Skip to main content

Intel Security, yılın güvenlik risklerine en açık ürünlerini belirleyen McAfee hack’lenmeye en müsait hediyeler listesinin ikincisini yayınladı

McAfee, hack’lenmeye en müsait hediyeler listesini açıkladı. Araştırmaya göre, drone ve akıllı ev ürünleri gibi yeni nesil cihazlar hediye listelerinde ilk sıralarda yer alıyor. Tüketicilerin %85’i cihazları ilk gün kullanmaya başladığını ancak sadece %45’i kullanmadan önce güvenlik altyapısı sağladığını belirtiyor.

Teknoloji hızla geliştikçe pek çok cihaz bağlanabilirlik özelliği kazanıyor ve en umulmadık cihazlar dahi güvenlik riskleri oluşturabiliyor. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu laptop (%73), cep telefonu (%70) ve tablet (%69) gibi uzun zamandır kullanımda olan internete bağlı cihazların güvenlik zafiyetlerinin farkında. Ancak dijital dünyaya yeni adım atan pek çok cihazla ilgili riskler hakkında yeterince bilinçli değiller. Bu cihazlar arasında drone (%20), oyuncaklar (%21), sanal gerçeklik teknolojileri (%18) ve evcil hayvan hediyeleri (%11) bulunuyor. Tüketicilerin %75’i online kimliklerini korumaları gerektiğine inanıyor fakat sadece %50’si bunu sağlamak için gerçek anlamda önlem aldığını düşünüyor.

Yılın hack’lenmeye en müsait hediyeleri ise şöyle;

1. Laptop ve bilgisayar
Laptop ve bilgisayarlar güzel bir hediye alternatifi olarak öne çıkıyor ancak ne yazık ki bilgisayarları hedefleyen pek çok zararlı yazılım uygulamaları bulunuyor ve bunlar Windows bazlı cihazların ötesinde çok kapsamlı bir alanda yaygınlaşıyor.

2. Akıllı telefonlar ve tablet
Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin %64’ü yılsonu tatili öncesi akıllı telefon ya da tablet satın almayı planlıyor. Laptop ve bilgisayarlarda olduğu gibi bu cihazlarda da zararlı yazılımlar kişisel ve finansal bilgilerin çalınmasına neden olabilir.

3. Ortam yürütücü ve veri akışı belleği
Ortam yürütücü (media player) ve veri akışı belleği (streaming stick) tüketicilerin film ve TV izleme deneyimlerini zenginleştiren yenilikler. Ancak tüketiciler bu cihazlarını güncellemeyerek farkında olmadan evlerine siber suçluları davet etmiş oluyor.

4. Akıllı ev otomasyon cihazları ve uygulamalar
İnternet bağlantılı ev cihazları ve uygulamaları tüketicilere evlerini akıllı telefonları aracılığıyla yönetme imkanı tanıyor. Ne yazık ki hacker’lar bu trend doğrultusunda Bluetooth ile kumanda edilen kapı kilitleri başta olmak üzere tüm ev otomasyon cihazlarını ele geçirmek üzere teknikler geliştirdiler.

5. Drone
Uzaktan kumanda edilebilen hava ya da kara aracı olan drone’ların satışlarının 2022 yılında 20 milyar Dolar’a ulaşması bekleniyor. Bu araçlar video ve fotoğraf çekiminde eşsiz açılar yakalayabiliyor. Fakat güvenliği sağlanmayan drone’lar GPS sinyalleri bozularak hack’lenebiliyor ya da akıllı telefon uygulamasıyla gasp edilebiliyor.