Skip to main content

Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi dünyaca popüler fotoğraf paylaşım platformları, sosyal medya kullanıcılarının abur cubur tüketimine olan eğilimini artırıyor. Sosyal medyanın ve paylaşım ağlarının ortaya çıkışı ve her geçen…

Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi dünyaca popüler fotoğraf paylaşım platformları, sosyal medya kullanıcılarının abur cubur tüketimine olan eğilimini artırıyor.
Sosyal medyanın ve paylaşım ağlarının ortaya çıkışı ve her geçen gün toplumların teknoloji bağımlılığının artması, kişilerin artık günlük yaşantılarındaki anları paylaşmasının yanı sıra ne yiyip içtiğine kadar etkiliyor.
Gün içinde iştah kabartan yiyecek ve içeceklerin, tatlı ve abur cuburların sosyal medyadaki fotoğraf paylaşım oranları diğer paylaşımlara göre oldukça yüksek bir paya sahip. Sosyal medyada yer alan abur cubur tüketimi ile ilgili fotoğraflar, kişi de açlık hissine yol açabiliyor.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca “Vücudun verdiği bu açlık reaksiyonu beynin tatlı tüketmeniz konusunda sizi teşvik etmesine sebep olur. Bu bilincin farkında olan dünyadaki birçok yeme içme sektöründeki firmalar sosyal medyada etkili bir iletişim yaparak gün içinde paylaştıkları fotoğraflarla ve yaptıkları kampanyalarla kişileri daha çok abur cubura yöneltebiliyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında “İnternette geçirilen uzun zaman kişileri hareketsiz kılıyor ve kilo artışı meydana geliyor. Bulunduğumuz mevsim dolayısıyla gecelerin uzun olması, kişilerde fiziksel hareketin azalması ve tabii internette geçirilen zamanın artması; abur cubur tüketimini arttırır ve kişilerde kilo artışı gözlenir.” ifadesini kullandı.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, sosyal medya bağımlılarını düzensiz beslenme ve abur cubur tüketimine karşı şu şekilde önlem almaları gerektiğini belirtiyor:
1- Abur Cubur tüketimlerinizde sağlıklı tercihler yapın

Patates cipsi yerine bir bardak kadar yağsız patlamış mısır tüketebilirsiniz. Yüksek kalori içeren kremalı bisküviler yerine kepekli ve az şekerli bisküviler tercih edilmeli. 
En tehlikeli abur cuburların başında sosyal medyada da büyük oranda paylaşım alan yaş pasta ve cheese cake gibi yağ  ve şeker oranı yüksek pastane ürünleri geliyor. Bu gibi besleyiciliği düşük ama kalori içeriği yüksek besinler yerine meyve tüketerek de tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Meyvelerin içerdiği fruktoz (meyve şekeri) sayesinde kan şekeriniz yükselecek ve tatlıya olan eğiliminize çözüm olabilecek. Orta büyüklükteki bir armut, 1 avuç kadar kuru dut, 3 – 5 adet kuru kayısı, 1 avuç üzüm, 10 – 15 adet çilek, 1 avuç kadar kurutulmuş elma veya 1 orta büyüklükte portakal tercih edebileceklerinizin sadece bir kısmı. Böylece fazladan kalori alımından kurtulup, daha sonra pişman olacağınız bir davranış sergilememiş olacaksınız. Kilo kontrolünü sağlama bakımından da büyük bir adım atmış olacaksınız.’
2- Tatlı tercihine dikkat

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, ‘Ağır, şerbetli, hamurlu tatlılar yerine daha hafif, daha az kalorili ve besleyici özellikteki sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz’ önerisinde bulundu. Sütlaç, muhallebi, pelteler, ayva – armut – elma veya kabak tatlıları gibi. Tatlılarınızı tatlandırıcı kullanarak da hazırlayabilirsiniz. 
3- Ana ve ara öğünleri asla atlamayın

Günde 6 – 8 öğün beslenmelisiniz. 3 ana öğün, diğerleri ise ara öğünler olarak planlanmalı. Günlük yaşantılarda sosyal medya büyük yer kaplıyor. Atladığınız öğün, kan şekeri regülasyonunuzda düzensizliğe ve çabuk acıkmanıza neden olur. Bunun sonucunda ise; bir sonraki öğünde farkında olmadan daha çok besin tüketir; böylece gereğinden fazla miktarda enerji almış olursunuz. Bu durum, kilo alımlarını beraberinde getiriyor. Kilo kontrolü ve tokluk için öğün atlamamak çok önemlidir.
4- Posalı besinlerin tüketimini artırın
İnternet başında uzun saatler harcandığı için kişiler hareketsiz kalarak; aşırı hareketsizlik ve sağlıksız beslenme, kabızlık şikayetlerini de beraberinde getirebiliyor. Yeterli posa tüketimini sağlamak için öğünlerinizde mutlaka sebze yemeği ve salata tüketmeye çalışılmalı. Ekmeğinizi tam buğdaylı/çavdar gibi posa değeri yüksek olanlardan tercih edin, gün içerisinde 3-5 porsiyon meyve tüketin, haftada mutlaka 1-3 kez kuru baklagil yemekleri tercih edin.
5- Bol bol su için

Sosyal medyada uzun süre geçirenler su içmeyi de unutuyor. İhtiyaç olan su miktarının 1,5 – 2,5 lt olduğunu unutmayın. Masanızın üzerinde temiz, cam bir şişede su bulundurun. Çantanızda, yanınızda su bulundurmaya dikkat edin. Acıktığınız zamanlarda da su için. Böylece hem su tüketimini artırmış olur, hem de suyun bir miktar tok tutma özelliğinden faydalanırsınız. 
6- İçecek tercihiniz sağlıklı olsun
Besin değeri açısından tercih edilecek içecek, sade kahve yerine bol sütlü kahve; koyu bir çay yerine daha açık, hatta limonlu bir çay olabilir. Sıklıkla tüketilen tatlandırılmış içeceklerden vazgeçin. Gazlı içecekler, şeker eklenmiş içecekler, şeker eklenmiş tatlandırılmış çaylar, meyve suları (şeker oranı yüzde 25 veya daha az) gibi tatlandırılmış içecekler obeziteye neden olduğu için vazgeçilmelidir. Yapılan çalışmalarda bu içeceklerin tüketimi sonrasında kişilerde ciddi kilo artışlarına neden olduğu görüldü.