Dünya artışa geçen COVID-19 vakaları ile virüsün son dönemde ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde yayılan Omicron varyantını konuşurken Pfizer’dan bir açıklama geldi. Pfizer, Omicron varyantının halihazırda uygulanan Pfizer/BioNTech aşısı Comirnaty’e dirençli olması halinde 100 gün içerisinde yeni aşıyı hazırlayabileceğini ve dağıtımına başlayabileceğini açıkladı.
Güney Afrika’da ortaya çıkan Omicron varyantının SARS-CoV-2 virüsünün birçok kez mutasyona uğramış yüksek bulaşma riskine sahip bir varyantı olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanmıştı.
Virüsün hızlı bir şekilde yayılmasından ötürü bazı ülkeler seyahat yasakları getirirken, bazı ülkeler ise sınır kontrollerini sıkılaştırdılar. Örneğin, İngiltere aralarında Omicron varyantının ilk görüldüğü ülke olan Güney Afrika da dahil olmak üzere 6 ülkeye uçuş yasağı getirirken, ABD 8 ülkeye uçuşları yasakladı. İtalya, Fransa, Almanya, Hollanda ve Avusturya ise sadece belirli ülkelere değil, Afrika kıtasının güneyinden uçuşları yasakladı. İsrail tüm Afrika ülkelerinden uçuşları yasaklarken Hindistan Güney Afrika’dan gelen herkesin test edilmesi ve gözlemlenmesi kararı aldı.
Dünya Sağlık Örgütü, bir başka açıklamada Omicron varyantını “endişe verici varyant” olarak nitelendirmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tanımı hızlı bir şekilde yayılan ve daha ölümcül olduğu düşünülen varyantlar için kullandığı biliniyor. Örneğin, geçtiğimiz döneme damgasını vuran Delta varyantı da Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe verici varyant olarak nitelendirilmişti.
Omicron varyantının birçok kez mutasyona uğramış olmasının virüsün vücut tarafından üretilmiş antikorlara yakalanmamasını sağlayabileceği ve yine bu mutasyonların virüsün aşılı insanlar arasında bile hızlıca yayılmasına yol açabileceği düşünülüyor.
Halihazırda kullanımda olan COVID-19 aşılarının Omicron varyantına karşı etkili olup olmayacakları henüz bilinmezken, Pfizer tarafından yapılan açıklamada Pfizer ve BioNTech şirketlerinin olası bir mutasyona karşı 6 haftada yeni aşı hazırlayıp dağıtıma başlayabilmek için aylar önce çalışmalar yaptıkları belirtildi.
Şirket sözcüsü, B.1.1.529 kod adlı bu varyantın antikorlardan ve aşılardan kaçabilecek bir varyant olup olmadığının anlaşılabilmesi için laboratuvarlardan daha fazla veri beklediklerini açıkladı. Laboratuvarlardan gelecek verinin analizi sonucu COVID-19 aşısının güncellenip güncellenmeyeceği belli olacak.
Pfizer’in yanı sıra Moderna ve Johnson & Johnson’un da Omicron varyantı için hazırlık yaptıkları biliniyor. Johnson & Johnson ürettiği aşının Omicron varyantı karşısında etkinliğini test ederken, Moderna CEO’su Stephane Barcel, Moderna’nın virüsün evrimi karşısında proaktif davranmaya çalıştığını ve Omicron varyantı ile ilgili bir strateji geliştirme aşamasında olduklarını açıkladı.
Yorumlar