Her yıl kasım ayında heyecanla beklenen indirim günleri tüketiciler ve işletmeler için bu yıl da oldukça güzel fırsatlar sundu. Birçok tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak ve alışveriş yapmak için beklediği bu fırsat döneminde alışveriş hacimlerinde ciddi artışlar gözlemlendi.
Ödeme kuruluşu PayTR’nin verilerine göre, kasım kampanyalarında internetten alışveriş hacmi geçen yıla göre yüzde 166, işlem adedi ise yüzde 162 artış gösterdi. En çok satış gerçekleşen ilk üç kategori ise tekstil (giyim), ayakkabı ve elektronik oldu.
Tekstil harcamaları elektroniği geçti
Geçen yıl en çok alışveriş yapılan kategori elektronik olurken, bu yıl tekstil sektörü rağbet gördü. Ortalama sepet tutarında ise geçtiğimiz yıla göre düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl 647 TL olan rakam, bu yıl 247 TL’ye düştü.
Kasım ayındaki cirolarla karşılaştırıldığında geçtiğimiz yıl kasım indirimlerindeki artış yüzde 40 iken, bu yıl yaklaşık yüzde 61 oldu. Alışveriş hacmi saat 00:00-02.00 ve 18:00-21:00 arası yoğunlaştı. En çok alışveriş yapılan şehirler ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Trabzon oldu.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, şunları söyledi: “Pandemi süreciyle birlikte tüketicilerin alışveriş tercihlerinin online alışverişe yöneldiğini ve e-ticaret üzerinden yapılan işlemlerin hızlı bir yükselişe geçtiğini biliyoruz. Sektörden gelen bilgiler, alışveriş için yılın en çok beklenen zamanı olan ‘Efsane Cuma’ günü, online ticaret hacminin tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaştığını gösteriyor. PayTR verileri de bunu destekler nitelikte. Bu yıl sadece ‘Efsane Cuma’da geçen yıla oranla 2,5 kat seviyesinde bir artışla karşılaştık, cuma gününü kasım ayı içerisindeki diğer günler ile karşılaştırdığımızda ise yüzde 61’lik bir artış gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllarda elektronik kategorisindeki işlemlerin yoğunluğu nedeniyle sepet ortalaması 647 TL iken, bu yıl sepet ortalamasının 247 TL seviyesine indiğini ve tekstil, giyim ağırlıklı bir Efsane Cuma günü geçirdiğimizi görüyorum. Online ticaret tarafındaki bu hızlı artış 2021’de de aynı hızla devam edecek gibi görünüyor.”
Yorumlar