Skip to main content

Arama devi Google, yaklaşan Birleşmiş Milletler konferansıyla ilgili endişelerini bildirdi. TPM’nin haberine göre Google, konferansta yapılacak yeni düzenlemelerin internet üzerinde kısıtlamaları içereceğinden endişe duyarak BM’ye karşı online bir kampanya başlattı….
























Arama devi Google, yaklaşan Birleşmiş Milletler konferansıyla ilgili endişelerini bildirdi.
TPM’nin haberine göre Google, konferansta yapılacak yeni düzenlemelerin internet üzerinde kısıtlamaları içereceğinden endişe duyarak BM’ye karşı online bir kampanya başlattı. Konferansın, 1980’lerde yapılan telekomünikasyon düzenlemelerine ilişkin bir dizi güncellemenin olacağını ve yapılacak yeni düzenlemelerin, Internet kısıtlamalarıyla sonuçlanabileceğini belirtti. Ve teknoloji devi, gelecek olan kapalı görüşme hakkında endişelerini artırdı.
Google, Dubai’de 3-14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek WCIT 12 müzakeresine tepki gösterdi. İki hafta sürecek toplantıda, ITU (Uluslar arası Telekomünikasyon Birliği) üye ülkeleri İnternetin dev büyümesi ve ticarileşmesinden önce en son 1988’de kabul edilen uluslar arası telekomünikasyon sistemleri üzerine anlaşmanın güncellemesini yapabileceğinden endişe duyan Google, internetteki ifade özgürlüğünün tehdit altında olduğunu düşünüyor.
Google ayrıca YouTube, Facebook ve Skype gibi bağlantıların ücretlendirme ihtimalinin olabileceği üzerine uyarıda bulundu. Bu durum özellikte gelişmekte olan pazarlarda bilgi erişimini sınırlandırabilir.
Google, Salı günü kullanıcılardan, ‘özgür ve açık İnternet’ için desteklerini istedi ve konferansla ilgili bilgilendirici  bir dilekçeyi  imzalamaya davet etti. Kullanıcılar, kampanyaya #FreeAndOpen hashtagiyle gönderilen mesajlarla destek verdiler.
‘Harekete geçin’
Google, google.com/takeaction/ internet sitesinde konu ile ilgili detaylı bilgi veriyor. Gelecek ay gerçekleştirilecek ITU toplantısına karşıt olarak oluşturulan dünyadaki insanların kendi yerli dillerinde “bedava ve özgür internet bana bağlı” dedikleri videoyu paylaşıyor.
 
Google blogunda, “İnternetin geleceğini yalnızca hükümetler belirlememeli” şeklinde yazdı. İnternetin dünyada milyarlarca kullanıcısı bulunuyor, ve interneti kullanan mühendisler, şirketler ve insanların da bu sürece dahil olması gerektiğini belirtti.
The Epoch Times, Google’ın internet sansürü hakkındaki endişelerinin bencilce olup olmadığının tartışılır olduğunu, ama aynı zamanda Google’ın dünyada internet sansürüyle mücadelede başı çektiğine dair hiç şüphe olmadığını yazdı.
 
ITU’den yanıt geldi

ITU üye ülkeleri ve ITU Genel Sekreterliği hükümetlerin İnterneti nasıl düzenlemesi gerektiği hakkında uzlaşmaya ihtiyaç olabileceğini öne sürdü.
ITU sözcüsü, görüşmelerde internet özgürlüğünün kısıtlanması üzerine karar alınacağı söylemlerini reddetti. “ITU Anayasası iletişim haklarını belirler ve bunu yaparken uluslararası telekomünikasyon düzenlemelerinden yararlanır. Düzenleyici kurumlar bu özgürlüğü kısıtlayamaz” dedi.
BBC’nin haberine göre; ITU ülkelere yapılacak görüşmeye kendi heyetlerinin parçası olmasını düşündükleri kişileri davet edebileceklerini söyledi. Fakat, yapılacak müzakerelerde Google’ın bir IT (Bilişim Teknolojileri) üyesi olarak yer edinme hakkını olduğunu ve kullanmadığını belirtti.