Skip to main content

Dünyanın parazit enfeksiyonuna karşı geliştirilen ilk aşısı, Sahra altı Afrika’da özellikle çocuk ölümlerinin engellenmesinde önemli bir adım olarak görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 5 yaş altı 260 bin çocuğun sıtmadan hayatını kaybettiği Sahra altı Afrika’da yaşayan çocuklar için sıtma aşısını önermeye başladı.

GlaxoSmithKline tarafından Mosquirix adıyla üretilen aşının, sivrisinekler tarafından taşınan hastalığın Plasmodium falciparum adı verilen tek hücreli canlının neden olduğu bilinen en ağır tipine karşı %30 etkili olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklandı.

Plasmodium falciparum’un Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde daha yaygın olduğu bilinirken; Dünya Sağlık Örgütü, aşıyı, bu bölgede yer alan Kenya, Gana ve Malavi’de yapılan ve 800 binden fazla çocuğun katıldığı pilot programın sonuçlarını temel alarak önerdiğini açıkladı. Aşının, sıtma riski altında olduğu düşünülen, 5 aylık ve üstü çocuklara dört doz halinde uygulanması öneriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, sıtma bulaşısının engellenmesi amacıyla üretilen ilk aşı olan Mosquirix’in %30’luk başarı oranının düşüklüğüne dikkat çekerken, böcek ilaçlı cibinlik gibi diğer önlemler ile birlikte kullanıldığında her yıl on binlerce hayat kurtarabileceğini açıkladı.

New York Times ise bu aşının parazit enfeksiyonuna karşı üretilen ilk aşı olduğunu aktarırken, bu tür bir aşının virüs ve bakterilere karşı üretilen aşılardan daha zor üretildiğine dikkat çekti.

CDC’ye göre sıtma, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı ve diğer semptomları ile grip benzeri bir hastalığa yol açması ile biliniyor ve tıbbi hizmetlere erişimi olan bireylerin tedavi olması mümkün. Hastalık ile ilgili bilinen bir başka gerçek ise 2019 yılında sıtmadan hayatını kaybedenlerin %67’sini 5 yaş altı çocukların oluşturması ve bu çocukların büyük ölçüde Afrika’da yaşaması.

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu önerisini, hastalığın en büyük yükünü taşıyan kıta için bir umut ışığı olarak görürken, daha fazla Afrikalı çocuğun sıtmadan korunarak büyümesi beklentisinde olduklarını aktardı.

Kaynak: WHO approves the world’s first malaria vaccine – CNet