Finansal sağlık aslında finansal okur yazarlık meselesinin belli bir doygunluğa ve olgunluğa erişmesi sonrası karşımıza çıkan bir kavram. En basit ifade ile, bireyin finansal sorumluluklarını yerine getirirken varlık ve borçlarını doğru yöneterek, geleceğe ilişkin özgür ve güvenli bir yaşam tarzı planlayabilmesi demek. Finansal sağlımızı doğru yönetememek ise 21. yy’ın en önemli stres kaynaklarından biri. Bu sürecin yönetiminde yeni teknolojilerin rolü de giderek artıyor.
Son yıllarda dijital bankacılıkta ve finansal teknolojiler alanındaki ürün ve servislerde artan çeşitlilik bireylerin finansal sağlık yönetimlerinde işlerini kolaylaştıran gelişmeleri de beraberinde getirdi.
Açık bankacılık ile kişiler finansal sağlıklarını daha iyi yönetebilecekler
Kağan Karamanoğlu, PwC Strategy& Türkiye Yönetici Ortağı
Yeni nesil bir kavram olan ‘finansal sağlık’ yönetimindeki adımları; yaşam durumuna göre göre kişisel olarak veya aile için finansal durumun doğru bilinmesi/analiz edilmesi, bu duruma göre bütçe yapılması, yaşam masrafların kontrol edilmesi, finansal ürünlerin bu bütçenin bir parçası olarak görülmesi ve yönetilmesi ve nihayetinde varlık ve borçların yönetilmesi şeklinde özetlemek mümkün. Bireylerin finansal sağlık durumunun iyileştirilmesi açısından bankacılık sektöründe öne çıkan dijital araçların kıymetli olduğunu düşünüyorum. Finans kuruluşları müşterilerine finansal sağlık yönetimi için giderek daha çok gereç sağlıyor. Bankalar, finansal sağlığı ölçmek için müşterilerine destek veriyor ve veri teknolojilerini kullanıp finansal verileri anlamlandırırak finansal sağlık skorlaması, ortak kredi limiti ve skorlama hizmetleri sunuyorlar. Bununla birlikte açık bankacılık ile kişiler finansal sağlıklarını daha iyi yönetebiliyor olacaklar.
Kişisel finansal sağlık, ancak sağlıklı bir finans sistemi içinde olabilir
Prof. Dr. İsmail Ertürk, Manchester Üniversitesi
Son yıllarda bireylerin, borç ve yatırımlardan oluşan finansal portföylerinin giderek daha karmaşık hale gelmesi finansal okur yazarlık ihtiyacını doğurmuştu. Fakat gelinen nokta okur yazarlığın ötesinde , işin bir ‘sağlık’ sorununa dönüştüğünü gösteriyor. O yüzden, dünyanın önde gelen bankaları, müşterilerinin ‘finansal sağlığı’ndan da kendilerini sorumlu hissediyorlar. Banka denetleme ve düzenleme kurumları da bu işin önemini vurgulamaya başladılar. Bireylerin ‘finansal sağlığı’ dijital bankacılıkla birlikte dijital ekonominin giderek büyümesiyle daha da önem kazandı. Bunların üzerine Covid-19 pandemisiyle kötüleşen ekonomik durum borçlarıyla baş edemeyen önemli büyüklükte bir kitle ortaya çıkardı. Dijital finans kuruluşları, bu konuda toplumsal yarar sağlayacak önemli kuruluşlar. Örneğin İngiltere’deki bir dijital finans kuruluşu, evinden çıkamayan yaşlı bireylerin e-ticaret ve dijital bankacılık erişimlerinde, onları siber soygunculardan korumak için özel bir mobil uygulama yarattı. Finansal sağlık artık toplumsal bir sorun ve özel sektör ile kamunun birlikte çalışmasını gerektiriyor. Fakat, tüketiciyi gerçek anlamda koruyan sağlıklı bir finans sistemi olmadan bireysel finansal sağlık sağlamak çok zor.
Yapay zeka ile kredi skorlama yapan girişimlerin sayısı giderek artacak
Rudi Dökmecioğlu, Tmob Kurucusu ve CEO’su
Pandemi nedeniyle tüm dünya ekonomik açıdan zor zamanlardan geçiyor. Bu kriz haliyle son kullanıcının sıcak paraya, krediye erişimini zorlaştırıyor. Bu dönemde yatırım alan fintech’lere baktığımızda bireylerin kredi skorlarını iyileştirmeye yönelik hizmetler ve ürünler sunan şirketlerin öne çıktığını görüyoruz. Kredi skorlama meselesi önemli. Örneğin Türkiye’de her 100 öğrenciden 64’ü üniversiteden mezun olurken eksi kredi skoruna sahip. Bunun sebebi bu alandaki finansal okur yazarlığın eksiliği. İnsanlar, faturalarını öderken son ödeme tarihine dikkat etmeyebiliyorlar, kredi ekstrelerini atlayabiliyorlar ya da o andaki finansal durumları buna müsaade etmiyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak bir asistan gibi sizin kredi skorunuzu iyileştirme adına çalışan dijital ürünlerin sayısı son yıllarda ciddi bir şekilde artmaya başladı. 2021’de Türkiye’de de buna benzer servisler görmeye başlayacağız.
Yorumlar