Microsoft, Seattle, Washington’da düzenlediği Ignite adlı etkinliğinde üretken yapay zekâ ChatGPT gibi ürünlerin performansını artırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla kendi yapay zekâ çiplerini geliştirdiğini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre Microsoft iki çeşit çip geliştirdi. Bunlardan ilki veri merkezlerinde üretken yapay zekâyı çalıştırmak için kullanılacak olan Maia ve bulut tabanlı yazılım hizmetlerinde kullanılacak olan Cobalt.
Seri üretimin, dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’ya yaptırılacağı ifade edildi. Paylaşılan bilgilere göre Cobalt adlı çip, SoftBank’ın sahibi olduğu Arm’ın mimarisini temel alıyor ve 2024’ten itibaren Microsoft’un Azure bulut hizmetlerine dahil edilecek.
ABD merkezli Nvidia, yapay zekâ çip pazarının yaklaşık yüzde 80’ini elinde tutuyor. Yapay zekâ patlamasıyla birlikte talep de hızla arttı; gelişmiş çipler bazen 30 bin ilâ 40 bin dolar arası fiyatlara satılıyor. ChatGPT’yi geliştirmek için yaklaşık 10 bin çipin kullanıldığı ve bunların maliyetlerinin yapay zekâ şirketleri için önemli bir yük haline geldiği düşünülüyor.
Google, Amazon ve Apple gibi diğer teknoloji devleri de kendi çiplerini geliştiriyor. Yapay zekâ donanımını şirket içinde üretmek, şirketlerin chatbot ve görüntü işleme yazılımı gibi hizmetlerin veri işleme verimliliğini ve rekabet gücünü artırmasına olanak tanıyor.
Microsoft daha önce de artırılmış gerçeklik ve oyun konsolları için yarı iletkenlerin geliştirilmesi işine girmişti. Ancak Microsoft’un son hamlesi, kendi çiplerini altyapısına dahil ederek bu alana tam anlamıyla bir girişi temsil ediyor.
Microsoft’un ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI ile bir sermaye ve ticari ortaklığı bulunuyor. Bu da şirketin yapay zekâ teknolojisini bulut aracılığıyla diğer şirketlere ve müşterilere sunmasına ve yapay zekâyı Bing arama motoruna dahil etmesine olanak tanıyor.
Yapay zekâ hizmetlerinin çoğu veri merkezi sunucularına dayanıyor. Microsoft, veri merkezlerinde üretken yapay zekâ için uzmanlaşmış kendi geliştirdiği çipleri kullanarak hem performansı artırmayı hem de satın alma ve operasyonel maliyetleri azaltmayı hedefliyor.
Microsoft etkinlikte ayrıca 365 iş yazılımı için yapay zekâ işlevlerinin tanıtıldığını ve Advanced Micro Devices ve Nvidia gibi büyük çip şirketleriyle yeni işbirliklerini duyurdu. Şirket ayrıca OpenAI’ın daha uzun komutları işleyebilen en yeni AI GPT-4 Turbo’sunun piyasaya sürüldüğünü de açıkladı.
Kaynak: Microsoft to boost ChatGPT performance with in-house AI chips – Nikkei Asia
Yorumlar