Geçtiğimiz günlerde WhatsApp, kullanıcı gizliliği için uçtan uca şifreleme teknolojisine geçtiğini açıkladı. Kullanıcı sözleşmesinde değişikliğe giderek daha fazla veri elde etme imkanı sağlayan şirketin bu kararı ciddi tepkiler aldı. Yeni sözleşmede yazışmaların uçtan uca şifrelendiği vurgusunun yapılması verilerin depolandığı gerçeğini değiştirmiyor. Dahası WhatsApp bu değişiklik ile verilerinizi Facebook ile paylaşılacağının onayını istiyor sizden. Diğer yandan bu değişim özellikle AB üyesi olmayan Türkiye gibi ülkeler için kritik bazı anlamlar taşıyor. Buna göre yeni kullanıcı sözleşmesine göre AB üye ülkelerinden yaşayan kullanıcıların verilerinin diğer şirketlerle paylaşılmayacakken, üye olmayan ülkelerdeki sözleşmeyi onaylamayanlar 8 Şubat 2021 tarihi itibariyle uygulamayı kullanamayacaklar.
WhatsApp’ın gizlilik politikasında yaptığı bu önemli değişikliği açıklamasının ardından tüm dünyada bazı kullanıcılar alternatif uygulama arayışına girdiler. Bu uygulamalar arasında önce çıkan Signal son günlerde ilgi görüyor. Kısa süre içinde artan trafiği ile yaşadığı teknik sıkıntıların ardından durumu toparlayan platform, Tesla CEO’su Elon Musk’ın milyonlarca Twitter takipçisine “Signal’i kullan” çağrısı yapması sonrası Twitter’da trendler arasına girdi.
Use Signal
— Elon Musk (@elonmusk) January 7, 2021
WhatsApp’ta olan ne varsa Signal’de de var
Signal aslında 2014 yılından beri kullanımda olan ve odağı gizlilik olan bir mesajlaşma uygulaması. “Gizliliğe Merhaba Deyin” iddiası ile yola çıkan ve uçtan uca şifreleme teknolojisini kullanan açık kaynak kodlu bu uygulamayı iPhone, iPad, Android ile kullanabiliyorsunuz. Sginal’in aynı zamanda Windows, Mac ve Linux için masaüstü sürümleri de mevcut. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirilen uygulama, Amerikalı kriptograf ve Signal Messenger’ın hali hazırda CEO’su olan Moxie Marlinspike tarafından hayata geçirildi. Uygulamanın destekçileri arasında Edward Snowden ve WhatsApp’ın eski kurucu ortağı Brian Acton gibi dünyaca ünlü isimler de var. 2017’de WhatsApp’tan ayrılan Brian Acton, Signal’e finansman sağlamaya yardımcı olmak için yaklaşık 50 milyon dolar harcadı. Signal Vakfı’nın, WhatsApp’ın kurucu ortağı Brian Acton ve Marlinspike tarafından hayata geçirildiğini belirtelim.
Ücretsiz olan Signal ile kullanıcılar diğer mesajlaşma uygulamalarındaki gibi mesaj gönderebiliyor, arkadaşlarıyla sesli ve görüntülü görüşme yapabiliyor, fotoğraf, video ve bağlantı paylaşabiliyor. Bu arada Android sürümünde SMS’leri de doğrudan bu uygulama üzerinden cevaplayabiliyorsunuz.
Signal Aralık 2020’de grup görüntülü arama seçeneğini de tanıttı. Signal’de 150 üyeyle sınırlı gruplar da oluşturulabilir. Signal’de bir grup oluşturduğunuzda, herkesi gruba otomatik olarak ekleyemiyorsunuz. Eklediğiniz kişilere bir davetiye göndermeniz ve bu kişilerin gruba katılma davetini kabul etmeleri gerekir. WhatsApp’ta ise ilgili ayarı değiştirmediğiniz sürece, herkes doğrudan size bir grup ekleyebiliyor bildiğiniz gibi.
Signal, mesajları bireysel olarak yanıtlamanıza, belirli bir mesaja emoji tabanlı tepkiler göndermenize ve “Herkes için Sil” seçeneğini belirleyerek sohbetten belirli bir mesajı silmenize olanak tanıyor. Signal ayrıca kaybolan mesajlar özelliğine sahip. Her bir sohbet için kaybolan mesajları ayarlayabilir ve 5 saniye ile bir hafta arasında değişen süreyi seçebilirsiniz.
