Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarılan telekom sağlayıcısı Verizon’un müşterilerinin telefon kayıtlarını sızdırdığı haberiyle PRISM adı verilen çok gizli bir program açığa çıkarılmış oldu. Çok gizli PRISM programı; aralarında Google, Facebook ve Apple’ın bulunduğu teknoloji firmalarının sunucularına giriş izni yakaladığını ortaya koyuyor. Şirketler, 2007 yılından beri bu durumu inkar etme peşinde.
Guardian’ın haberine göre; Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) Google, Facebook ve Apple gibi ABD’li teknoloji firmalarının kendi sistemlerine direkt giriş sağladıkları ortaya çıktı. Guardian’ın ele geçirdiği çok gizli dosyaya göre; oldukça gizli tutulan PRISM programı açığa çıkarmış durumda.
PRISM programı, aslında geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan telekom sağlayıcısı Verizon’un ABD’li müşterilerinin telefon kayıtlarını sızdırmasıyla duyulmuş oldu.
NSA’nın sağladığı erişimin ise PRISM programının bir parçası olduğu söyleniyor. Buna göre; gönderilen epostalara, paylaşılan dosyalara, yapılan konuşmalara kadar bir çok dokümana erişim sağlanabiliyor.
Guardian gazetesi, 41 slaytlık PowerPoint sunumu halinde olan dokümanın güvenilir olduğunu doğruladı. programın özelliklerine yer verildiği doküman, ABD’li servis sağlayıcılarının sunucularından alınan bilgi erişimin olduğunu iddia ediyor. Sunumda ayrıca programın şirketlerin yardımıyla gerçekleştiğini savunulsa da, programda yer aldığı iddia edilen şirketler ortaya çıkan programı inkar etti.
Google ve Apple PRISM’i duymadığını iddia ediyor
Google, kullanıcıların veri gizliliğine önem verdiğine dikkat çekerek; bilgi paylaşımını ise hukuk kurallarına uygun olarak yaptığını belirtti. Birçok önemli teknoloji firmasının üst yetkilileri ise PRISM konusunda herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarında ısrar ederek; böyle bir program içinde hiç bulunmadıklarını, eğer bu program yürütülüyorsa da kendilerinin bilgilendirilmediğini belirtti. Apple’ın sözcüsü ise PRISM’i hiç duymadığını söyledi.
Bush yönetiminde ortaya çıkan NSA erişimi, ABD denetleme yasasında yapılan değişikliklerle Obama’nın iktidarında 2012 yılının Aralık ayında yenilenerek uygulamaya geçirildi. Oldukça geniş kapsamlı olan program, kayıtlı bilgilere ve canlı görüşmelere ulaşma imkanı tanıyor. Uygulamaya geçirilen yasa, katılım gösteren firma müşterilerinin ABD’de yaşayanların yanı sıra ABD dışını da kapsıyor. Ayrıca izin olmadan ABD sınırları içinde yapılan tüm iletişime de erişilebilme olasılığını sunuyor.
Dünyanın en büyük internet markalarının bilgi paylaşım programına 2007 yılında tanıtıldığından beri bu programa dahil olduğu söyleniyor. 2008 yılında Yahoo’nun, 2009 yılında Google, Facebook ve PalTalk’un, YouTube’un ise 2010 yılında, Skype ve AOL’un 2011’de ve son olarak Apple programa katıldığı bilgisi veriliyor. Sonuç olarak açıklanan bu isimler, online eposta, arama, video ve iletişim kanallarında yer alan firmalar.
Şu ana kadar 77 binden fazla istihbarat raporu, PRISM programından bahsediyor.
Yorumlar