Fotoğrafın icadı ile ilgili rivayetler muhtelif. 16. yüzyıldan başlayarak 19. yüzyıla kadar uzanan uzunca bir süreç bu. İlk fotoğrafın 1826-27 yıllarında Fransa’da çekildiği söyleniyor. 1852’de George Eastman’ın Kodak fotoğraf makinelerini piyasaya çıkartmasıyla fotoğraf makinesi halk arasında yerini bulabildi. Kişisel olarak durumu değerlendirdiğimde bir X kuşağı mensubu olarak fotoğrafla tanışalı neredeyse yarım yüzyıl geçmiş olduğunu fark ettim.
Bu aradan geçen 50 yıllık sürede siyah-beyaz, roll film, 35 mm Leica, renkli, polaroid, dia-pozitif gibi süreçlerden geçtikten sonra dijital çağda fotoğraf bambaşka bir boyuta ulaştı. Özellikle akıllı telefonların gelişmiş özellikleriyle dijital fotoğrafçılık artık günlük yaşamımızın bir parçası oldu. AOL Nielsen’ın 2011’de yapmış olduğu bir araştırmaya göre günde 27 milyon fotoğraf internette ve sosyal medya uygulamalarında paylaşılırken 2017 sonu bu rakam şu anda 3,2 milyar adedi geçmiş durumda.
Bu fotoğrafların yaklaşık 100 milyonu 6 Ekim 2010’da hizmete başlayan Instagram uygulamasında paylaşılıyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Artık fotoğraf çekenlerin en önemli mecralarından biri de Instagram. Şöyle ki, internet kullanıcılarının yüzde 32’sinin bir Instagram hesabı var. Yani bu durum şu anlama geliyor. Her üç internet kullanıcısından biri mutlaka Instagram’da paylaşım yapıyor, ya da paylaşımları izliyor. Peki, bir instagram fotoğrafçısı neler yapmalı? Nelere dikkat eder, nasıl fotoğraflar çeker ve yayınlarsanız takipçi ve beğeni sayınız artar. İşte buradan itibaren çok dikkatli okuyun diyorum…
1 – İmaj kalitesi önemli, paraya kıyacaksınız
Her ne kadar fotoğraf makinesi vs. önemli değil dense de tercihan iyi bir fotoğraf makinesi, ya da fotoğraf yeteneği yüksek bir akıllı telefon sahibi olmanızda yarar var. İmaj kalitesi yüksek fotoğrafların fark edilme ve beğenilme oranları çok daha yüksek çünkü.
2 – Renkli mi, siyah beyaz mı?Fotoğraflarınızın renkli ya da “monochrome” yani siyah beyaz olması hesabınızın izlenmesine etki edecektir. Kullanıcı alışkanlıklarına göre tercihler genellikle renkli fotoğraflardan yana yapılıyor. Siyah beyaz fotoğraflarda işiniz biraz daha zor olacaktır.
3 – Günbatımı, gündoğumu ve manzara
Instagram’da en çok dikkat çeken fotoğraflar genellikle gün batımı, gündoğumu ve manzaralar oluyor. Bazen tribünlere oynamak adına bu tür fotoğraflardan bir iki tanesini galerinize eklemenizde yarar var. İnanın faydasını göreceksiniz.
4 – Fotoğrafı çekmek yetmez, yapmanız gerekir
Ünlü bir fotoğrafçı “Pictures are taken, photographs are made” demiştir. Bu nedenle iyi kurgulanmış fotoğraflar büyük ilgi görecektir. Kafanızda oluşturduğunuz projeleri fotoğrafla anlatmayı deneyin. Tabii özgün şeyler üretin, farklılaşın aynı zamanda.
5 – Etiket, etiket, etiket
Hashtag yani etiket, Instagram’ın olmazsa olmazıdır. İnsanlar ortak etiketler kullanarak sizin fotoğraflarınıza ulaşırlar. 30 etiket hakkını dikkatlice kullanın, hatta bazı zamanlarda beş etiketten fazla olmasın bile… Ve fotoğrafınızın konusuna göre sık sık değiştirin.
