Teknolojinin, iletişimin, kültürün ve markalar dünyasının mercek altına alındığı, bu yıl 15’incisi düzenlenen Digital Age Summit başladı. Teknoloji yazarı ve TV programcısı Ahmet Can’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğin ilk oturumunda Endocanna Health kurucu ortağı ve CEO’su Len May, ‘Kenevirin Keşfi: Sürdürülebilirlikte Yeni Arayışlar’ başlıklı sunumunda kenevirin özellikle kişiselleştirilmiş, hassas tıp olarak adlandırılabilecek olan ‘precision medicine’ alanındaki yerine değindi.
Kenevirin bir kumaş olarak, tedavici edici bir madde olarak ve ritüellerin bir parçası olarak yaklaşık 6 bin yıldır kullanıldığını aktaran May, kenevirin yasal statüsünün uzun yıllardır tartışıldığı ve Endocanna Health’in de faaliyet gösterdiği ABD’nin kenevire bakış açısı hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Kenevirin 1800’lü yıllarda ABD’de özellikle tedavi edici özelliklerinden dolayı kullanıldığına fakat 1937 yılında yasaklandığına değinen May, günümüzde kenevire bakış açısının eyalet bazında değiştiğini dinleyicilere aktardı.
Sunumuna kenevirin tıpta kullanımını açıklayarak devam eden May, izleyicilere iki önemli gelişmeyi aktardı: 1992 yılında Endocannabis sistemin (ECS) keşfedilmesi ve 2003 yılında başlayan İnsan Genom Projesi.
Karmaşık bir hücre sinyal sistemi olarak tanımlanan, insan vücudunda vücut ısısı, kan şekeri değerleri, metabolik atık gibi pek çok sistemi düzenleyen ECS’in ve cannabinoidlerin insan bedenine olan etkilerinin araştırıldıklarına değinen May, cannabinoid’lerin tıbbi amaçlarla kullanıldığına fakat bu kullanımların herhangi bir şekilde kişiselleştirilmediğine dikkat çekti. İnsan Genom Projesi’nin yürütülmeye başlanması ile bakış açısının değiştiğini, özellikle de 2014 yılında kenevir için yeni bir dönemin başladığını da sözlerine ekledi.
İnsan geninin %99,9’unun benzer, sadece %0,1’lik kısmının farklı olduğunu aktaran May; kişiselleştirilmiş, hassas tıpta cannabinoid kullanımının araştırıldığını, böylece kişinin hastalığına ya da semptomlarına yönelik kullanım yollarının oluşturulabileceğini ve yan etkilerin olabildiğince azaltılabileceğini aktardı.
Endocanna Health olarak gen, çevre ve hayat tarzı gibi konulara eğildiklerini ve çalışmalarını kişiye yönelik bir şekilde yürüttüklerini aktaran May, DNA testinden kişinin hayat tarzının belirlenmesine ve kişiye özel ürün ve dozaj belirlenmesine kadar tüm aşamaları özetledi. Sleep Lab adlı, kişinin uykusunu düzenlemeye yönelik bir uygulama üzerinde çalıştıklarını açıkladı ve uygulama sürecinde cannabinoid’ler ile dijital sağlığın nasıl bir araya geleceğini ve kişiye nasıl fayda sağlayacaklarını detaylandırdı.
May, Endocanna Health’in amaçlarından birinin hem maliyetli hem de uzun zamana yayılan klinik deneylerin yanı sıra dijital teknolojilerden yararlanarak kenevirin tıbbi anlamda kullanımı konusunda daha fazla veri elde etmek olduğunu da açıkladı.
Yorumlar