Skip to main content

Hopin CEO’su Johnny Boufarhat istifa etti ve Hopin etkinlik platformu New York’ta kayıtlı SaaS şirketi RingCentral’a satıldı.

Bir zamanlar Avrupa’nın en hızlı büyüyen startup’ı olan Hopin, geçen hafta CEO Boufarhat’ın istifa ettiğini ve amiral gemisi ürünü Hopin etkinlik platformunu New York’ta kayıtlı SaaS şirketi RingCentral’a sattığını duyurdu. Hopin’in baş teknoloji ve ürün sorumlusu Badri Rajasekar, Hopin’in CEO’luğunu önümüzdeki ay devralacağını açıkladı. Financial Times’a göre şirketteki 195 milyon dolarlık hissesini şimdiden satmış olan Boufarhat, Hopin’in yönetim kurulunda kalmaya devam edecek ve şirketin son mali tablolarına göre ise hâlâ şirkette yüzde 36 hisseye sahip.

Otoimmün hastalığı nedeniyle evine kapanan kurucu Johnny Boufarhat, sanal bir etkinlik platformunun potansiyelini gördü. Ardından Covid-19, tüm dünyayı çevrimiçi olmaya zorladı ve Hopin, Mart 2020’de kuruldu.

Hopin, lansmanından sadece bir yıl sonra 2021 yılında 400 milyon dolarlık C Serisi turunu 5,65 milyar dolar değerlemeyle yükselterek “unicorn” statüsüne en hızlı sürede ulaşan Avrupalı ​​şirket oldu.

Tam da burada bir parantez açarak bilmeyenler için söyleyelim, unicorn kelimesi Latince uni (tek) ve corn (boynuz) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor ve Türkçe’de tek boynuzlu at olarak adlandırılıyor. Fantastik filmlerde karşımıza çıkan unicorn’lar gücü ve özgürlüğü simgeliyor ve çok nadir bulunuyor. Bu yüzden de bu tür girişimlerin nadirliği için kullanılıyor. “Welcome to the Unicorn Club: Learning Form Million Dollar Startups” başlıklı makalenin yazarı Aileen Lee’ye göre unicorn statüsüne ulaşan girişimler o kadar nadir ki, tek boynuzlu at bulmak kadar zor.

Hopin’e geri dönecek olursak, 2021’de 250 milyon dolara satın aldığı bir video akış platformu olan Streamyard da dahil olmak üzere birkaç başka işletmeyi satın aldı.

Şirket Ağustos 2021 itibarıyla 1 milyar dolardan fazla para topladı ve 7,8 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Henüz 2 yaşında olan Hopin; Manchester United, Aston Martin veya Marks & Spencer’dan daha değerliydi.

Ancak geçen hafta Hopin, CEO’su Johnny Boufarhat’ın istifa ettiğini ve Hopin etkinlik platformunun New York’ta kayıtlı SaaS şirketi RingCentral’a satıldığını duyurdu.

Pandemi ve online etkinlikler

Koronavirüs kısıtlamaları, etkinlik endüstrisinin online’a yönelmesine sebep oldu. İşte Hopin tam da bu zamanda kuruldu. Şanslıydı. Ancak daha sonra pandeminin kontrol altına alınması ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla, sanal etkinliklerin popülaritesi düşüşe geçti. Ve Hopin 2022 yılında işten çıkarmalara başladı. Ocak’ta 1100 olan çalışan sayısı, Aralık ayında 505’e düştü. Şirket, çalışanlarının yarısını kaybetti.

Peki Hopin’in hikâyesi tamamen bir başarısızlık mı?

Daha önce Hopin’de bir etkinlik danışmanı olan Julius Solaris, “Kimse sanal etkinliklerin bu kadar hızlı ortadan kalkacağını beklemiyordu” diyor. Solaris’e göre sanal etkinlikler hâlâ devam ediyor olsa da, pandemide kazandığı popülerlik bir daha asla geri gelmeyecek.

ABD ve Birleşik Krallık’ta yatırım yapan bir şirket olan EchoVC’nin genel ortağı Eghosa Omoigui’ye göre ise, pandemiden sonra sanal etkinliklere olan talebin düşeceğini görmek için dahi olmaya gerek yok.

Evlerimize kapandığımız o yıllarda hayatımıza hızla giriş yapan online etkinlikler, şimdi yerini yüz yüze etkinliklere bıraktı. Pandeminin online etkinlikler tarafında büyük bir fırsata yol açtıysa da bu durumun öyle uzun sürmediğini ve salgınla beslenen işletmeleri zorladığını söyleyebiliriz.

Kaynaklar

Johnny Boufarhat steps down as CEO of Hopin – sifted

Was Hopin really such a failure? – sifted