Skip to main content
Teknoloji

Robotlar ve 2047’ye dair bir robot hikayesi

27 Haziran 2017No Comments

Robot teknolojiler şu sıralar neredeyse her yerde konuşuluyor. Şirketler inovasyona yatırım yaparken önlerine hep robotlara dayalı projeler geliyor. Hangi seminere gitseniz mutlaka bir robotun gündelik hayatımızı nasıl kolaylaştırdığı anlatılıyor.

robot el

WABOT-1, küçük adımlarla yürüyen, nesneleri elleriyle kaldırıp taşıyabilen ilk robottu. Sensörleri, gözleri ve kulakları ile WABOT-1, mesafeyi ölçüyor ve yönleri algılayabiliyordu. Üstelik insanlarla Japonca konuşabilme yetisine de sahipti.  WABOT-1, dijital insan modellemesinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Teknolojik gelişmelerle birlikte robotlar da hızla değişiyor. Bu alana dair araştırmalar, belirli bir endüstri özelinde değil, yepyeni tür robotları keşfetmeye yönelik…

Yakın geçmişte robotların dönüşümü konusunda inovatif bakış açısı, 1997 yılında Hans Moravec’ten geldi: Muhtemelen 2010 yılında bir sürüngen kadar entellektüel kapasitesi olan yeni nesil robotların üretimi başlayacak. 2020’de ise bu zekâ bir fareninkine eşdeğer olacak. Üçüncü nesil robotun zekâsı maymuna yükselecekken nihayetinde dördüncü nesil robotlar insan zekâsına ulaşmış olacak. İnsan zekâsına ulaşmış bu yeni nesil robotların üretimini ise 2040-2050’li yıllarda öngörüyor kendisi…

Devrimsel robotlar olarak isimlendirilen tür ise robotların insan vücut formlarında tasarlanıp insan gibi hareket edip insan gibi davranabileceğini öngörüyor. İnsan gibi davranmak ise beraberinde diğerleri ile rekabeti, verilen görevleri tamamlamak için çalışmayı getiriyor. Bu bakımdan robotlar hayatımızı kolaylaştırsa da insanlığa karşı kullanımı da bir seçenek.

 

Bill Gates: “Gelecek 20 yılda robotlar, birçok insanı işsiz bırakacak.”

bill-gates

 

Daha önce fiyat kıyaslanabilir internet siteleri, mobil cihazlar, anında ödeme sistemleri, nesnelerin interneti, sosyal medya ve akıllı reklamlar gibi birçok yeniliği tahmin eden Bill Gates, gelecek için yepyeni tahminlerde bulundu: Gelecek 20 yıl içinde robotlar birçok insanı işsiz bırakacak.

 

Bu değişimin, öncelikle fabrika alanları ve depolarda çalışan işçilerin tasfiyesi ile başlayacağını öngören Gates, otomasyon sistemlerine geçmeye başlayan diğer sektörlerde de bu durumun yayılacağını söylüyor. Buna bağlı olarak dünyada işsizlik milyonlarla tarif edilecek.

Diğer bir öngörüsü ise çalışan robotlardan da vergi alınması. Bir anlamda yakın gelecekte SGK’sız robot kalmayacak.

 

 

İhsan Elgin: “Teknolojinin insan hayatına olan entegrasyonu arttıkça işleri yapış şeklimiz değişecek”

ihsan-elgin

Dünya bir değişim içerisinde… Bu değişimi var eden şey, bizzat inovasyon kendisi…

Girişimcilik ve inovasyon deyince aklımıza gelen isimlerden olan İhsan Elgin, bizi bekleyen değişimin yönünü insanoğlunun ihtiyaçlarında oluşabilecek yeni taleplere bağlıyor ve Maslow’un İhtiyaçlar Piramidi ile açıklıyor.

“20. yüzyıla damgasını vuran Maslow Piramidi kuramının sahibi Abraham Maslow, insanları arayışa iten temel ihtiyaçları beş ana başlık altında topladı. Muhtemelen önümüzdeki yüzyıllar boyunca da değişmeyecek olan bu temel ihtiyaçların, yeni teknolojik çözümlerle karşılanması önemli bir dönüşüm yaratacak.

Yaşadığımız dönemde, teknoloji hangi seviyede olursa olsun günün sonunda hepimiz temel fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılamaya, belirli bir statüye sahip olmak için çalışmaya ve kendimizi gerçekleştirmek için arayışta olmaya devam edeceğiz. Ancak teknolojinin, insan hayatına olan entegrasyonu arttıkça, bu ihtiyaç üçgeninde işleri yapış şeklimiz değişecek. İnsan odaklı senaryoları göz önünde bulundurmayan, gerçek hayat ile entegrasyon sağlayamayan teknolojiler ise hangi dönemde olursa olsun, ticarileşme ve ölçeklenme noktasında başarısız olacak.

İşte tam da bu sebeple, gelecek dönemde nasıl ve ne sorularına vereceğimiz cevapları şekillendirecek olan nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik ve tabii ki bunların sonucu olarak akıllı, gelişmiş robotik teknolojilerin günlük hayatımıza girebilmesi için merkeze en temel ihtiyaçlarımızı koymak gerekiyor.”

İhsan Elgin’in 2047 için robotik ürün tasarladı: IC-Robot

“Sizlere hayal ettiğim 2047’yi, sahip olduğumuz yaşam alanlarından yola çıkarak anlatmak istiyorum. Hepimiz, esasında üç temel yaşam alanında hayatımıza devam ediyoruz: Özel hayat, iş hayatı ve sosyal hayat.

Özel hayatımızda gizlilik; iş hayatımızda verimlilik; sosyal hayatımızda ise paylaşım ön planda olmasına karşın bu üç yaşam alanının sağlık, ulaşım, enerji, eğitim ve para kazanma gibi ortak noktaları bulunuyor.

Bugünün teknolojisi, bize bu üç yaşam alanı için ihtiyaç duyduğumuz çözümleri, birbirinden bağımsız olarak hareket eden cihazlar olarak sunuyor. Aynı anda onlarca akıllı cihaz kullanarak hayatımızı yönetmeye çalışmak bizi aradığımız çözüme götürmeyecek.”

Gelecek için İhsan Elgin’in tasarladığı ürün, tek noktadan tüm yaşam alanlarındaki bilgiyi toplayıp entegre eden, topladığı bilgiyi değerlendiren ve koordineli olarak tüm alanlardaki sistemleri yöneten bir robotik yapı… “Kişisel verilen korunması ve kamu politikalarına uyumlu bir şekilde programlanan; tamamen kişiye özel ve üyelik modeli ile çalışan bu yapıya kısaca IC-Robot (Intellegent Connected Robot)  / ZE-Robot (Zeki Bağlı Robot) diyebiliriz.”

Sayfalar: 1 2 3 4 5