Geçtiğimiz ay düzenlenen +1 T Gazete Tasarım Günleri’nin konuşmacılarından Kreatif Direktör Mark Porter’le yaptığımız röportajı yayımlıyoruz.
The Guardian Gazetesi için tasarladığı web sitesi ve iPad çözümlemesiyle dikkatleri çeken Kreatif Direktör Mark Porter, The Guardian gazetesinin tablet uygulaması ile ilgili sorularımızı detaylı olarak yanıtladı. Porter, iPad gibi tablet ürünler için gazete tasarımının inceliklerini paylaştı.
Guardian’ın iPad uygulaması için hangi yazılımı kullanıyorsunuz?
*Tasarımda Indesign kullanımı ön plana çıkıyor. Indesign kullanarak metni yönlendirmek oldukça kolay fakat Guardian’ın uygulaması bu gazete için özel olarak geliştirildi. Mevcut sistemlerden ve yayıncılık araçlarından yararlanmıyor. Geliştirdiğimiz bu araç, gazetelerin içeriğindeki hikâyeleri topluyor ve bu hikâyelerin arz ettikleri öneme göre bir hesaplama yapıyor. Daha sonra ise bunları HTML formatına dönüştürüyor.
Adobe’un sunduğu ürünlerle dijital yayımcılık dünyasına hakim olduğu biliniyor. Sizce Adobe, iPad yayımcılığında bu hakimiyetini sürdürebilir mi? Başka alternatif yazılımların bu yolda ilerleyebileceğini düşünüyor musunuz?
*Adobe, şuan için yaygın olarak kullanılmakta. Yayımcılık alanı için kullanımı oldukça kolay. Bu sektördeki çalışanlar Adobe ürünlerine zaten aşina. Adobe’nin yayımcılık alanındaki kullanımının kolay olduğunu belirtmiştim. Fakat sonuçlarına baktığımızda kısıtlı bir mahiyet arz ettiğini görüyoruz. iPad’in donanım kapasitesi bu kadar yüksekken bundan en iyi şekilde faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada yazılı tasarım formatı iyi bir başlangıç olmayacaktır. Buna istinaden gelecek yıllarda, tabletler için özel olarak üretilmiş çok sayıda yayım ürünü veya aracı geliştirileceğine inanıyorum. Şu anda buna imkân veren bir sistem var mı? Pek emin değilim. Bunu özel olarak geliştirmemiz gerek. Fakat şimdilik Adobe, özellikle kullanım kolaylığıyla ön plana çıkıyor.
Guardian’ın iPad versiyonu için farklı yazı işleri ekibiniz bulunuyor mu? Yoksa mevcut ekibiniz tablet yayıncılığı için de mi çalışıyor?
*iPad’in üretim sürecine baktığımızda büyük oranda otomatikleştirilmiş bir yazılım sistemi görüyoruz. Fakat otomatikleştirilmiş bu süreç mükemmeli yakalamaya yetecek kadar akıllı değil henüz. İki vardiya ile çalışarak üretim sürecini denetleyen ve hep aynı çalışanlardan meydana gelen bir grup var. Daha iyiyi yakalamak için, sistemi tümüyle otomatikleştirmek gerek. Fakat mevcut kaynaklar henüz buna el vermiyor.
iPad versiyonu için hangi fontları tercih ettiniz?
*iPad’de kullanılan yazı tipleri gazetelerde kullanılanlarla birebir aynı. Bu sebeple yayımlanması da kolay. Guardian’a bakacak olduğumuzda, yine aynı tasarımı görüyoruz. Fakat bunu farklı kullanımlara da uyarlıyoruz. Örneğin Windows üzerinde kullanım. Bu noktada ‘hinting’ olarak adlandırdığımız kavramdan bahsetmek istiyorum. Burada farklı yazı tipi formatları söz konusu oluyor. Tasarım aynı fakat teknik gereklilikler değişiklik gösteriyor.
Guardian’ın tablet versiyonu için tasarımda öncelik verdiğiniz noktalar hangileri oldu?
*Guardian’ın iPad versiyonu, basılı gazetelerin verdiği izlenimi uyandıracak şekilde tasarlandı. Guardian’ın halihazırda bir internet sitesi ve mobil uygulaması var ve bu platformlar sürekli olarak güncelleniyor. Hazırladığımız bu tablet versiyonun ise günlük bir güncellemeyle tanımlanmasını ve basılı gazetenin içeriğini yansıtmasını amaçladık. Yani basılı gazetede hoşumuza giden özellikleri, dijital ortama taşıdık. Basılı gazetenin niteliklerini dijital ortama aktardık.
Yorumlar