Skip to main content

Kütüphaneye gitmeye gerek kalmadan, oturulan yerden bir kitap alabilmek her ne kadar cazip gelse de,  dijital yayıncılık özellikle Türkiye’de, gelişmeye yeni başlamış bir sektör.Yurt dışında daha çok gelişmiş olan dijital…

Kütüphaneye gitmeye gerek kalmadan, oturulan yerden bir kitap alabilmek her ne kadar cazip gelse de,  dijital yayıncılık özellikle Türkiye’de, gelişmeye yeni başlamış bir sektör.

Yurt dışında daha çok gelişmiş olan dijital kitapların yaygınlaşmasıyla tehlikeye girebilecek olan kitap endüstrisi ve kaçak yollarla e.kitap’lara ulaşılma ihtimali, e.kitap uygulamasının dünya üzerinde yaygınlaşmasında engeller yaratıyor.

E.kitap uygulamasının zorluklarının yanı sıra, dosya uyumu konusu da, e.kitap okuyucularının farklı formatlara sahip olmalarına yol açıyor. Örneğin Amazon, Kindle okuyucuları için kendi özel formatını uygularken, diğer üreticilerin bir çoğu EPUB formatını kullanmayı seçtiler. Bununla beraber, kütüphaneler ve yayınevleri arasında aracı olan OverDrive adlı e.kitap yayıncısı EPUB formatını desteklediği için çoğu Kindle sahibi 2011’in güz dönemine kadar kütüphanelerden e.kitap alamıyordu.

E.kitap ödünç alımıyla ilgili bazı gerçekler:

– E.kitaplar, bölgesel sınırlamalara da tabi tutulabiliyorlar.
Dijital olmalarına rağmen çoğu kütüphane, kendi yerli bölgesindeki
kullanıcılarına ödünç alma hakkını veriyor. Böylelikle bir e.okuyucu sahibi iseniz bile, dünyanın öbür
ucundaki bir kitabı, dijital olarak bile, ödünç almanız bu aşamada mümkün değil.

– E.kitaplar, dijital olmalarına rağmen, kütüphanelerde sınırsız sayıda bulunmuyorlar. Kütüphaneler her e.kitap kopyası için bir ücret ödemeleri gerektiği için, kütüphanelerde olduğu gibi bir başka kullanıcının kitabı bitirmesini beklemeniz gerekebilir.

-Dijital olmalarına rağmen, e.kitap’ları ödünç almak çok ucuz olmayabiliyor. Örneğin Amazon.com sitesinde, e.kitap fiyatları normal kağıttan üretilmiş kitaplar kadar pahalı olabildiği için, kütüphaneler bir anda çok fazla sayıda dijital kitap alamıyorlar.

-E.kitapları ödünç alma işlemi henüz tek bir tıkla gerçekleşecek kadar hızlı bir süreçten oluşmuyor.
 

Siz Türkiye’nin dijital yayıncılık alanındaki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kaynak: wired.com