Skip to main content

Perakende ve bilişim sektörlerini bir araya getiren Perakende Teknolojileri Konferansı’nda PE-TEK Perakende Teknolojileri Ödülleri de sahiplerini buldu.

Perakende ve bilişim sektöründen profesyonelleri buluşturan Perakende Teknolojileri Konferansı’nın beşincisi, bugün İstanbul’da gerçekleştirildi. Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından düzenlenen konferansın ana konusu teknolojideki büyük dönüşümün sektöre etkileri oldu. Bu yıl startup’ların sektör açısından öneminin özellikle vurgulandığı etkinlikte, maliyetlerin kontrolünde ve verimlilik artışında büyük katkı sağlayan teknolojik çözümler, perakende özelindeki örnekleriyle ele alındı.

En İyi Teknoloji Ödülü UDENTIFY’ın oldu

Sektöre önemli bir network imkânı sağlayan konferansta, PE-TEK Perakende Teknolojileri Ödülleri programına başvuran teknoloji çözümleri arasından ödüle layık görülen firmalar da konferansta ödüllerini aldılar. Perakende sektörü için yeni bir çözüm üretme, bunu sektörde uygulama ve rakamsal sonuçlara ulaşma kriterlerine göre yapılan değerlendirmeler sonucunda jüri, UDENTIFY’ı ‘Mağazalarda Ziyaretçi Deneyim Takibi’ çözümüyle ‘En İyi Teknoloji Ödülü’ne layık gördü. Teknoloji girişimcilerinin teşvik edilmesi amacıyla, ‘Viola’ çözümüyle KIRKİKİ ve ‘Vardiya Robotu’ çözümüyle KOÇSİSTEM firmaları da ‘Jüri Teşvik Ödülü’ kazandılar.

Perakende Teknolojileri Konferansı

KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, açılış konuşmasında KMD üyelerinin Türkiye çapında yaklaşık 6 bin satış noktasında 165 bin kişilik bir istihdam ve 82,5 milyar TL seviyesinde ciro yarattığını vurgulayan Gökyıldırım, gündemdeki önemli konulara dikkat çekti. “Döviz kurlarına bağlı olarak kontrol edilemeyen şekilde artan kira maliyetleri gündemin en başında yer alıyor” şeklinde konuşan KMD Yönetim Kurulu Başkanı, içinde bulunulan dönemde, dövizdeki aşırı hareketliliğin tüm ülke gündeminde olduğunu ve özellikle AVM ve cadde mağazaları sahipleri ile uzlaşma yolu arandığını ancak çözüme ulaşılamadığını belirtti. Bunun neticesinde kaçınılmaz olarak mağaza kapatmaya varabilecek bir duruma gelindiğini ifade eden Gökyıldırım, geçen ay yapılan düzenleme ile TL’ye geçiş uygulamasını desteklediklerini, verilen sürenin tamamlanmasına 10 gün kaldığını ve bu konuda sevindirici gelişmeler olmasını umut ettiklerini dile getirdi.

‘Perakende sektörünün teşviklerle desteklenmesi önemli’

Organize perakendecilerin, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde kilit rol oynadığına dikkat çeken Gökyıldırım, ürün ve hizmeti tedarik ederken oluşan fiyat artışlarının son tüketiciye olabildiğince az yansıtılmaya çalışıldığını vurguladı. Perakendenin ana maliyetlerinden olan personel ve enerji maliyetlerine ilişkin sektörün teşvike ihtiyacı olduğunu belirten Gökyıldırım, Eylül ayında sona eren asgari ücret desteğinin de yeni bir düzenlemeyle daha yüksek bir oranda tekrar yürürlüğe alınması gerektiğini vurguladı.

Startup’lara tam destek

Bu sene gerçekleşen konferansın yeniliklerinden de söz eden Gökyıldırım, teknolojik çözümlerin gelişmesi ve yaygınlaşması adına startup projelerine çok inandıklarına ve konferans genelinde bu projelere özel yer verildiğine de değindi. Konferansın, teknolojideki trendleri, gelişmeleri, yenilikleri ele almasının yanı sıra, perakendeye özgü teknolojik çözümleri sahneye çıkarmasıyla farklılaştığını belirten Gökyıldırım şöyle devam etti: “Konferansımızın ilk yılından beri büyük önem verdiğimiz, Çözüm Oturumları dediğimiz bu özel oturumlarda, perakendeci müşterileriyle beraber çözümlerini paylaşacak olan teknoloji firmalarını sahnede ağırlıyoruz. Burada amacımız, biz perakendecilerin sorunlarına çözüm geliştiren, verimliliğimizi artıran, operasyonlarımızı hızlandıran projeleri ve geliştiricilerini tüm sektöre tanıtabilmek. Böylece, teknoloji firmalarının önünü açarken bu çözümlerin yaygınlaşmasıyla da perakende sektörünün verimliliğini artırmayı hedefliyoruz.”