6 – Sosyalleşmeye dikkat
Beğeni, takip vs gibi işler Instagram dünyasında karşılıklıdır. Takibe takip, beğeniye beğeni, yoruma yorum sizi popülerleştirecek, Instagram etkileşiminizi arttıracaktır. Bu arada yeni dostluklar kurmanıza da vesile olacaktır elbette.
7 – İş birlikleri
Sosyalleşmeler sizi Pod grubu oluşturmaya kadar götürecektir. Fotoğraflarınızı düzenli olarak beğenecek, yorumlayacak ve kaydedecek bu gruplara üye olmak sıkça değişen hashtag’ler kullanarak sizi Keşfet, ya da Önerilenler bölümüne taşıyacaktır.
8 – Hikayeler ve videolar
Fotoğraflarınızla ilgili hikayeleri mutlaka paylaşın. 24 saat boyunca takipçilerinize burada yayınlayacağınız fotoğraflar ve videolarla galerinizin reklamını yapın. Bu sizi daha gerçek, daha samimi yapacaktır. Takipçileriniz bu hikayelere bayılacak.
9 – Saat gibi dakik
Bulunduğunuz bölgeye göre kendinize uygun bir zaman dilimi seçin ve günde en az bir paylaşım yapmaya özen gösterin. İnsanlar genellikle işe giderken ve iş dönüşünde otobüste, metroda, vapurda Instagram’ı kontrol ediyorlar. Bu saatlere dikkat edin.
10 – Yatay mı, dik mi, kare mi?
Dik fotoğrafların Instagram’da pek şansı olmuyor. Fotoğrafınızı yüklerken kritik kırpmalar yaşayabiliyorsunuz. Yatay fotoğraf çekmeye özen gösterin. Özellikle kare tasarıma uygun olanların şansı çok daha fazla.
11 – Beyaz çerçeve
Bazı fotoğrafçılar, fotoğraflarının etrafında beyaz bir çerçeve boşluğu bırakıyorlar. Bu Instagram’daki fotoğraf denizinde, sizin fotoğrafınızın su üstünde kalmasını sağlayacak önemli bir görsel özellik. Siz de bunu göz önünde bulundurun derim.
12 – Nezaket
Size yapılan yorumlara yanıt vermeyi, teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Nazik olmaya özen gösterin. Kötü denilebilecek yorumlara bile sükunetle yanıt verin. Unutmayın ki fotoğrafınızı yayınlamakla kendinizi her tür yoruma açık hale getiriyorsunuz.
13 – Konsantrasyon süresi 8 saniye
Yapılan araştırmalara göre bir insanın dikkatini toplayarak bir şeye konsantre olma süresi 2000’lerde 12 saniye iken günümüz bilgi kirliliğinde sadece 8 saniye civarında. Bir balıkta bu rakamın 9 saniye olduğu düşünülecek olursa fotoğraf altı mesajınızı uzatmamak gerek.
14 – Kötü fotoğraf yoktur, Snapseed’siz telefon vardır
Fotoğrafları “işlemek” dinamik aralığını, renklerin yoğunluğunu arttırmak, HDR hileleri kullanmak albeniyi arttıracaktır. Photoshop, Lightroom, Nik Collection gibi yazılımların yanı sıra Snapseed uygulaması da fotoğraflarınıza canlılık getirecektir.
15 – Kediler ve çocuklar
Kedi ve çocuk ikilisi hem fotoğrafları kolay çekilebilen hem de Instagram’da çok beğeni alan iki obje. Galerinize arada bir kedi ve çocuk fotoğrafları serpiştirin, videolar, hikayeler paylaşın. Hem işiniz kolaylaşır hem de kısa zamanda takipçi ve beğeni sayınız yükselir. Şimdi tüm bu tüyoları okuduktan sonra bunların aynısını yapmak zorunda değilsiniz. Öncelikle yaptığınız işten eğlenmeniz gerekir. Kendinizi belirli kalıplara, sınırlara sıkıştırmayın… Fotoğraf çekerken ve yayınlarken eğlenin… Egonuzun sizi ele geçirmesine izin vermeyin… Kendi doğrularınızın peşinde koşun. Denemekten, yanılmaktan ve en sonunda öğrenmekten korkmayın…
Yorumlar