Skip to main content

İsrail Siber Güvenlik uzman komitesinin başkanı olan Menny Barzilay’a siber güvenlik dünyasındaki trendleri, gün geçtikçe sayıları artan siber saldırılarla nasıl başa çıkılacağını ve Digital Age Summit’te yapacağı konuşmasında hangi konuları ele alacağını sorduk

11-12 Mayıs tarihlerinde “Next 10” temasıyla gerçekleşecek olan Digital Age Summit’in dikkat çeken konuklarından biri uluslararası arenada tanınmış bir siber güvenlik uzmanı olan Menny Barzilay. Uluslararası organizasyonlara ve girişimlere siber güvenlik alanında stratejik danışmanlık yapan, İsrail Siber Güvenlik uzman komitesinin başkanı olan Barzilay’a siber güvenlik dünyasındaki trendleri, gün geçtikçe sayıları artan siber saldırılarla nasıl başa çıkılacağını ve Digital Age Summit’te yapacağı konuşmasında hangi konuları ele alacağını sorduk.
IMG_8315_2 -SQ_SmallerSiber güvenlik dünyasında en son trendler neler?

Şu an dünyada bulunan siber güvenlik kapasitesi, büyümekte olan saldırılarla aynı seviye değil. Gün geçtikçe daha fazla tehditle karşılaşıyoruz ve korsanlar gittikçe daha bilgili hale geliyor. İnternet bir nevi “saldırgan” tutum gösterenlerin tarafında.

Aynı zamanda iş dünyasını, hızla yayılan siber saldırılardan korumanın maliyeti de gün geçtikçe artıyor. Bunun sebebi eskide kalan teknolojilerin yerini yenilerin almaması. Bunun yerine, yeni teknolojiler zaten kalabalıklaşmış olan eski güvenlik altyapılarına ekleniyor.

Yalnızca her şeyin korsan saldırıya uğrayabileceğini kabul eden organizasyonlar ve karar vericiler, etkili ve dayanıklı bir siber güvenlik stratejisi yaratabilecek.

Ancak böyle bir strateji “tehdit engelleme” çözümleri ve “tehdidi algılama” çözümleri arasında denge kurabilecek. Sadece bununla sınırlı değil. Akıllı organizasyonlar bütünleyici elementlere de yatırım yapacak. Bu elementler, siber zekâyı ve networkü geliştirecek süreçleri, insanları ve araçları kapsıyor.

Kaynakların akıllı dağıtımı yapılırsa güvenli bir organizasyon oluşturmak mümkün olur.

Türkiye ve İsrail’deki siber güvenlik ortamını karşılaştırdığınızda ne gibi benzerlikler görüyorsunuz? Bir karşılaştırma yapabilir misiniz?

Birçok açıdan, bir siber güvenlik kapasitesi inşa etmenin bir bilimden çok sanat olduğu söylenebilir. Kesin olarak bildiğimiz bir şey var o da bir ülkenin ancak mecbur kaldığında, pek çok kişi tarafından bir hedef olarak görülmeye başlandığında, siber güvenlik konusunda iyi bir noktaya geldiği gerçeği. Politik çalkantıların yoğun olarak yaşandığı bir dünyadayız. İsrail de Türkiye de gelecekte ortaya çıkabilecek tehditlerle baş edebilmek için siber kapasitelerini geliştirmek zorunda olduklarının farkındalar.

Henüz Türkiye’nin düşünce liderleriyle siber konulu bir sohbet yapma şansını bulamadım. Digital Age Summit’te bunu yapmak için heyecanla bekliyorum.

Herhangi bir Türk şirketine danışmanlık yapıyor musunuz?

Türkiye’de temsil edilen, şubeleri olan global şirketlere danışmanlık yapıyorum.

Digital Age Summit’te yapacağınız konuşmada nelerden bahsetmeyi planlıyorsunuz?

Konuşmamda siber güvenlik dünyasında gelecekte karşılaşabileceğimiz tehditlere değineceğim. Bu problemlerle başa çıkmak için nasıl etkili bir strateji yaratabileceğimizi anlatacağım.

Dünya artık daha yenilikçi bir yer haline geliyor. Siber güvenlik uzmanları herkese özgürce inovasyon yapma imkânını verecek olan altyapıyı sağlamakla yükümlü. Siber güvenliğin inovasyonun yolunu açması gerektiğini hiçbir zaman unutmamalıyız.