Kendinize şu soruyu sorun: ‘Teknoloji neden hayatınızın her anında bu kadar çok var?’ Herkesin bu soruya farklı bir cevabı olabilir. Günlük yaşantımızı daha kaliteli hâle getirmek, işte verimliliği yükseltmek ya da evde konforu artırmak gibi… Teknolojinin kişiden kişiye değişebilen artıları bir yana, söz konusu dünyayı daha yaşanabilir bir yer hâline getirme kaygısı olunca hepimiz şu ortak paydada birleşiyoruz: ‘Teknoloji her şeyden önce iyilik için var.’ Dahası çevre kirliliği, kadına şiddet, eğitim ve sağlıktaki fırsat eşitsizlikleri gibi pek çok soruna çözüm bulmak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmamıza yardımcı olmak için var. Biz de iyilik için teknoloji diyen ve dijitalin farklı nimetlerinden faydalanarak hayatı güzelleştirmek için çabalayan sosyal girişimleri bir araya getirdik.
Adım Adım
Bünyesinde 2017 sonu itibarıyla 40 binden fazla gönüllü koşucu ve 350 binden fazla bağışçı yer alan, Adım Adım 2008 yılında kolektif yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulmuş bir oluşum. Bu platformda “İyilik Peşinde Koş”un bir kısaltması olan İPK sistemi ile tüm bu süreç oyunlaştırılıyor. Gönüllü koşucular kendileri için düzenlenmiş özel sayfalarda önceki yıllardaki ve şu anki sıralamalarını, bağışçı sayılarını, rozetler ve infografikler eşliğinde geliştirilen kullanıcı arayüzü yardımıyla görebiliyorlar.
Askıda Ne Var
Askıda Ne Var, 2012 yılında kurulmuş, üniversite öğrencilerine yemek, kıyafet, tiyatro bileti gibi ürün ve hizmetlerin ücretsiz sunulmasını sağlayan bir sosyal girişim. Oğuzhan Canım tarafından 2012 yılında hayata geçirilen ve şu ana dek 200’e yakın marka ve sanatçıyla işbirliği yapan girişim şöyle çalışıyor: Gönüllü kişiler/markalar askidanevar.com’a girip, farklı ürün ve hizmetlerin ödemesini kredi kartıyla yaparak üniversiteliler için askıya bırakabiliyor. Sisteme kayıtlı üniversiteliler de sisteme girdiklerinde, askıdaki ürün ve hizmetleri görüntüleyip, bir kod numarası alarak, o ürün ve hizmetten ücretsiz faydalanabiliyor.
Begoodtome
Bir yolculuk sırasında, ‘Biz bu hayatta ne yapmak istiyoruz’ sorusunun cevabı olarak ortaya çıkan begoodto.me iyiliğin mobil uygulama ile birleşmiş ve herkesin cebine sığabilecek bir hale gelmiş şekli. #içimdeiyilik var ve paylaşmak istiyorum diyenleri kendilerine katılmaya davet eden begoodto.me herkesin buluşabileceği ve “İyihikâyelerini“ paylaşabildiği bir uygulama. Paylaşılan İyihikâyeler, kullanıcılara İyipuanlar kazandırıyor ve sonra bu İyipuanlar projelere aktarılarak ihtiyaç sahibi insanlar mutlu ediliyor.
Bipolar Project
İntihar oranı en yüksek hastalıklardan biri olan bipolar bozukluk, eski ismiyle manik depresiflik hâlâ neden kaynaklı olduğu pek bilinmeyen bir hastalık. Ülkemizde 2 milyondan fazla kişide olan bu hastalığa sahip olanlar kendilerini sanatla daha iyi ifade edebiliyorlar. Bu iç görüden yola çıkan sosyal girişimci Fatmagül Mutlu altı yıl önce Bipolar Project’i hayata geçirdi. Girişim, bipolar bozukluğa sahip bireylere ulusal ve uluslararası görünürlük sağlıyor ve sanatçı olarak istihdam edilmelerine destek oluyor. Proje kapsamında çalışmaların sosyal bir girişim olarak online satış kanalına evrilmesi hedefleniyor.
