Kadına şiddet en son ünlü şarkıcı Sıla’nın erkek arkadaşı oyuncu Ahmet Kural tarafından uyguladığı fiziksel şiddetle gündeme gelmişti. Olayın ardından Sıla, Ahmet Kural’dan şikâyetçi olmuş ve mahkemeden Kural’ın üç ay süresince kendisine yaklaşmaması yönünde koruma kararı aldırmıştı.
KADES nasıl çalışıyor?
Bu noktada kadına karşı yönelik şiddetin engellenmesi için Kadın Destek (KADES) mobil uygulamasından bahsetmekte yarar var. Emniyet Genel Müdür Müdürlüğü’nün (EGM) Nisan ayında devreye aldığı uygulamayla şiddete uğrayan kadınlar bir butona basarak polise durumu ihbar edebiliyor. Peki, KADES uygulaması nasıl çalışıyor? Uygulamayı iOS ve Google Play’den indirdikten sonra kullanıcının adı, soyadı, doğum yılı, TC kimlik numarası ve telefon numarasını girmesi gerekiyor. Bunun ardından ise bir doğrulama mesajı geliyor ve doğrulamanın yapılması isteniyor. Doğrulamayı takiben kayıt işlemi tamamlanıyor. Kimlik bilgilerinin sadece bir defa uygulamaya tanımlanması gerekiyor.
Uygulamada konumun doğru bildirilmesi önemli
Bütün bu işlemlerin ardından da şiddete maruz kalan kadın, telefonunu açıp sadece uygulamadaki “yardım iste” butonuna basacak. Yardım talep edildiği anda kişinin konumu ve bilgileri sisteme otomatik olarak aktarılacak. Bunun ardından da en yakın polis merkezindeki ekipler ihbarın yapıldığı adrese gidecek. Uygulamayı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; konumun doğru belirtilmesi ve kayıt işlemi sırasında internetin açık ve çalışır durumda olması gerekiyor. Ayrıca, programı gereksiz yere kullananlar için de ceza verildiğini not edelim. Asılsız ihbarlar için Türk Ceza Kanunu’nun 271. maddesine göre, üç yıla kadar hapis cezası söz konusu. KADES’i Google Play’den indirmek için buraya, App Store’dan indirmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2017’de Türkiye’de 409 kadın cinayeti işlendi ve 332 kadına şiddet uygulandı.
Yorumlar