Skip to main content

Instagram artık kullanıcılarına psikolojik destek verecek. Fakat sorun şu ki Instagram’da herkes çok mutlu

Fotoğraf paylaşım platformu Instagram, geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki kullanıcı sayısının 22 milyona ulaştığını açıklamıştı. Dünya genelinde ise 500 milyonu aşkın kullanıcı sayısına sahip. Günümüzde fotoğraflarla, yer bildirimleri ve hashtag’ler ile kendimizi ifade etmenin en kolay yollarından biri olan platform, yeni bir hizmet sunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, her yaştan yaklaşık 350 milyon kişinin depresyon geçirdiğini paylaştı. Her duygu durumunu Instagram’dan paylaşma isteği artık artılarıyla eksileriyle kullanıcıların vakıf olduğu bir konu. Artık Instagram’ın yeni uygulamasıyla kendine zarar veren ve tehlikede olduğuna dair ipuçları veren profiller bildirilebilecek. Fotoğraf üzerinden “Bu kullanıcının desteğe ihtiyacı var” seçeneği işaretlendiğinde kullanıcıya psikolojik destek uyarısı gönderiliyor. Destek uyarısı giden kişiye ise kimlik bilgisi verilmeden “Biri sizin gönderinizi gördü ve kötü bir zaman geçirdiğinizi düşünüyor. Eğer desteğe ihtiyacınız varsa size yardım edebiliriz” mesajı gidiyor.  Instagram, Ulusal Yeme Bozukluğu Merkezi ve İntiharı Engelleme Hattı ile beraber çalışarak bu uygulamayı geliştirmiş. Instagram, yeni uygulamasında kullanıcıya, bir arkadaşıyla konuşmak, yardım hattıyla iletişime geçmek ya da durumla başa çıkmak için ipuçlarına ulaşmak gibi seçenekler sunacak.

Şirketin kullanıcılarını korumaya yönelik bu hareketi takdir edilse de, çoğu kişinin Instagram’da sadece en mutlu anlarını paylaştığı bilinen bir gerçek. Bu da var olan bir problem olsa dahi her şeyin yolunda olduğu izlenimi veriyor. Instagram’ın intiharları önlemek amacı taşıyan hizmetinin ne kadar başarılı olacağı merak konusu.

Uygulamayı oluştururken psikolog ve psikiyatristlerden yardım alındığını belirten Instagram İcra Direktörü Marne Levine, “Bu destek fonksiyonu sayesinde kullanıcılar, etraflarında her zaman onlara yardım yapmaya hazır bir topluluk olduğunu bilecek. Özellikle de bir kişinin bu hatırlamaya en fazla ihtiyaç duyduğu bir anda” dedi.