Skip to main content

Facebook, Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında “Duygusal Sağlık Kaynak Merkezi”ni hayata geçirdi.

Facebook, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında bir dizi yenilik duyurdu. Bu yeniliklerden biri de, bugün küresel olarak hayata geçirilen “Duygusal Sağlık Kaynak Merkezi” oldu. Facebook üzerinden Türkçe olarak da ulaşılabilen “Duygusal Sağlık” sayfasında, ruh sağlığı alanında uzman kurum ve kişilerin paylaştığı yerel bilgilere erişilebilecek.

Facebook’un Dünya Ruh Sağlığı günü kapsamında insanların konunun uzmanlarından destek alabilmeleri için globalde getirdiği yeni özellikler ise şu şekilde:

  • Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) stresi azaltmak ve ruh sağlığını korumak adına kolay uygulanabilir adımları paylaştığı Dijital Stres Yönetimi Rehberi, WhatsApp DSÖ Sağlık Uyarısı chatbot’u üzerinden ulaşılabilir olacak
  • Ruh sağlığıyla ilgili önemli dijital konuşmaları ve destek almayı kolaylaştırmak adına DSÖ ile birlikte tasarlanan çıkartma paketi, AR efekti ve 360 arkaplan Messenger üzerinden ulaşılabilir olacak
  • Crisis Text Line iş birliği ile intiharı ve kendine zarar vermeyi engellemeyi hedefleyen Messenger Kriz Desteği
  • Instagram’da yeni ruh sağlığı rehberleri

İnsanların duygusal sağlığını desteklemenin en önemli yolunun sağlıklı sosyal bağlantılar, yalnızlık, ruh sağlığı ve teknoloji gibi konularda yapılan araştırmalardan geçtiğini düşünen Facebook, bu konuda aynı zamanda The Aspen Institute ile iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında akademi, sağlık, teknoloji, sivil toplum ve devlet gibi farklı alanlardan 60 uzman bir araya gelerek gelecek araştırmaların ve potansiyel çözümlerin yolunu açmak adına çalışmalarını paylaştı.

Hazırlanan raporun öne çıkan bulgularından biri de, Facebook ile yalnızlık arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Yapılan kesitsel araştırmaların ortak vardığı sonuç, Facebook’un kullanıcılarda yalnızlık hissini artırmadığı, buna karşılık yalnız insanların daha çok Facebook kullandığı yönünde. Raporda paylaşılan bir diğer detay da, geçmiş araştırmaların sonuçlarına odaklanıyor: İnsanlar Facebook’u sosyal amaçlar için kullandıklarında yalnızlık hisleri azalırken, platform pasif olarak kullanıldığında yalnızlık hissi zamanla artabiliyor.

Facebook ve The Aspen Institute, önümüzdeki süreçte konuyla ilgili bir dizi uluslararası yuvarlak masa toplantıları düzenleyecek. Yapılan araştırmanın sonuçlarına buradan, Facebook’un Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında yayınladığı  blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.