Skip to main content

Test Konferansı TestIstanbul 2020’yi Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen ile konuştuk.

Bu yıl ilk kez online olarak gerçekleşen Doğu Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun ilk ve en büyük Test Konferansı TestIstanbul 2020’yi Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen ile konuştuk.

Bu sene ilk defa online olarak gerçekleşen TestIstanbul 2020’nin öne çıkan yönleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu yıl Test İstanbul’un 11.’sini yaptık. Önceki etkinliklerimizde Doğu Avrupa ve Orta Doğu’dan katılımcılarımız oluyordu; ama Batı Avrupa, ABD’den daha az sayıda katılımcılarımız oluyordu. Bu sene etkinliği sanal olarak gerçekleştirmemizle birlikte katılımcı ağımızı genişletmiş olduk. Güzel bir iletişim ortamı oldu. Bazı online araçlar kullanılarak katılımcılar arasında güzel etkileşimler yaratıldı. Konuşmacılar için de güzel bir deneyim oldu. Konuşmacılar evlerinin, ofislerinin rahatlığında etkinliğe katılarak konuşmalarını gerçekleştirdiler.

TestIstanbul 2021’nin hazırlıklarına başladınız mı?

2021 çalışmalarına başladık. Test İstanbul 2020’den öğrendiklerimiz oldu. Bu deneyimleri not etmeye başladık. Test İstanbul, Yazılım, Ses ve Kalite Derneği’nin bir organizasyonu. Kar amacı gütmüyor. Dışarıdan mümkün olduğunca katılımcıyı dahil etmeye çalışıyor. Bir strateji grubumuz var. Yakın zamanda da bu strateji grubunu toparlayarak 2021 için planlarımızı yapacağız. Elimizde güzel veriler var. Bunları 2021’e yansıtmayı planlıyoruz.

Etkinlikler kadar yayınladığınız raporlar da önemli. Son olarak ‘Türkiye Yazılım Kalite’ raporunu yayınladınız. RPA(Robotik Süreç Otomasyonu) ile ilgili tespitlerin öne çıktığı bu raporla ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

Rapor, dokuzuncu senesinde. Bu yıl raporu, RPA ile ilişkilendirdik. RPA’yı pek çok şeyde kullanmak mümkün. Pandemi öncesinde yapılan araştırmalar, sektörün oldukça büyüdüğünü gösteriyor. Pandemi ile birlikte low-touch dediğimizi insanların birbirlerine dokunmadan işleri yapabilmeleri ile bu rakamlar çok daha büyük bir yere gelecektir. Burada bir takım bariyerler de var. Şirketlerdeki yöneticilerin ya da bu işle ilgilenenlerin en büyük korkuları; bu işi robotikleştirdikleri, otomatize ettiklerinde kontrolü kaybetmeye ilişkin. Bir diğeri de; bu işin ciddiye alınmaması, özel bir ekibin kurulmaması ile ilgili sıkıntılar. Bunu tamamen bir yazılım geliştirme projesi olarak düşünebilirsiniz. Bunun için bir ekibin ayrılması gerekiyor. Bu ekibin bütçesinin olması, yetkinliklerinin olması gerekiyor.

Test ile RPA’yı nasıl ilişkilendiriyorsunuz peki?

Burada teknik komplekslik ya da operasyonel risk, süreçlerin tamamen oturmaması gibi riskler karşımıza geliyor. Test ile RPA’yi ilişkilendirmeye çalışınca, bu noktada karşımıza Test piramidi geliyor. Altta ürün testler, sonrasında entegrasyon testleri, en üstte ara yüzlerin otomasyonları testleri olarak karşımıza gelen yapılar var. Burada gelişmeler var. Eskiden daha yüzeysel otomasyon yapılırken, artık daha derinlerden başlanıp üstlere doğru test otomasyonları yapılıyor. Bu, RPA’yı tetikleyecek, RPA’nın daha fazla yapılmasına ve RPA’ya daha fazla bütçe ayrılmasına sebebiyet verecektir. Raporun indirme sayılarına baktığımızda da RPA’nın ilgi gören bir konu olduğunu görüyoruz.