Skip to main content

IoT’nin hayatımızı kolaylaştırdığı ve getirdiği yeni iş fırsatları ortada. Buna karşılık tehlike ve tehditleri de görmezden gelemeyiz. Bu fırsat ve tehditlere yakından bakalım.

Gelecek, IoT’nin insanları nasıl etkileyeceğine ilişkin birçok belirsizliği barındırıyor. Bu cihazlar birçok insanın yaptığı bazı temel işlerin yerini alacağından, evde ve işte farklı beceriler öğrenmek zorunda kalacak. Buna örnek olarak, sürücüsüz araçları vermek mümkün. Sürücüsüz araçlar kulağa harika gelse de, başarıya ulaşması için teknolojinin geliştirilmesini takiben birçok değişikliğin yapılması gerekiyor. Mesela IoT teknolojisi, hacker’lara trafik sensörleri ve trafik kontrollerinin ağına virüs yerleştirmesinin sonucunda trafik sıkışıklarının nerede olduğu ve buna benzer bilgileri değiştirme fırsatı verebilir.

IoT’nin insanlara getireceği avantajları hayal gücümüzle paralel düşünebiliriz. Yani, bugün artık sadece kişisel bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonların internete bağlı olduğu bir dünyada yaşamıyoruz. Bununla birlikte şemsiyeler, buzdolapları, saatler ve otomobiller de içinde olmak üzere, çok değişik cihazların internete bağlı hale geldiği bir dünyadayız.

IoT’de güvenlik ve tehlikeler

IoT’deki cihazların hemen hemen tamamı her zaman internete bağlı. Dolayısıyla her zaman saldırıya açık. İnternet güvenliği ve mobil cihazların karşılıklı ilişkilerine dair sorunlar, hâlen zorlu bir görevi oluşturur. İnternete bağlı modüller, hem saldırganların kurbanlarını pasif bir şekilde takip etmesine imkân tanır ve hem de kurbanlarının özel hayatlarına aktif bir şekilde müdahale edebilmelerini sağlayabilir. Bunun nedeni, bu nesnelerin çoğunun uzaktan kontrol edilebilmesidir. Örneğin, saldırganlar oyuncaklar içine yerleştirilen kameralar aracılığıyla çocukları takip edebilir veya bir akıllı televizyon içine yerleştirilen internet modülleriyle kişilerin hareketlerini gözlemleyebilir. Buna benzer şekilde internete bağlı kapı kilidine bağlanarak bir kişinin evine giriş veya çıkışlarını kontrol edebilir. Bu tehditler muhtemel senaryolar aslında. Söz konusu tehditlerin birçoğu, bu cihazların mahremiyet ve güvenlik konularını dikkate alınmadan tasarlanmasından kaynaklanıyor. (NOT: Yazı için Marcelo Hector Gonzalez, ve Jana Djurica’nın Internet of Things Offers Great Opportunities and Much Risk isimli makalesinden yararlanılmıştır.)