Skip to main content

Teknoloji insanoğlunun ilerlemesi için kaçınılmaz bir gereksinim. Öte yandan, yarattığı güvenlik zaafları bazen insan aklının sınırlarını zorlayabiliyor. Son olarak yaşanan “oyuncak ayı” skandalı bunun güzel bir örneği…

Nesnelerin İnterneti (IoT) kendileri arasında ve insanlarla iletişime geçebilen nesnelerin büyüleyici dünyası… Söz konusu “oyuncakların interneti” olup da, işin içine çocuklar ve aile yaşamı gibi hassas konular girince, akıllı oyuncakları eve sokmadan önce belki durup bir kez daha düşünmek gerekiyor. Zira bugüne dek sevimli bir oyuncak ayının “dolandırıcı” olarak evinize sızması ihtimali size saçma görünmüş olabilir, ama günümüzde gerçekleşmiş bir vaka.

Teknoloji markaları kozlarını mahkemelerde paylaşırken, dünyanın en büyük orduları bilgi sızdırma olayları yüzünden tedirginlik yaşarken, yeni teknolojilerin tehdit ettiği hedefler her zaman bu kadar büyük olmayabiliyor. Örneğin, evine internete bağlanan akıllı oyuncak alan sıradan bir aile de güvenliğini kendi elleriyle tehlikeye atabiliyor. ABD’li oyuncak markası Spiral Toys‘un neden olduğu skandal bunun en güzel örneği.

2 milyon mesaj, yüz binlerce gizli bilgi

Siber güvenlik uzmanı Troy Hunt, Spiral Toys’un ürettiği Cloudpets isimli dijital oyuncak hayvanlara kaydedilen 2 milyon mesajın internette iyi korunmayan bir platformda herkesin kolayca ulaşabileceği bir veritabanında depolandığını ortaya çıkardı. Daha da kötüsü, güvenlik açığı 800 binden fazla kullanıcının e-posta adresi ve şifreleri gibi gizli bilgilerini de ifşa etti. Yetkililere göre, fidye yazılım kullanan hackerların oyuncak firmasına şantaj yapmak amacıyla böyle bir girişimde bulunmuş olması ihtimaller dâhilinde görünüyor. Öte yandan, güvenlik açığını gidermek için hemen harekete geçen oyuncak firması bilgi ve kayıtların çalınmadığını iddia ediyor.