Skip to main content

Meta ve xtopia işbirliğiyle hayata geçirilen Meta İnovasyon Buluşması, Türkiye’nin metaverse ekosisteminin paydaşlarını bir araya getirdi; etkinlikte Türkiye’de metaverse’ün geleceği konuşuldu.

Meta ve xtopia tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği kapsamında hayata geçirilen ve Creators of Now inisiyatifinin ilk etkinliği olma özelliğini de taşıyan Meta İnovasyon Buluşması, sektörün paydaşlarının metaverse’e bakış açılarını, öngörülerini ve planlarını paylaştıkları panellere ev sahipliği yaptı.

4 Ekim’de Zorlu PSM’de Meta Ajans ve Ekosistem Lideri Serkan Tavşanoğlu sunuculuğunda gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye’nin teknoloji ve metaverse ekosistemlerine dair çarpıcı veriler paylaşıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş, metaverse’ün 10 yıl içerisinde 1 milyar kişiye ulaşacağının öngörüldüğü ve yine on yıl içerisinde küresel olarak 3 trilyon dolar, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye özelinde ise 360 milyar dolardan fazla değere ulaşılmasının hedeflendiği gibi bilgileri paylaştı.

Etkinlikte metaverse’ün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi hâlinde Türkiye ekonomisine 2035 yılına kadar 37,5 milyar dolar katkı sağlayabileceği, fark yaratan bir metaverse ekosisteminin geliştirilebilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerine ciddi miktarda yatırım yapılması gerektiği ve Türkiye’de metaverse fırsatlarından faydalanması muhtemel kilit sektörlerin perakende ve e-ticaret, eğitim, kültür ve turizm, oyun ve e-spor olduklarına değinildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, teknolojinin hızla değiştiğine ve metaverse’ün bu değişimde geleceği temsil ettiğine değindi; “metaverse, sosyalleşmeden ticarete, eğitimden sanata birçok noktada sonsuz imkân sağlayacak. Dijital Ofisimiz önderliğinde de bu konularda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu olanaklar hem yeni işletmelerin oluşmasına, hem de mevcut işletmelerde değişimine olasılık sağlayacak; başta oyun, e-ticaret, bankacılık ve perakende olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak. Bu aşamada şunu önemle ifade etmeliyim ki; metaverse birlikte geliştirilmeli ve sorumlu bir şekilde inşa edilmelidir. Eminim ki; metaverse ekonomisi gelecekte Türkiye’nin itici güçlerinden birisi olacak. Ülkemiz dijital oyunlar sektöründeki tecrübesini, eğitimli insan kaynağını, azmini metaverse teknolojileri alanında da kullanacak ve dijital oyunlar alanında gösterdiği başarıyı ve yakaladığı ivmeyi tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde metaverse teknolojileri alanında da gösterecektir” dedi.

Meta Küresel Kamu Politikaları Başkanı Brent Harris ile Türkiye için Gelecek Vizyonu Panelinde görüşlerini paylaşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise Türkiye’nin dijital dönüşümde attığı adımları aktardı. Türkiye’de 90’dan fazla teknoparkın ve bu teknoparklarda teknoloji geliştiren 8 binden fazla şirketin bulunduğunu, Türkiye’deki mahallelerin %93’üne fiber internet bağlantısı sağlandığını ve 85 milyon nüfuslu Türkiye’nin yaş ortalamasının 32 olduğunu aktaran Kacır, Türkiye’nin metaverse alanında üreten ve kural koyan ülkelerden biri hâline gelmesi için çalışmaların sürdürüleceğini aktardı.

xtopia kurucusu Lalin Akalan ise metaverse’ün bir anda gündeme geldiğini ve insanlara kolektif ve gerçek zamanlı olarak ürün, hatta bir dünya geliştirme fırsatı verdiğini belirtti; “bu dünyayı sürdürülebilir ve erişilebilir kılabilmek adına özellikle yaratıcı sektörler odaklı beceri geliştirme ve eğitim programları, Ar-Ge fonları ve fırsatlar yaratmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Program kapsamında düzenlenecek ikinci etkinlik Ancient Futures Sergisi ise 14 Ekim Cuma günü xtopia, Meta ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Yaratıcı ekosistemden davetlilere özel etkinlikten öne çıkan çalışmalar arasında projection mapping, ışık performansı ve müzenin dış yüzeyini kaplayacak bir şiir enstalasyonu bulunuyor.