Bluedot
Her geçen gün yaygınlaşan elektrikli araçlarla ilgili en büyük sorun kuşkusuz şarj noktalarının yetersizliği. Haziran 2018’de üç kurucu ortak tarafından hayata geçirilen Bluedot tam bu noktada bir çözüm sunuyor. Girişim tarafından sunulan mobil uygulama sayesinde araç kullanıcıları en yakın şarj ünitesini bulabiliyor ve rezervasyon, ödeme gibi işlemler yapabiliyorlar. Bluedot’un hedefi, önce Avrupa sonra ABD’deki elektrikli araç şarj ünitelerini ağlarına dahil ederek şehirlerin dinamizmini artırmak ve bireysel şarj ünitesi sahiplerinin gelir elde ederek sosyal refahlarını artırabilecekleri bir platform olabilmek.
Bisleksi
Öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan disleksi okuma, yazma, akıl yürütme, dinleme, konuşma gibi becerilerin kazanılmasında kendini gösteriyor. Resmî olmayan kayıtlara göre Türkiye’deki dislektik çocuk sayısı 120 binin üzerinde. Niyazi Atahan Yılmaz ve Mehmet Bostancıoğlu tarafından kurulan Bisleksi ise disleksi hastalığına sahip olan gençleri eğitici oyunlarla akademik hayata ve sosyal yaşama adapte edebilmek için çeşitli kazanımlar sağlayacak bir eğitim platformu. Bu platformun amacı ise farklı düşünme tarzına ve özel yeteneklere sahip olan disletiklere yol göstermek ve onların geleneksel eğitim sisteminde kaybolmalarını engellemek.
Bir Yudum Kitap
Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan, Türk halkının kitap okuma alışkanlığını masaya yatıran güncel rapora göre; nüfusumuzun yüzde 0,1’i kitap okuyor ve Türkiye bu oranla dünyada 86’ncı sırada yer alıyor. Tablo acı olsa da, ülkemizde bu durumu tersine çevirmek için kafa yoran girişimler de var. Abonelerinin e-posta kutularına her sabah güzel hikâye ve roman pasajları gönderen bir sosyal girişim olan Bir Yudum Kitap bu sosyal girişimlerden biri. 2015 Ekim ayında Enes Çakır ve Alparslan Demir tarafından kurulan girişim okuma sorununa yenilikçi bir çözüm getiren sosyal bir girişim olarak hayatına devam ediyor.
Children First World
Children First World, bir tasarım ve yenilik platformu. Platform, çocukların kendi geleceklerinin tasarımında söz hakkı olmasını sağlama ve karar vericilerin bilinçli yenilikler yaparken çocuk önceliği gözetmeleri görevini taşıyor. 12 ilkeden oluşan manifestosunu hayata geçirmek için uzman kadrolar tarafından hazırlanmış online rehber, eğitim programları, Children First World kurum, kuruluş, uzman, ürün ve hizmetler için belgeleme olanağı sunuyor. Children First World üyesi ulusal ve uluslararası çocuk birlikleri sürdürülebilirlik, yapay zekâ, akıllı şehirler, nesnelerin interneti, robotik, işlerin geleceği gibi konular başta olmak üzere kendilerini ilgilendiren ana konularda gelecek senaryoları ve prototipler üretiyorlar.
Çöp(m)adam
Türkiye’nin iki önemli toplumsal sorunundan biri kadın istihdamı, diğeri geri dönüşüm. Türkiye’de her dört kadından üçü işsiz ve dünyada 10 dakikada 5 milyon ton çöp üretiliyor. Bu sorunlar üzerinde denemeler yaparak Ayvalık’ta yerel bir kalkınma projesi olarak hayata geçirilen Çöp(m)adam, ambalaj atıklarını yaratıcı, farklı, estetik ve benzersiz şekilde kullanıyor. Sonuç olarak ortaya çıkan çöp(m)adam çantaları Türkiye’de modaya yön verirken, sahiplerine paralarını harcamak için iyi de bir sebep sunuyor. Öyle bir sebep ki, bir yandan kadının güçlenmesiyle, diğer yandan da geri dönüşüm ve çevrenin korunmasıyla bağlantılı.
