Skip to main content

Perakendenin en önemli sorunlarından biri olan ürün kayıplarının önlenmesi için geliştirilen Sensormatic Kayıp Önleme Yönetim Hizmeti, elektronik ürün takip sistemlerinin verimliliğini artırıyor.

Mağazalarda ve marketlerde kötü niyetli kişilerin eylemleri, çalışan hataları, tedarik zincirindeki eksiklikler veya yönetimsel nedenlerden dolayı meydana gelen zararlar perakende sektörünün karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlar arasında yer alıyor. Sensormatic Küresel Perakende Sektörü Kayıp Endeksine göre, perakende sektöründe yaşanan kayıp neredeyse 100 milyar dolara ulaşıyor. Yüzde 1,98 ile en yüksek kaybın yaşandığı yerler tekstil ve aksesuar mağazaları olurken, tüketici elektroniği ve yerel zincir marketlerde bu oran yüzde 1,84’e kadar çıkıyor. Perakende sektöründe pek çok firma ürün kayıplarının önüne geçebilmek için elektronik ürün takip sistemlerine yatırım yapıyor. Ancak, çoğu zaman yapılan yatırımın sahada çalışıp çalışmadığı veya alınan alarm sayıları merkez tarafından kontrol edilemiyor. Elektronik ürün takip sistemini bir sebeple kapatmış olan mağaza, bunu günler sonra fark edebiliyor. Bu da sistemlerin kayıp önleme konusunda etkisini azaltıyor. Sensormatic Kayıp Önleme Yönetim Hizmeti, elektronik ürün takip sistemlerinin performansının 7/24 izlenmesini sağlıyor. En son teknolojilerin kullanıldığı bulut tabanlı Kayıp Önleme Yönetim Hizmeti sayesinde, mağazalarda ve marketlerde kullanılan cihazlar uzaktan erişim yöntemleriyle yönetilebiliyor ve bu cihazlardan elde edilen veriler kullanılarak kayıpların meydana gelme nedenleri daha iyi belirlenebiliyor. Sistem, önceden belirlenmiş standart değerlerin dışında, anormal bir durum ile karşılaşıldığında gerekli önlemlerin alınabilmesi için önceden belirlenmiş kişilere e-posta ile bildirimde bulunabiliyor. Bölge müdürü belirli bir mağazadan alınan alarm sayısı ortalamanın üzerinde ise bu durumdan anlık haberdar olabiliyor.

Toplanan veriler daha etkili önlemler alınmasını sağlıyor

Sensormatic Kayıp Önleme Yönetim Hizmeti ile toplanan veriler sayesinde mağazalar ve marketlerdeki sistemlerin sağlıklı çalışıp çalışmadığı, hangi mağazalarda ve marketlerde kayıpların yüksek olduğu ve kaybın gerçekleşme şekli dahi anlık olarak görülebiliyor. Elde edilen veriler analiz edilerek kayıpları azaltmaya yönelik daha etkili önlemler alınabiliyor. Örneğin, bir mağazada metal folyo alarmı çok fazla gerçekleşiyorsa, bununla ilgili ilave önlemler alınabiliyor. Özelleştirilebilir anlık raporlama ile mağazalara ve marketlere ilişkin raporlar farklı kategorilere ayrılarak alınabiliyor ve semt, bölge veya başka kriterlere göre mağazaların veya marketlerin performans ölçümleri kolayca karşılaştırılabiliyor. Raporlarda, genel alarm durumu, mağaza trafiği ve alarm oranı, bölgelere göre potansiyel kayıp alanları, mağazaya özel durumlar ve benzeri bilgiler yer alıyor. Öngörülü aksiyon raporları ise veriye dayalı kararlar alınabilmesine olanak tanıyarak kayıp sonuçlarında iyileşme sağlıyor.