Skip to main content

Koronavirüs ile mücadelede teknolojiden yararlanan Güney Kore, Seul şehrinde başlatılacak olan bir pilot proje ile alanda çalışan epidemiyolojik araştırmacıların iş yükünü azaltmayı planlıyor.

Koronavirüs ile mücadelede oldukça agresif bir tavır sergileyen Güney Kore’de koronavirüs taşıdığı bilinen ya da koronavirüs taşıdığından şüphelenilen kişilerin takibinde yüz tanıma ve yapay zekâdan yararlanacak olan bir proje üzerinde çalışılıyor.

Bir yetkili tarafından Reuters’e yapılan açıklamaya göre bu pilot proje Ocak ayında Seul kentinin Bucheon bölgesinde başlatılacak. Şehir yönetimi tarafından Bilim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığına sunulan 110 sayfalık rapora göre proje, 10 bin 820 güvenlik kamerasından gelen görüntülerin anlık olarak yüz tanıma ve yapay zekâ ile taranarak koronavirüs taşıyan kişilerin hareketlerinin, maske takıp takmadıklarının, kimlerle yakın temasa girdiklerinin takibini içeriyor. Haberde Bilim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığının proje için 1,36 milyon dolarlık bütçe ayırdığı da belirtilmiş.

Koronavirüs ile mücadelede kredi kartı kayıtları, cep telefonu sinyalleri ve güvenlik kamerası kayıtları izlenerek olası vakaların önüne geçilmeye çalışılan Güney Kore’de virüsün yayılımının engellenmesi için çok sayıda epidemiyolojik araştırmacı da çalışıyor.

Bucheon yetkilisi, bu projenin 800 bin kişinin yaşadığı bölgede temas takibi için çalışan ekiplerin yükünü hem hafifleteceğini hem de kolaylaştıracağını düşündüklerini aktardı. Bilim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada ise bu sistemin ulusal çapta uygulanması gibi bir düşüncenin henüz olmadığı, projenin amacının yarım saat ila bir saat süren kişi takibi işleminin dijitalleştirilerek kolaylaştırılması olduğuna vurgu yapıldı. Sistemin on kişiyi beş ila on dakika süre boyunca anlık olarak takip edebildiği de ayrıca belirtildi.

Koronavirüse karşı bu tür teknolojilerin kullanımını toplumun desteklediğinin de belirtildiği Reuters haberinde muhalefette bulunan siyasetçiler, bazı sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin hükümetin bu verileri virüsün yayılımını durdurma amacı dışında kullanabileceği düşüncesinde olduklarına da yer verildi. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (The Korea Disease Control and Prevention Agency – KDCA) ise bu tür sistemlerin sadece pandemi ile mücadelede kullanıldığını ve bu amaçla kullanımın yasal olduğunu belirtiyor.

Kaynak: S.Korea to test AI-powered facial recognition to track COVID-19 cases – Reuters