İnsan eli iyi güzel, ama mikro ultrason makinalarıyla kaplı bir robotik eldivenle başa çıkamaz.
Harvard Tıp Okulu öğrencisi ile iki mühendisi bir araya getirin ve 10 hafta içinde X Prize Kurucusu Peter Diamandis ve Fütürist Ray Kurzweil gibi insanlardan dünyayı değiştirmek hakkında fikirlerle baş başa bırakın. 10 yıl içinde 1 milyar insanı pozitif olarak etkileyecek bir takım projesi yaratmak için onlara sorun. Ve sonrasında elinize ne geçecek? Med Sensation, Singularity Üniversitesi’nin yüksek lisans programı, check-up’larınızı doktorun ofisinde daha robotik yapmayı hedefliyor.
Eldiven gelişim aşamasında
Şu anda ikinci fazında olan Med Sensation eldiveni, hareketlenmeleri, ses ve sıcaklığı uyumlu sensörlerle saptayabilir. Ve hemen dikkat gerektiren bir ürün için bir ivme ve zil sistemi bulunuyor. Ekip üyesi Elishai Ezra açıklıyor: “İncelenen doku üzerine çok fazla basınç uygulandığında zil sesi çalar.” Üçüncü versiyonu eldivenin parmak ucu üzerinde mikro ultrasonla birlikte gelecek. Eldiven güdümlü muayene sonucu elde edilen tüm bilgi, kablosuz olarak bir dış cihaza aktarılabilir. Ezra, uygulanmak istenen fikrin, dokunmayı ölçmek adına olduğunu söyledi.
Eldivenin kullanım alanları neredeyse sonsuz: yumrunun tam olarak boyutunu ve yerini tespit edebilen göğüs kanseri ev taramaları, hastaların doktora gitmelerinin gerekli olup olmadığını daha iyi anlamasına yardımcı olacak. Eldiven güdümlü tanılar, karaciğer büyümesinden lenf nodüllerinin büyümesine kadar hızlı bir şekilde her şeyi saptayabilir: karın ağrılarının ve kalp anormalliklerinin (ultrason sensörlerini kullanarak) kolay tanısı ve daha fazlası.
Neleri hedefliyor?
Med Sensation’un ilk hedefi, eldiveni tıp eğitim ayarlarına getirmek, doktorlara tanı becerilerini geliştirmeyi öğretmek. Eğer yolunda giderse, ekip eldivenin doktorların eline ulaşmasını umuyor. Ve sonrasında, ekip Ezra’nın söylediği gibi ‘insanlara fiziksel tanı yapmalarına imkan tanıyan’ tüketici dostu versiyonunu yapmak istiyor.
Med Sensation’un geleceği robotik ellere bağlı, hastalar doktora görünmeye daha az ihtiyaç duyacak.
(Kaynak: Fast Company)
Yorumlar