Skip to main content

Yabancı pazara girişim ekosistemini açan ve bu alanda hızla gelişen Bulgaristan’ın ismini ilerleyen yıllarda AB süreçleri tamamlandığında daha sık duyacağız gibi geliyor.

Startup ekosisteminde Estonya, Karadağ, Sırbistan kadar popüler olmasa da Bulgaristan son yıllarda bu alanda hızla gelişen Balkan ülkelerin başında geliyor. Girişimcilik alanında başkent Sofya’nın hızla teknoloji merkezine dönüştüğünü söylemek mümkün. Ülkenin ikinci büyük şehri olan Varna da Sofya’yı bu alanda takip ediyor.

Özellikle fintech ve blockchain gibi teknoloji ağırlıklı alanlarda birçok girişimin yer aldığı Bulgaristan’da 300’den fazla yatırım şirketi, melek yatırımcı ve girişim hızlandırma merkezi bulunuyor. Bulgaristan yabancı girişimlere kolaylık sağlayan ülkelerden biri. Bulgaristan’da şirketinizi alan ve hizmetine göre tescil ettirdikten sonra diğer şartlar bir banka hesabı açmanız ve bir ofis göstermeniz. Bu adres gösterimi sanal ofis şeklinde de olabiliyor. Şirket türü, büyüklüğü ve sermayesine göre şirket kurulum ücretleri değişiyor. Yıllık 25 bin Leva ( bu rakam 2019 itibariyle değişmiş olabilir ) yüzde 10 vergiye tabii oluyorsunuz. Eğer yurt dışına fatura kesimi gerçekleştirecekseniz VAT numarası ( KDV) almanız gerekli. Böyle olunca vergilendirme yüzde 20 oranlarına çıkıyor.

Şirket kurulum türleri olarak karşımıza dört kategori çıkıyor

Özel sınırlı şirket: İki ya da daha fazla ortağa ait şirketler türü.
Tek kişi sınırlı şirket: Sınırlı sorumluluğu olan tek kişiye ait şirket türü.
Serbest çalışan (Freelancer): Kişiselleştirilmiş bireysel çalışma modeli türü.
Bulgaristan şubesi : Mevcut şirketinizin Bulgaristan’da yer alan ofisi için açılan şirket.
Aslında bireysel ve serbest çalışanlar için Bulgaristan’ın şirket kurulumu, vergilendirme ve yaşam koşulları olarak daha uygun olduğunu belirtmeliyim.

Girişimci dostu kurumlar

BESCO – The Bulgarian Startup Association, Sofia Tech Park, Campus X, Eleven Ventures Sofia, Launch Hub Ventures, Innovator Varna, Telerik Academy, Startit Smart ve Founder Institute Sofia gibi önde gelen kurumlar girişimcilere yatırım alma, startup koçluğu eğitim, hızlandırma programı gibi birçok fırsat sunuyor.

Bulgaristan’dan çıkmış bazı girişimler

LogSentinel: Global Startup Awards’ın Orta Avrupa ayağı olan Central European Startup Awards (CESA) 2019’da Bulgaristan’ın en iyi Best AI/Machine Learning Startup’ı seçilen LogSentinel blockchain alt yapısını kullanarak veri koruması ve veri tabanı şifrelemesi hizmeti veren bir girişim.

Develiot: Develiot, müşterilerine endüstriyel IoT ürünlerinin geliştirilmesi ve alternatif çözümler sunma konusunda hizmet veriyor. Alanında hızla büyüyen girişim Balkan ülkelerinde de ilgili alanda çözüm sunmaya başlamış durumda.

Phyre: Phyre, 2018 yılında akıllı telefonları akıllı cüzdana dönüştürmek amacıyla kurulmuş. Zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayan girişim ile hızlı ödeme ve para transferi gerçekleştirebiliyorsunuz. 2019 itibariyle Avrupa ülkelerinde binlerce kullanıcıya ulaşmış durumda.

Parknshare: 2019 CESA ödüllerinde ‘Best Smart City Solution’ ödülü alan girişim park yeri arayan insanlar ile park yeri olan kişileri ihtiyaçları doğrultusunda güvenilir şekilde bir araya getirme hizmeti sunuyor.

Evedo: B2B ve B2C alanında blockchain teknolojisi kullanarak etkinlik düzenleme ve etkinlik satışı yapılmasını sağlayan bir platform. Etkinlik organizatörleri, katılımcılar, mekan sahipleri ve sponsorları bir araya getirmeyi hedefliyor.

Yukarıda bahsettiğim girişimler son dönemde dikkatimi çekenler. Genel olarak ekosisteme bakınca bu liste sayfalarca uzayabilir.

Girişimcilerin/girişimci adaylarının kaçırmaması gereken etkinlikler

Webit: Kaçırılmaması gereken etkinliklerin başında gelen Webit’e her sene 5 binden fazla katılımcı, 200’den fazla konuşmacı ve 100’den fazla girişim katılıyor.

Digitalk: Her sene Mayıs ayında gerçekleştirilen etkinlik iki gün sürüyor. Etkinliğe her sene iki binden fazla girişimci, yatırımcı ve dijital pazarlama profesyonelleri katılıyor.

Innowave Summit
Varna: Her yıl 28 farklı ülkeden, 5 binden fazla katılımcı ve 75’den fazla konuşmacının yer aldığı etkinlik iş dünyası ve kamunun dijitalleşmesini ele alıyor. Bu yıl Varna’da düzenlenecek etkinlikte Bulgaristan ekonomisinin dijitalleşmesinin yanı sıra ‘Start Up World Cup’ Bulgaristan birincileri de açıklanacak.

Zeynep Gabralı
Pazarlama Direktörü, Cowork7/24