Skip to main content

Yarın seçime giden Hollanda’da seçimlere Rus hacker’ların müdahalesinden şüpheleniliyor.

Geçtiğimiz altı ay içinde yabancı ülkeler, özellikle Rusya, Hollandalı devlet yetkililere ait e-posta adreslerini hack’lemeye çalıştı. Hollanda Genel İstihbarat ve Güvenlik Dairesi Başkanı (AIVD) Rob Bertholee’nin verdiği bilgiye göre, konuyla ilgili en az 100 vakaya rastlandı. Saldırıların hedeflerinden biri de, Başbakan Mark Rutte’nin ofisinin de bulunduğu Genel İşler Bakanlığı idi. Rutte, Aralık 2016’da yaptığı açıklamada, hükümetin Mart’taki seçimlerde potansiyel yabancı müdahalelere karşı teyakkuzda olduğunu bildirmişti. Hollanda İçişleri ve Kraliyet İlişkileri Bakanı Ronald Plasterk ise  Parlamento’da  bu tehlikeye karşılık tedbir olarak oyları elle sayacaklarını ve bilgisayarı hesaplama amaçlı kullanacaklarını kamuoyuyla paylaşıyor Plasterk, internet bağlantısı olan eski bir bilgisayarla oy sayımı yapılmasında sistemsel açıklıklar bulunabileceğini kaydediyor.

Hollandalı BT uzmanlarına göre, APT28 ve APT29 isimli Rus hacker grupları bu tür saldırılardan sorumlu tutuluyor. Bu gruplar aynı zamanda ABD seçimleriyle Almanya, Fransa ve farklı Avrupa ülkelere yapılan siber saldırıların da merkezinde bulunmakla suçlanıyor. Her iki gruba Temmuz 2014’te Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait bir uçakta ölen 192 Hollanda vatandaşının ölümünden dolayı da suçlama yöneltiliyor.

Seçimlerde Rus APT28 ve APT29 gruplarının etkisi

Konuya ilişkin diğer bir değerlendirme de, siber güvenlik firması Fox-IT Kurucu Ortağı Ronald Prins’ten geliyor. Prins’e göre, Hollanda seçimleri Rus hacker’lar için iyi bir antrenman olacak. Prins her iki grupla da düzenli olarak karşılaştıklarını söylüyor ve ekliyor: “APT28 daha çok oltalama (phishing) e-postaları yollarken, APT29 ziyaretçilerin girdiği siteleri enfekte ediyor ve bütün ağ üzerindeki belgelerin çalınması için çalışıyor.” Fox-IT’nin müşterileri arasında AIVD ve bazı Hollanda bakanlıkları bulunuyor. Prins’e, Rus hacker’ların bu kez hangi tür bilgilerin peşinde oldukları sorulduğunda ise bununla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade ediyor. “Bununla birlikte, bu hacker grupları geçmişte Hollanda ordusundan gizli belgeleri çalmıştı. Önümüzdeki günlerde de, politikacılardan elde edilmiş dedikoduları da görebiliriz” diyen Prins, Rusya’nın Avrupa’dan şüphe eden popülist partileri desteklemesini ve yalan haberler yaymasını mantığa uygun bulduğunu sözlerine ekliyor. Prins’e göre, AB’nin parçalanması Rusya’nın menfaatlerine hizmet ediyor.

Öte yandan, Hollanda’da seçimlerle ilgili hack tartışmaları ilk kez yaşanmıyor. 2006’da hacker Rop Gonggrijp seçimlerin sayıldığı bir bilgisayarı hack’ledi. Bunun üzerine AIVD, bir rapor yayımlayarak, seçim bilgisayarlarındaki açıklara dikkat çekti. 2011’de Maarten Engberts isimli bir öğrenci paylaştığı bir çalışmayla oyların sayıldığı BT sistemlerindeki açıkları ortaya koydu. Bu yıl ise RTL Nieuws iki politikacının hack’lediğini açıklarken, Sijmen Ruwhof isimli bir hacker da, siyasî parti internet sitelerindeki güvenlik yazılımlarının güncel olmadığını ve iyi korunmadıklarını duyurdu.

Hollanda’da yarın gerçekleştirilecek seçimlerde, 12,6 milyon seçmen, 9 bin sandıkta oy kullanacak.

Kaynaklar: Politico, Deutsche Welle ve Dutchnews.nl