Skip to main content

Washington D.C. Başsavcısı Karl A. Racine, Facebook’a Cambridge Analytica skandalı nedeniyle dava açtı.

Facebook‘un 87 milyon kullanıcının verilerini Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz ve danışmanlık şirketiyle izinsiz paylaşması üzerine patlak veren skandal nedeniyle çok kötü bir yıl geçiren Facebook’a bir darbe de Washington D.C. Başsavcısı Karl A. Racine‘den geldi.

Başsavcı Racine yaptığı yazılı açıklamada davanın nedeninin, Facebook’un Cambridge Analytica’ya milyonlarca kullanıcısının verilerine rızaları dışında erişim hakkı vermesi olduğunu belirtti.

1,7 milyarlık ceza ihtimali
Dava sonucunda Facebook’a, Washington D.C.’de yaşayanların yaşadıkları her bir güvenlik ihlali başına 5 bin dolara varan bir para cezası verilebilir. Reuters’ın haberine göre, toplam ceza 1,7 milyar doları bulabilir.
Gelişmeyle ilgili olarak Facebook’tan yapılan yazılı açıklamada ise “Yapılan şikâyeti gözden geçiriyoruz, Washington DC ve diğer yerlerdeki savcılarla görüşmelerimizi devam ettirmeyi umuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İlk ceza İngiltere’den gelmişti
Skandal, geçen Nisan ayında, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarındaki bilgileri, rızaları veya haberleri olmadan Cambridge Analytica firmasına satmasının ortaya çıkması üzerine patlak vermişti. Firmanın, bu verileri ABD’de Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimleri ile İngiltere’de Haziran 2016’da gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) referandumunu etkilemek için kullandığına dair suçlamalar, küresel ölçekte bir krize yol açmıştı.
ABD ve Avrupa’daki düzenleyici kurumların Facebook hakkında soruşturma başlatmasının ardından Facebook’a ilk ceza İngiltere’den gelmiş, Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO) tarafından Facebook’a kesilen ceza 500 bin pound olarak belirlenmişti.

New York Times’ın iddiası
Son olarak New York Times gazetesi, Facebook’un, kullanıcılarının kişisel verilerini, rızalarını almadan Microsoft, Amazon, Spotify gibi dev şirketlerle paylaştığı ve bu veri miktarının Facebook’un açıkladığından daha büyük boyutlarda olduğunu iddia etmişti. Netflix ve Spotify ise Facebook kullanıcılarının verilerine rızaları dışında ulaştıkları iddialarını yalanlamıştı.