Skip to main content

Georgia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, makine öğrenimi kullanarak yeni bir ötegezegen keşfettiler.

Georgia Üniversitesi’nden (UGA) bir araştırma ekibi, güneş sistemimizin dışında daha önce bilinmeyen bir gezegen olduğuna dair kanıtları doğruladı ve onu tespit etmek için makine öğrenimi araçlarını kullandı.

Ötegezegen, UGA araştırmacıları tarafından HD 142666 adlı bir protoplanet (öngezegen) diski içinde keşfedildi.

Ekip tarafından yakın zamanda yapılan bir çalışma, makine öğreniminin, yeni oluşan yıldızların etrafındaki gaz olan öngezegen disklerine bakarak bir ötegezegenin var olup olmadığını doğru bir şekilde belirleyebildiğini gösterdi.

UGA Franklin Sanat ve Bilim Koleji fizik ve astronomi bölümünde doktora öğrencisi ve çalışmanın baş yazarı Jason Terry yaptığı açıklamada, “Geleneksel teknikleri kullanarak gezegeni doğruladık, ancak modellerimiz bizi bu simülasyonları çalıştırmaya yönlendirdi ve gezegenin tam olarak nerede olabileceğini gösterdi” dedi ve “Modellerimizi bir dizi eski gözleme uyguladığımızda, daha önce analiz edilmiş olmasına rağmen bir gezegeni olduğu bilinmeyen bir disk belirlediler. Önceki keşiflerde olduğu gibi, diskin simülasyonlarını yaptık ve bir gezegenin gözlemi yeniden oluşturabileceğini bulduk” diye ekledi.

Araştırmacılar, bunun, daha önce analiz edilmiş verilerle bile, makine öğreniminin yeni ötegezegen keşifleri yapmak için kullanılabileceğini gösteren bir kavram kanıtı olduğunu söylüyor. Bu, gelecekte daha fazla ötegezegen keşfi ve keşiflerin daha hızlı yapılması anlamına gelebilir.

Jason Terry’e göre, makine öğrenimi insanların gözden kaçırabileceği önemli bilgileri hızlı ve doğru bir şekilde belirleme yeteneğine sahip.

Kaynak: Previously unknown exoplanet discovered using machine learning – digitaltrends