Skip to main content

Buddy Media’nın yaptığı son araştırmaya göre, pazarlamacıların çoğu Twitter’da ya yanlış günlerde tweet atıyor, yeterli hashtag kullanmıyor ve retweet alabilecekleri çoğu stratejiyi kullanmıyor. Aralık 2011’den Şubat 2012’ye kadar en büyük…

Buddy Media’nın yaptığı son araştırmaya göre, pazarlamacıların çoğu Twitter’da ya yanlış günlerde tweet atıyor, yeterli hashtag kullanmıyor ve retweet alabilecekleri çoğu stratejiyi kullanmıyor.

Aralık 2011’den Şubat 2012’ye kadar en büyük markalardan oluşan 320 Twitter hesabını inceleyen araştırma, bu markaların Twitter kullanırken yaptıkları en büyük yanlışları ve yapmaları gerekenleri istatistiksel olarak ortaya koydu.

Tweetler için en etkin günler

Araştırma, tweet’ler için en etkili günlerin haftasonları olduğunu, en az etkili günlerin ise hafta ortası olduğunu ortaya koyuyor. Twitter’da haftasonu atılan tweetler diğer günlere göre yüzde 17 daha çok etkileşim sağlarken, büyük markaların yalnızca yüzde 19’u haftasonu tweet atıyor.

 Çoğu marka en çok tweet’leri haftanın ortasında atarken, Perşembe haftanın en çok tweet atılan günü olarak ortaya çıkıyor. Buna karşı, kullanıcılar en çok haftanın sonunda tweet’ler ile etkileşime geçerken, Perşembe günü atılan tweet’ler ile en az etkileşime geçtikleri gün oluyor.

Hangi saatlerde tweet atılmalı?

Araştırma, en çok “yoğun saat aralığı” olarak tanımlanan sabah 8:00 ve akşam 19:00 sularında atılan tweet’lerin  kullanıcılar ile yüzde 30 daha fazla etkileşime yol açtığını ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra “Yoğun olmayan saat aralığı” olarak tanımlanan sabah 7:00 ve akşam 20:00 ise tweet’lerin en az etkin olduğu saat dilimi.

İdeal tweet sayısı sonsuz değil!

Rapor, markaların birbirleri ile tweet atma yarışına girmelerinin de yanlış olduğunu veriler ile ortaya koyuyor. Atılan ilk tweet’in yüzde 120 gibi bir etkileşime yol açarken, her atılan tweet ile etkinliğin azaldığı istatistiksel olarak belirtiliyor. Bir günde ideal olarak 4 tweet atılmasının yeterli olduğunu belirten araştırma raporu, bu sayıdan sonra atılan her tweet’in etkinliğini kaybederek bir değişime yol açmadığını gözler önüne seriyor.

Bu bulguların yanı sıra, ideal bir tweet’in 100 karakterden az olması gerektiği ve atılan tweet’lerde uzantıların bulunması, hashtag kullanımı, “RT” ricasında bulunulması ve resim bulunmasının tweet’lerin etkinliklerini arttıran temel özellikler.