Signal’in öne çıkan gizlilik özellikler neler?
Signal’de olan özelliklerin neredeyse tamamının WhatsApp’ta da olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak girişte de belirttiğimiz gibi Signal’in odak noktası tamamen gizlilik üzerine. Gizlilik konusundaki iddiası sadece uçtan uca şifreleme teknolojisi sunmak ile ilgili değil. Uygulama aynı zamanda sunduğu özelliklerden ödün vermeden minimum kullanıcı verisi toplama ile de bu iddiasını pekiştiriyor.
Signal, gizlilik odaklı birçok özelliğe sahip. Örneğin Signal’in gizlilik ayarlarında, IP adresinizin ifşa edilmesini önlemek için aramaların bir Signal sunucusundan geçtiği ‘Aramaları Aktar’ seçeneği var. Ancak bunu etkinleştirmek, çağrı kalitesini düşürüyor. Aynı zamanda bu özelliğin herkes için gerekli olmadığının altını çizelim.
Signal ayrıca, birinin mesajlarını okuduğunuzda görebileceği okundu bilgilerini açma veya kapatma seçeneği de sunuyor. Ayrıca, bir mesajın ne zaman yazıldığını göstermek için yazma göstergelerini açma veya kapatma seçeneği de var. Bununla birlikte WhatsApp’ta göründüğü gibi, çevrimiçi olduğunuzu gösterebilen Durum gibi bir özellik yok.
Signal kullanıcıların web sitelerinden bağlantı ön izlemelerini kapatmalarına da izin veriyor. Ayrıca, hesabınızı güvende tutmak için ayarlayabileceğiniz bir güvenlik PIN’i var. Signal’in size aynı şeyi sormaya devam etmesini sağlamak için PIN hatırlatıcıları ayarlayabiliyorsunuz. Unutursanız, bu PIN’in kurtarılamayacağını unutmayın, ancak Signal bunu ayardan değiştirmenize izin veriyor. Yine de PIN kodunu unutursanız, hesabınıza erişiminizi kaybedebilirsiniz.
Signal ayrıca, uygulamaya erişmek için Touch ID, FaceID veya iOS cihazınızın şifresine güvenebileceğiniz bir Ekran Kilidi özelliğine de sahip. Ancak gelen aramalar ve mesaj bildirimleri, Ekran Kilidi etkin olsa bile yanıtlanabiliyor.
Signal hangi verileri topluyor?
Signal uygulamasının Apple App Store’daki gizlilik beslenme etiketine bakarsanız, toplanan tek verinin telefon numarası olan “İletişim Bilgileri” olduğunu görebilirsiniz. Signal’in gizlilik politikası, “hassas bilgileri asla toplamayacak veya saklamayacak” şekilde tasarlanmış. Uygulamadaki tüm mesajlar ve çağrılar uçtan uca şifreleniyor, yani hiçbir üçüncü taraf veya Signal bunlara erişemiyor. Diğer yandan Signal, hesaba eklenen profil adı ve resmi gibi diğer bilgilerin uçtan uca şifrelendiğini söylüyor.
Uygulama aynı zamanda sunucularında “rastgele oluşturulmuş kimlik doğrulama jetonları, anahtarlar ve aramalar oluşturmak ve mesaj iletmek için gerekli diğer materyaller” gibi bazı ek teknik bilgileri depoluyor. Şirket, ‘bu ek teknik bilgileri, Hizmetleri çalıştırmak için gereken minimum düzeyde sınırladığını’ söylüyor.
Signal mesajlarınızı veya aramalarınızla ilgili herhangi bir bilgiyi sunucularında saklamaz. Ancak, “geçici olarak çevrimdışı olan cihazlara teslim edilmek üzere sunucularında uçtan uca şifrelenmiş mesajları” kuyruğa alıyor. Bir telefonun pilinin bittiği veya internet bağlantısının kesildiği yer örneği. Signal, bir kullanıcının mesaj geçmişinin kendi cihazında saklandığını söylüyor.
Yorumlar