Skip to main content

Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, 2. Kamu Siber Güvenlik Zirvesi’nde görüşlerini paylaştı.

Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, bugün Türk telekomünikasyon sektörünün neredeyse tekel olarak Çin firmalarının ürünlerinin hâkimiyeti altında olduğunu söyledi. Ahmet Hamdi Atalay bunun bir risk oluşturduğu uyarısını yaptı. Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde düzenlenen 2. Kamu Siber Güvenlik Zirvesi’nde teknoloji alanında getirilmesi gereken yerli çözümlere ilişkin konuşan Atalay, donanım üretimi ve kendi geliştirdikleri yerli ve kriptolu bir mesajlaşma ve arama platformu hakkında bilgi verdi.

Donanım üretiminde rekabetçiliğin önemi
Donanım üretimi konusunda rekabetçi bir konumda olmanın önemine değinen Atalay, ‘’Üretimde miktar önemli. Bir üründen 100 tane yapmakla 100 milyon tane yapmanın maliyeti aynı değil. Çin’de üretim maliyetinin daha ucuz olması nedeniyle doğal olarak donanım üretimi de oraya kaydı” dedi. Atalay, üretimi Çin’in tekeline bırakmanın tehlikelerinden de şu cümleler ile bahsetti: “Bugün Türkiye’deki haberleşme teknolojileri altyapılarının tamamına yakını Çinli firmaların tekelinde. O firmaların ürünlerine yapılacak uzaktan bir müdahaleyle Türkiye’nin bütün haberleşme altyapısı susturulabilir. Eskiden şebekelerimizde çok fazla üreticinin ürünleri vardı, Avrupa’dan Amerika’dan, Uzak Doğu’dan ama bugün Türk telekomünikasyon sektörü neredeyse tekel olarak Çin firmalarının ürünlerinin hâkimiyeti altında ve bu bir risk. Bunu çeşitlendirmek, içine mutlaka yerli unsurlar koymak lazım. Biz teknoloji altyapımızda ne oranda, kime bağımlıyız, o bağımlılığı azaltmak ve yaratacağı tehlikeleri gidermek için yapabileceklerimizi yapıyor muyuz? Şu anda bence bu kararın verilmesi lazım.’’

Havelsan’dan mesajlaşma platformu: İletee
18 Nisan’daki konuşmasında mevcut en gelişmiş teknolojileri kullanarak kriptolu bir mesajlaşma ve arama uygulaması geliştirmek için çalıştıklarını aktaran Atalay, “İletee” adını verdiğimiz platformda WhatsApp’ın özelliklerinden daha fazlası bulunacak, bizimki çok güvenli olacak. Mobil iletişim platformumuzun sunucuları Türkiye’de olacak’’ dedi.

İletee’nin akıllı telefonun içindeki güvenli bir alanda donanıma gömülü bir işletim sistemi üzerinden çalışacağını açıklayan Atalay, ‘’Dışarıdan cep telefonu ele geçirilse ya da hack’lense dahi haberleşmeniz güvenli hale gelecek. Bunu niye şimdi yapıyoruz? Çünkü 5 yıl önce öyle bir talep ve bu ihtiyacın farkındalığı yoktu. Artık bu talep oluştu, biz de buna yatırım yapmaya başladık. Ürünün prototipini çıkardık. Yıl ortasında tanıtımını yapacağız. Yıl sonuna kadar pazara sunmuş olacağız. Çok yakın zamanda yerli bir cep telefonu üreticisiyle bunu pazara sunmayı hedefliyoruz” bilgisini verdi.

Atalay’ın aktardığına göre İletee’nin mesaj, sesli görüşme, görüntülü görüşme, e-posta, konum paylaşma, görüntüleme, not alma ve saklama gibi özellikleri bulunacak ve bu özellikler tamamen güvenli bir şekilde kullanılabilecek.