup Focus programı ile girişimciler, hem teknoloji hem de pazarlama alanında destek alabiliyor. Bu program altında startup’lar teknolojiye, kaynaklara, müşterilere, sermaye ve topluluklara daha hızlı erişim imkanı kazanıyor. Büyük veriyi gerçek zamanlı olarak analiz edebilme imkânı tanıyan SAP HANA Platformunu kullanarak ürünler ortaya koyan girişimler, SAP’nin  müşteri ağına erişebiliyor ve ürünlerini pazarlayabiliyor. Türkiye’de bir geliştirme merkezi kuran ilk global yazılım şirketi SAP, 20 laboratuvardan oluşan global Ar-Ge ağının bir parçası olan SAP Geliştirme Merkezi’ni İstanbul Teknopark’ta 2014’te faaliyete geçirdi. Bu merkezde Türk mühendislerinin geliştirdiği çözümler SAP’nin global ürün portföyünde tüm dünyadaki SAP müşterilerine sunuluyor.