Skip to main content

Facebook’un Cambridge Analytica skandalı sonrasında başlattığı denetleme sürecinin ilk sonuçları açıklandı.

Milyonlarca Facebook kullanıcısını ilgilendiren Cambridge Analytica skandalının ardından, sosyal medya platformunun CEO’su Mark Zuckerberg sessizliğini bozarak “mağduruz” demiş ve Facebook’taki kullanıcı verilerine erişen bütün uygulamaların inceleneceğine dair söz vermişti.

Kullanıcı verilerine erişimi daha sıkı kontrol altına almak üzere 2014’te yapılan değişiklikten önce Facebook’taki bilgilere ulaşan bütün uygulamaların incelendiği denetleme, yaklaşık iki ayın ardından bugün ilk sonuçlarını verdi.
Denetim sürecinin ilk aşamasında gelinen nokta, bugün, şirketin başkan yardımcılarından Ime Archibong’un blogunda yayımlanan bir yazıyla açıklandı. Buna göre, kişisel verilerin kötüye kullanımı riskine karşı incelenen binlerce uygulamadan 200’ü şüpheli bulunarak durduruldu. Söz konusu 200 uygulamanın isimleri ise henüz açıklanmadı.

Facebook, şüpheli uygulamaların verileri kötüye kullandığı kesinleşirse yasaklanacağını ve bu nedenle mağdur olan abonelerin durumdan (bu link vasıtasıyla https://www.facebook.com/help/yourinfo) haberdar edileceğini bildirdi. Blog yazısında ayrıca, kullanıcı verilerini kötüye kullanan uygulamaların hepsinin bulunmasının zaman alacağı da belirtildi.

Zuckerberg’ün duyurduğu denetim süreci bu yıl 21 Mart’ta, Cambridge Analytica skandalının sonrasında başlamıştı.