Donateen
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının düzenli olarak yayınladığı sosyal sorumluluk kapsamındaki bağış kampanyalarına bağış yapılmasını sağlayan sosyal sorumluluk uygulaması Donateen, daha çok lise ve üniversitede okuyan gençleri hedefliyor. “İyilik y’app” sloganıyla yola çıkan mobil uygulama ile gençlerin STK’ların kampanyalarına kendi harçlıklarından ya da ebeveynlerinin izniyle kullanabilecekleri ödeme yöntemleriyle çok ufak oranlarda bağış yapmaları amaçlanıyor. Bağış toplanan projeler arasında KAÇUV’un kanserli çocuklar için inşa ettiği aile evi gibi anlamlı işler var.
Evreka
Evreka, akıllı atık toplama sistemi geleneksel atık toplama sistemlerine yenilikçi ve çevreci bir çözüm sunuyor. Evreka, kablosuz doluluk algılama sensörleriyle çöp konteynerlerinin doluluk oranını anlık olarak ölçüyor, M2M teknolojisiyle bu veriyi bulut sistemine gönderiyor. Topladığı bu verileri işleyerek optimize edilmiş günlük atık toplama rotaları oluşturuyor. Günlük oluşturulan bu rotalar, şoförlerin kolaylıkla kullanabileceği navigasyon sistemlerine iletiliyor. Bu sayede optimize edilmiş rotayı takip eden şoförler sadece gerekli noktaları ziyaret ediyor ve çöp toplama maliyetinde yüzde 55’e varan azalma görülüyor.
Fazla Gıda
Dünyada yılda 1,3 milyar tonluk gıda atığı oluşuyor. Dünyada oluşan karbon salınımının yüzde 8’i gıda atığından kaynaklanıyor. Gıda atığına sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir çözüm ise ancak teknolojiyi işin kalbine koymakla mümkün. Atık ürünleri ekonomiye, çevreye ve topluma kazandıran bir teknoloji platformu olan Fazla Gıda, gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile faaliyet gösteriyor. Fazla Gıda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na 9 etki odaklı girişimden biri ve gıda atığı odaklı tek girişim olarak seçildi.
Givin
Givin, uygun fiyatlarla farklı endüstrilerden markalardan ya da ikinci el yapılan tüm alışveriş gelirlerinin şeffaf sivil toplum kuruluşlarına bağış olarak aktarılmasını sağlayan bir mobil uygulama. Başak Süer tarafından hayata geçirilen Givin ile markalar kendi ürün ve hizmetlerini bağış karşılığında vererek yeni tüketicilerle buluştururken, kişiler de hem alışveriş yaparak hem de fazla eşyalarını vererek eğitime, çocuklara ve hayvanlara destek olabiliyorlar. 2017’de App Store’un en sevdiği 20 uygulamadan biri olarak gösterilen givin, Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarına destek sağlamak için oluşturulan ve daha çok bağış yapan kullanıcıları hediyelerle ödüllendiren ilk mobil uygulama olma özelliğini taşıyor.
Good4trust
İyiliğin, güvenin, ekolojik ve sosyal açıdan adaletli ilişkilerin paylaşılarak çoğalması için insanları bir araya getirmeyi amaçlayan Good4Trust.org ‘Değişimi kurumlara, bireylere ve kitlelere nasıl yayarız’ sorusuna yanıt olarak ortaya çıkmış. Kâr amacı gütmeyen bir sosyal girişim olan Good4Trust.org türeticilerin (tüketici değil!) alışveriş için sosyal ve ekolojik açıdan sorumlu ve güvenilir üreticileri tercih ederek, onları destekledikleri bir sosyal paylaşım ve etkileşim platformu. Şu an 70 üreticinin bulunduğu platformda kayıtlı 10 bin 962 türetici mevcut.
