Skip to main content

2015’te iyice anladık ki “buhar, kitlesel üretim ve elektronik” diye adlandırılan önceki üç sanayi devriminin ardından dördüncüsü olarak gelen “Robot Devrimi”

Robot devrimi önümüzdeki 20 yılda maliyetlerin düşmesine, sosyal eşitsizliğin ve işsizliğin artmasına sebep olacak. Global ekonomiyi tamamen dönüştürecek. İş-yaşam modellerini bugünkünden çok farklı bir noktaya taşıyacak. Makineler insanların yaptıkları işleri yapabildikçe, hamburger pişiren, doktorluk, avukatlık, şeflik vb. yapan robotlar geliştikçe “robo-boss, robo-denetim vb.” tanımlamaları garip gelmemeye başladıkça özellikle orta kademe çalışanlar işsiz kalacak.

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre yapay zekâ ve robotik alanlardaki gelişmeler nedeniyle İngiltere’deki çalışanların yüzde 35’i, Amerika’dakilerin ise yüzde 47’si işlerini robotlara kaptıracaklar. 2025’lere geldiğimizde, iş yerlerinde üstün niteliklere sahip az sayıda ve yönetim kademesinde çalışan insanlar ile sıradan, alt kademede bazı işleri yapan düşük seviyede işçiler kalacak. Ara katmanlardakilere gerek kalmayacak, çünkü onları robot kardeşler, akıllı sensörler ve yazılımlar yapıyor olacak.

robotlaşma
2015’te robot teknolojilerinde yaşanan gelişmeler?
Robotlar arası işbirliği, bağlantı ve yakınsama alanlarında önemli adımlar atıldı. Birinin başladığı işi, insan müdahalesine gerek kalmaksızın diğerinin bitirmesi için yapılan çalışmalar ön plana çıktı.

  • Robot teknolojisi ile uğraşan şirketlerin, girişimlerin satın alınması, bu alana yatırım yapan risk ve melek yatırımcı sayısı, yatırım miktarları belirgin biçimde arttı, gelişmeler daha da hız kazandı.
  • Robot teknolojisinin yeni bir sıçrama yapmasının sensörlere, yazılımlara ve EOAT (End Of Arm Tooling) denen kol gücünü gereksiz kılan aletlere bağlı olduğu iyice anlaşıldı.
  • Her şeyi tutup, kavrayabilen servis robotlarında büyük aşama kaydedildi. Çok daha akıllı sensörlere, sensörlerin akıllanması da çok daha akıllı yazılımların geliştirilmesi ihtiyacını patlattı.
  • Robot yapılan materyallerde daha güçlü ancak daha uysal, itaatkar, esnek malzemeler araştırıldı, bulundu. Tutucu, el benzeri robotlarda e-ticaret operasyonlarında kullanılabilecek robotlar geliştirildi.
  • 3D baskı teknolojilerinin yoğun kullanımı ile prototip, deneme yapma ve tamir süreleri birkaç saatlere indi. Gelişmeler hızlandı.
  • Endüstriyel IoT, M2M iletişim, bulut bilişimi gibi alanların giderek daha entegre çalışabilir hale gelmesi, üretim alanlarındaki robot teknolojilerinin kabiliyetlerini çok arttırdı, gelişmeleri hızlandırdı.
  • Servis robotları kadar insanlarla etkileşime geçen sosyal robotlarda da önemli gelişmeler oldu. Jibo, Pepper, OSHbot, Furo, Robot Butler ve Budgee gibi kiosk, aile, kişisel asistan ve hizmet robotları ile evlerde, otellerde, perakende sektörünün çeşitli şirket ve alanlarında denemeler yapıldı, projeler hayata geçti.
  • Kullanım kolaylığını yükseltmek konusu önem kazandı. Geleneksel ve ancak çok büyük işletmelerde, üretim alanlarında kullanılabilen robotların, orta ve küçük ölçekli iş yerlerine de kullanılabilmesi için kolay öğrenen, programlanabilen, daha esnek versiyonlarına geçiş yapılmaya başlandı.
  • Tarım ve hayvancılık alanlarında robot kullanımı arttı. Örneğin, sabahın dördünde süt sağmaya kalkmak istemeyen çiftçiler için full otomatik robotlar geliştirildi.
  • Sağlık alanında kullanımları arttı ve hızlandı. Hirob gibi rehabilitasyon amaçlı robotlar geliştirildi.
  • Robotlar, eğlence, ağırlama konaklama dünyasına girmeye, sahnelere çıkmaya başladılar.
  • En yoğun gelişen alanlardan biri kuşkusuz eğitim ve oyun oldu. Robot öğretmenler, dadılar, hizmetçiler, oyuncaklar, hayvancıklar, arkadaşlar hemen her gün karşılaştığımız sıradan haberlere dönüştüler. Reklamlardaki transformer kılıklı robotların yerini insandan ayırt edilemeyen sentetik olanları aldı.
  • Kısacası 2015’te robot kardeşler “Rinsan” laşma yolunda onlar için küçük, bizim için dev adımlar atmaya başladılar.Ufuk Tarhan
    Fütürist