Skip to main content

Web of Things’in kurucusu Vlad Trifa’ya göre, 5G verdiği sözleri yerine getirebilirse, nesnelerin internetini (IoT) yakında gerçek anlamda hayata geçirebilecek.

Nesnelerin Web’ini oluşturmak için çalışan geliştirici, araştırmacı ve tasarımcıları bir çatı altında toplayan Web of Things’in kurucusu Vlad Trifa, Digital Age Summit’in en merakla beklenen konuşmacılarından biri. Girişimci şapkasının yanı sıra, EPFL’de Swisscom Dijital Laboratuvarı’nın başında görev yapan bir akademisyen olan Trifa’ya göre, 5G verdiği sözleri yerine getirebilirse, nesnelerin internetini (IoT) yakında gerçek anlamda hayata geçirebilecek.


Makinelerin birbiriyle haberleşmesi
ne dayalı M2M teknolojilerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Machine-to-machine (M2M) teknolojilerinin yakın geleceğine bakınca ne gördüğümü sadece bir kelimeyle özetleyebilirim: Merkezsizleşme. Blockchain teknolojisinde yaşanan patlamadan anlaşılacağı üzere, nesnelerin internetinin (IoT) internetin kendisi gibi görüneceği ve işleyeceği bir döneme yaklaşmaktayız. Cihazları Web’e bağlayacak açık teknolojiler ve standartlar, çeşitli şirket ve geliştiricilerin bütün sensörleri tek bir ortak ağda – nesnelerin Web’inde birleştirmesine olanak verecek. Hem de bu, kapalı, pahalı, mülkiyet merkezli hizmetleri kullanmak zorunda olmadan mümkün olacak. Bildiğimiz Web’i fiziksel ve gerçek zamanlı dünyaya taşıyacak olan bu merkezden bağımsız uygulamalar gitgide daha hızlı ve daha kolay olacak. Bunların kurumulu ve ölçeklendirilmesi de ucuzlayacak.

Siz aynı zamanda bir girişimcisiniz. Ne tür firmalar ilgi alanınıza giriyor?

İki tür startup beni çok heyecanlardırıyor. Öncelikle, teknoloji altyapısı alanında olan bitenleri seviyorum; güvenlik veya modern API’ler gibi büyük problemlere ucuz ve hızlı çözümler üreten, piyasaya yeni çözümler sunan çiçeği burnunda girişimleri… İlgi alanıma giren ikinci tür şirketler ise, belli bir sektörde spesifik ve gerçek dünyayı ilgilendiren bir soruna odaklananlar. Genel amaçlı M2M/IoT startup’ları büyüme açısından zor zamanlardan geçiyorlar. Bu tarz firmaların ölçeklendirmeleri de zor oluyor. Oysaki daha dar bir alana odaklanan iş yerlerinin hareket kabiliyeti daha fazla oluyor çünkü daha sınırlı bir faaliyet alanları olduğu için çözüm bulunması gereken daha değerli sorunlarla karşılaşıyorlar.

Bugünlerde piyasanın gözü kulağı 5G’de. M2M açısından ne gibi değişiklikler vaat ediyor 5G?

Eğer 5G verdiği sözleri yerine getirebilirse, IoT alanında şu an yüzleşilen pek çok sorun azalabilir ve IOT’de yaşanan “patlama” hızlanabilir. Bugün, Bluetooth’tan Wi-Fi’a bir sürü kablosuz ağ protokolü birbiriyle yarışıyor, çünkü her biri belli tip uygulamalara yarar sağlıyor. 5G, cihazların ve makinelerin uzun mesafelerden birbirleriyle konuşmasına, aylarca şarj edilmeden tek bir pille çalışmasına olanak sağlıyor. İşte tam da bu, IoT’yi yakında gerçek anlamda hayata geçirecek olan gereksinim!
Digital Age Summit’teki konuşmanızda bahsedeceğiniz konulara biraz değinebilir misiniz?

Elbette! Ambrosus adlı şirketimizde neler yaptığımızdan bol bol söz edeceğim. Bu firma, gıda ve ilaç sektörlerindeki imalatçılara ve perakendecilere Blockchain ve IoT teknolojilerini bir araya getirerek müşterilerinin güvenini kazanmalarını sağlayan uçtan uca bir platform sunuyor. Böylelikle, çiftlikten masaya ürünlerin bütün hikâyesi çok hızlı, kolay ve şeffaf bir biçimde bir biçimde kayıt altına alınabiliyor. Söz konusu ister bira, ister ilaç olsun; ürünlerin her bir kutusu blockchain üzerinde evrensel bir kimliğe sahip oluyor ve böylece hem rekabet üstünlüğü kazanılıyor hem de ürünlerle ilgili alışılagelmiş sorunlarda azalma yaşanıyor.