Skip to main content

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, geçen hafta başlayan, onlarca ülkeye yayılan ve kısmen Türkiye’yi de etkisi altına alan siber saldırılar hakkında açıklama yapıldı.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 74 ülkeye yönelik gerçekleştirilen ‘WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı’ ile ilgili BTK‘dan son dakika açıklaması geldi. Dünya çapında etki eden zararlı yazılımın, az da olsa Türkiye’yi de etkisi altına aldığı belirtilen açıklamada, yaşanan sıkıntıların fidye yazılımı bulaşması ve yayılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

BTK, kritik önemdeki kurum ve kuruluşların sistemlerini etkileyen ‘WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı’na yönelik, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kriz masasının aralıksız çalışmalarını sürdürdüğünü ve gerekli önlemleri aldığını belirtti.

“Türkiye’yi teğet geçti”

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da, geçen hafta başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan siber saldırı hakkında, “Önlemlerimiz siber saldırının Türkiye’yi teğet geçmesini sağladı” dedi. Sayan, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Dünya genelinde bir hareketlilik var, saldırıdan en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. Zararlı yazılım bulaşması ve ciddi yayılması söz konusu. USOM, kriz koordinasyon merkezinde nöbetine kesintisiz devam ediyor” ifadelerini kullandı. Sayan, “Bu saldırı tablosunun henüz ne şekle evrileceği bilinmiyor” dedi.

WanaCrypt0r 2.0 virüsü

Fidye yazılımı olarak programlanan WanaCrypt0r 2.0, bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor.

Sistemlerdeki verilere tamamen şifre koyan zararlı yazılım, bilgileri sahiplerine geri vermek için 300 dolar değerinde sanal para Bitcoin istiyor. Virüs bulaşan bilgisayarların masaüstünde “Bilgisayarıma ne oldu?”, “Dosyalarımı kurtarabilir miyim?” ve “Nasıl ödeme yapabilirim?” başlıklarına sahip bir uyarı penceresi beliriyor.

USOM’un, twitter hesabından saldırıya dair paylaşılanlar:

“Dünya genelinde Phishing e-postaları ile bulaştırılan Wannacry Ransomware, SMB zafiyetinden faydalanıp iç ağda yayılabiliyor. Güncel olmayan sistemlerde Microsoft dosya paylaşım servisi SMB için MS17-010 güncellemesi gerekiyor. USOM tarafından SMB zafiyetiyle ilgili yayınlanan 21 Mart tarihli bildirimin incelenmesi tavsiye olunur, ‘https://www.usom.gov.tr/tehdit/177.html’. USOM zararlı bağlantılar listesini güvenlik cihazlarında tanımlamanız önemle tavsiye olunur. Antivirüslerin güncellenmesi ve merak uyandıran Phising emaillerine yönelik kullanıcıların dikkatli olması önemle tavsiye olunur. Fidye yazılımının bağlantı kurmaya çalıştığı yurt dışı adresler USOM tarafından da altyapı seviyesinde engellenmektedir.”