Hextech Green
Türkiye’de çiftçiler doğal afetlerle mücadele edemediğinden ve teknik bilgisi eksik olduğundan sebze fidesini kendisi yetiştiremiyor, büyük bedeller ödeyerek seralardan satın alıyor. Türkiye’de her yıl 16 milyar sebze fidesine ihtiyaç varken, yalnızca 4 milyar fide üretilebiliyor ve ihtiyacın ancak yüzde 25 ‘i karşılanabiliyor. Bitki yetiştiren akıllı tarım makineleri geliştiren Hextech Green bu soruna bir çözüm getiriyor. Şu an prototipi tamamlanan ve denemeleri gerçekleştirilen akıllı tarım makineleri artık üreticiler ziraî ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan, üretim atığı bırakmadan, yüzde 98 su tasarrufu ile 10 günde kendi sebze fidelerini yetiştirebilecek.
İhtiyaç Haritası
İhtiyaç Haritası farklı konulardaki ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumların buluştuğu online bir platform. “Online imece” yöntemiyle ihtiyaçlarla çözümleri bir araya getiren platform 7 Ekim 2015’te kuruldu. Yapının işleyişi üç eylemden oluşuyor. Platforma giriş yaptıktan sonra ihtiyacınız ne ise onu girebiliyorsunuz, ihtiyaçlara destek verebiliyorsunuz veya ihtiyaçların karşılanma sürecine gönüllü olabiliyorsunuz. Oyuncu Mert Fırat’ın da kurucu üyeler arasında yer aldığı İhtiyaç Haritası tamamen yardımlaşma üzerine kurulu olduğu için herhangi bir para yardımı kabul edilmiyor.
İmece
Sosyal meseleler etrafında bir araya gelen birey ve kurumları, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretebilmesi için çeşitli kaynaklarla buluşturan bir sosyal inovasyon platformu olan İmece; eğitim, çevre, sağlık gibi sosyal meselelerin çözümüne dâhil olmak isteğiyle Kasım 2016’da doğdu ve bugün bu hedefini; 17 Küresel Hedef doğrultusunda belirlenen tema odaklı Destek Programı, Destek Programı’nda yer alan sosyal girişim projeleri ve sosyal fayda ile inovasyon alanlarında sağlanan kaynaklar ile düzenlenen etkinliklerle gerçekleştiriyor.
Kodluyoruz.org
Türkiye’de son zamanlarda sıkça dile getirilen sorunlardan biri beyin göçü. Ve ne yazık ki bilişim teknolojileri ve en çok da yazılım alanında çalışan Türkler yurtdışına gidiyor veya gitmeyi düşünüyor. Emre Sarbak, Gülcan Yayla ve Aykut İbrişim tarafından kurulan Kodluyoruz.org Türkiye’nin her yerinden gençlere kod okuryazarlığını yaymayı amaçlıyor. 2016’da yola çıkan Kodluyoruz.org, yeteneği olan ancak eğitim ve deneyim açısından yeterli görülmeyen ya da kod okuryazarı olmak isteyen gençler için atölyeler, bootcamp’ler ve online açık kaynaklar aracılığıyla gençlere yazılım eğitimleri sunuyor ve ücretli iş/staj bulmalarına yardım ediyor.
Kutuda Sanat Var
Kutuda Sanat Var Ocak 2017’de herkesin içindeki sanatçıyı ortaya çıkarmak için, “herkesin içindeki sanatçıyı serbest bırakırsa çok daha güzel bir dünyada yaşayacağına inanan” bir grup insan tarafından kuruldu. Kutu abonelik modelli e-ticaret girişimi Kutuda Sanat Var abonelerine her ay yaratıcılıklarını deneyimlemeleri için yeni bir sanat bahanesi, sanat bahanesinin gerektirdiği tüm profesyonel sanat malzemeleri, içinde kutu içeriğinden ayın sanat etkinliklerine kadar zengin içerik barındıran sanat kitapçığı ve çeşitli birçok sürpriz ürün kapısına kadar gönderiliyor.
