İlk defa 1958 yılında maymun kolonilerinde yaşanan bir salgın sonrasında keşfedilen maymun çiçeği hastalığı tüm dünyanın gündeminde.
İlk insan vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen hastalığın son günlerde dünyanın farklı ülkelerine yayılması yeni bir salgının başladığı endişesini doğurdu. Genellikle Orta ve Batı Afrika ülkelerinde görülen hastalık daha önce de hem hayvanların ülkeden ülkeye taşınmaları hem de uluslararası seyahat dolayısıyla ABD’ye, İsrail’e, Singapur’a ve İngiltere’ye ulaşmıştı. Fakat sayıca az olan bu taşıma vakalarının her biri kontrol alındı. Bugüne kadar dünya çapında ciddi bir salgınla karşılaşılmamış olsa da hastalığın son günlerde farklı ülkelerde görülmesi dikkatleri üzerine çekti.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve Oxford Üniversitesi’nde görev alan bilim insanları, oluşturdukları bir tablo ile vakaların durumunu takip ediyorlar. Tabloya göre ABD, Almanya, Avusturalya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada ve Portekiz’de an itibarıyla toplam 76 doğrulanmış ve 51 şüpheli vaka bulunuyor. Resmi olarak vaka açıklaması yapan son ülke Kanada. Kanada, 20 Mayıs tarihinde iki adet doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakası olduğunu açıkladı.
LIVE: Canada holdsa COVID briefingas two monkeypox casesareconfirmed https://t.co/qBJ4Eu36lF
— Reuters (@Reuters) May 20, 2022
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kaşıntılı kabarıklıkların yanı sıra ateş ve ağrılar da dahil olmak üzere grip benzeri semptomlara sahip olan maymun çiçeği hastalığı, hastalığı taşıyan hayvanlar ve insanlar ile uzun süreli temas halinde bulunulması sonucu bulaşıyor. Çiçek hastalığı ile yakınlığı bulunan bu hastalığa yakalanan pek çok kişinin birkaç hafta içerisinde iyileştikleri görülürken, hastalık ölümcül sonuçlar da doğurabilir.
Her ne kadar toplum sağlığı için bir tehdit oluşturma ihtimali düşük olarak hesaplansa da hastalığı asemptomatik ya da görece hafif bir şekilde geçiren insanların, hastalığı farkında olmadan yayabilecekleri; özellikle de 1970’li yıllarda aşılama yolu ile son verilen çiçek hastalığı aşısı olmayan genç nesillerin etkilenebilecekleri düşünülüyor.
Çiçek aşılarının maymun çiçeği hastalığına karşı en az %85 etkili olduğu biliniyor.
Maymun çiçeği hastalığına dair daha fazla bilgi için Sağlık Bakanlığı’na ait seyahat sağlığı web sitesi ziyaret edilebilir.
Yorumlar