Laska Enerji
Her yıl doğaya atılarak terk edilen 1,5 milyar lastiğin oluşturduğu atıklar çeşitli hastalıklara, bakterilerin ve sivrisineklerin üremesine, büyük yangınlara ve hava kirliliğine sebep oluyor. Laska Enerji, bu lastik atıklarından termo-kimyasal yöntemle, otomotiv ve kauçuk endüstrisi için karbon siyahı ve biyo-yakıt gibi ekonomik değeri yüksek hammaddeler elde ediyor. Aynı zamanda elektrik enerjisi üreten şirket, tüm bu işlemleri düşük işletme maliyetleriyle gerçekleştiriyor. Yüksek ürün verimliğinin yanında bir o kadar da çevre dostu olan Laska, bir yılda bir milyon ağacın temizlediği kadar karbondioksiti temizleyebiliyor. Laska Enerji, Avrupa Birliği bünyesindeki EU Top 50’de dünyayı değiştirecek 50 fikir arasında da gösterildi.
Misface
Öğrencilerin iş ve öğrencilik hayatında daha doğru kararlar alması ve ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulan Misface, bugüne kadar 500’den fazla öğrenciye 120’den fazla mentor ile destek oldu. Girişimciler ve öğrenciler için ücretsiz mentorluk ağı olarak konumlanan platform şu anda 100’den fazla üniversitede faaliyet gösteriyor ve öğrencilerin rehberlik süreçlerinde önemli rol oynuyor. Mentorlar girişimcilik, kariyer yönetimi, dijital pazarlama, staj, yazılım ve tasarım gibi kritik alanlarda yönlendirici rol oynuyor.
Motivolog
Dört yıl önce Ülseratif Kolit teşhisi konulan Gökhan Sezginer hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek ve diğer hastalarla iletişim geçebilmek için internete başvurduğunda yaşadığı hayal kırıklığının ardından Türkiye’de belli rahatsızlıklara sahip olan hastaların bir araya gelerek tecrübelerini paylaşabilmeleri ve aynı zamanda birbirlerine destek olabilmeleri için Motivolog’u hayata geçirdi. Hastaların kendileriyle aynı dertten mustarip insanlarla bir araya gelip “motive olmasını” amaçlayan Motivolog, bir süzgeçten geçirerek kayda aldığı platformlardaki paylaşımların doktor tavsiyesi yerine geçmeyeceğinin altını çiziyor.
OrtakMama
Burak Işık tarafından hayata geçirilen OrtakMama sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin beslenme, barınma, sağlık gereksinimlerini semt sakinlerinin karşılamasını sağlayan bir sosyal girişim. Sokak hayvanlarının şehir ekosisteminde hayatta kalmalarının hedeflendiği platformu kullanmak son derece basit. Ortakmama.com’a girip, beslemek istediğiniz kedi ve köpekler içi mama miktarını ve bölgeyi seçiyorsunuz, sonrasında OrtakMama ekibi sizin için mamaları ilgiyi adrese ulaştırıyor ve siparişin yerine ulaştığını size haber veriyor.
Otsimo
MEB’in verilerine göre, Türkiye genelinde 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk içinden sadece yüzde 5’i eğitim alabiliyor. Otsimo tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Girişim, otizm sendromlu çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin evde tablet bilgisayarlar aracılığıyla vermeyi amaçlayan bir uygulama sunuyor. Üç girişimci Zafer Elcik, Can Dörtkardeşler ve Sercan Değirmenci tarafından hayata geçirilen Otsimo platformu birçok eğitsel oyunu içinde barındırıyor. Yine yapay zekâ sayesinde çocukların durumuna özel öğrenim metodu oluşturuluyor.
Reflect
Koleksiyonlarıyla sosyal sorunlara odaklanan bir moda markası olan Reflect, sanatın iyileştirme gücünü kullanmak istiyor. Yaptığı giyim satışlarının bir kısmı ile önceden belirlenen bir sosyal sorumluluk projesine destek olan Reflect, modayı sosyal bir etki yaratmak adına kullanıyor. Reflect, 2016 yılının Eylül ayında Ece Altunmaral, Egemen Filiz, Eray Erdoğan ve Edipcan Yıldız tarafından kuruldu. Nisan 2017’de satışlara başlayan Reflect, kendi internet sitesinin yanı sıra üç farklı internet sitesinde ve sekiz farklı offline mağazada satışlarına devam ediyor.
Socialmakerlab
2015 yılında kurulan Social MakerLab üç yıl içerisinde Türkiye’nin birçok ilinde 4-17 yaş arası çocuklara ve yetişkinlere yeni teknolojileri öğreten atölyeler düzenledi. Üç boyutlu yazıcılar, robotik, elektronik, sanal gerçeklik- artırılmış gerçeklik, drone’lar gibi konularda düzenlediği atölyelerle katılımcıları geleceğe en iyi şekilde hazırlamaya çalışırken aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri de yaparak teknolojinin insanların kalbine dokunmasına olanak sağladı. Social MakerLab, teknolojiyi sosyal fayda sağlamak için kullanmak isteyen bireyleri desteklemek ve daha fazla ‘teknolojiyle iyilik üretilen’ projeler yapılması için çalışmaya devam ediyor.
Tarlamvar
Tarlamvar, dijital tarım ile fayda yaratan bir sosyal girişim. Üreticilerin hak ettiği değeri görmesini, tüketicilerin sağlıklı gıdalara erişmesini, ülkemizin ise tarımsal kapasitesini gerçek anlamda kulanmasını isteyen, bunun için çalışan gençler tarafından kurulan Tarlamvar, üreticileriyle adil ticaret yaparak gelirlerinde artış sağlıyor. Bu sayede üretimi değer gören çiftçi topraklarını terk etmiyor ve üretmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra, Tarlamvar şehirlileri ağaç sahibi yaparak bu değişime ortak ediyor, onları sağlıklı ve çiftçi dostu gıdalarla buluşturuyor.
Toyi
Toyi, çocukların etrafındaki her şeyi oyuncaklara dönüştürmelerini sağlayan bir yaratıcı oyun kiti. Bu kitin yaratıcıları Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum tarafından 2017 yılında kurulan İstanbul merkezli bir sosyal girişim olan Toyi’nin amacı çocukların hayal güçlerini tetikleyecek bir araç ortaya çıkarmak. Toyi, 5 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Kickstarter üzerinde satışa sunuldu. Kitlesel fon toplama kampanyası süresince alınan her bir Toyi kiti karşılığında dünyanın farklı bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarıyla bir adet Toyi kiti de dezavantajlı çocuklara ulaştırılacak.
Wonderlab
2018 yılı Ağustos ayında resmî olarak faaliyete başlayan Wonderlab sosyal girişimi; geri dönüşüm, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji ve benzeri alanlarda sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri bir araya getiren bir mobil uygulama. Merve Tanrıkulu tarafından geliştirilen uygulama aynı zamanda oyunlaştırmayı da kullanıyor ve eğitim videoları da içeriyor. Temel amacı insanları gönüllülüğe teşvik etmek olan Wonderlab, sosyal toplum örgütlerinin gönüllü ihtiyacına hızlı ve anlık çözümler üretmeye çalışıyor.
Yuvarla
Günümüzde hızla dijitalleşen alıveriş alışkanlıklarıyla birlikte alışveriş kültürüne ait ritüeller de bu değişime ayak uyduruyor. Mağazalardaki kasa yanlarında duran bağış kutularının online’da karşılığını arayan iki genç Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz, 2014 yılında e-ticaret alışverişlerinde küsuratlarını bağışlanması fikriyle Yuvarla’yı kurdular. 2014’ten bu yana 900 binden fazla işlemin küsuratları sayesinde topladığı yaklaşık 700 bin TL bağışı Kızılay’dan TEMA’ya, Tohum Otizm Vakfı’ndan AKUT’a çeşitli kurumlara aktaran girişimde sistemin çalışması çok basit. Önce internet sitesine giriyorsunuz. Sonra almak istediğiniz ürünü alıyorsunuz ve küsuratlı fiyatı yuvarlıyorsunuz. Yuvarladığınız rakam derneklere bağış olarak gidiyor.
Yorumlar