Skip to main content

Dijital dünyada 2016’da bu yıl olaylara tanıklık ettik? 2016’nın önemli gelişmeleriden öne çıkanları paylaşıyoruz…

2016’da teknoloji dünyasında birçok önemli gelişmeye tanıklık ettik.  Satın almalardan ürün fiyaskolarına, yenilikçi ürünlerden şirket birleşmelerine çeşitli olaylar teknoloji dünyasına yön verdi. Bu gelişmelerden öne çıkanları paylaşıyoruz…
 

Google FameBit’i satın aldı

Google, 11 Ekim 2016’da FameBit’i satın aldı. FameBit, YouTuber ve markaları bir araya getiren bir pazaryeri ve video üreticilerinin gelir kazanmasına, markaların da geniş kitlelere ulaşmasına aracılık ediyor. FameBit’in sitesindeki rakamlara göre 45 bin 810 video yayıncısını 3,3 milyar kişiye ulaştırıyor. Sitedeki diğer bir veri ise platformun kuruluşundan bu yana marka ve YouTuber’lar 25 binden fazla sponsorlu videoya imza attığını ortaya koyuyor.

CNN Casey Neistat’ın uygulamasını satın aldı

YouTuber dünyasında dair diğer bir satın alma ise CNN’den geldi. CNN’de 29 Kasım 2016’da yaptığı açıklamada YouTube’un yıldızlarından Casey Neistat’ın şirketi Beme’i satın aldığını duyurdu. CNN bu satın almayla milenyum kuşağına daha etkili ulaşmayı hedefliyor. CNN’in 25 milyon dolara bünyesine kattığı Beme, kapatılacak ve bu yılın ilk yarısında yeni bir kimlikle kullanıcılarıyla buluşacak.

Drone’lu ilk ticarî nakliye yapıldı

2015 yılında tıbbî malzemelerin ilk kez drone’la teslimatından sonra 23 Temmuz 2016’da ilk ticarî nakliye gerçekleştirildi. Flirtey şirketi, Tokyo merkezli şirketler zinciri 7-Eleven ile yaptığı ortaklıkla ABD’nin Nevada eyaletindeki özel bir mülke ilk ticari ürün servisini yaptı.  Proje dahilinde Nevada’daki mağazalardan biri seçilerek GPS verileri kullanıldı ve mağazadan hareket eden donut, kahve gibi ürünler içeren paket, 1,5 kilometre uzakta bulunan bir eve ulaştı.

Elon Musk Mars’a koloni kurma planlarını açıkladı

SpaceX Kurucusu ve CEO’su Elon Musk, Uluslararası Uzay Seyahati Kongresi‘nde Mars’a koloni kurma planlarını duyurdu. 27 Eylül 2016’da Meksika’nın Guadalajara şehrinde düzenlenen etkinlik,  YouTube’dan canlı yayımlandı. Elon Musk, hedefine ulaşmak için ise birden fazla kullanılabilen roketler ve gezegenlerin yörüngesinde bulunan yakıt istasyonları gibi çalışmalarla Mars yolculuğunu ekonomik hale getirmeyi düşünüyor. Musk’ın Mars’a yolculuk için belirlediği fiyatın 100-200 bin dolar arasında olduğu ifade ediliyor.

Microsoft LinkedIn’i satın aldı

Microsoft, 13 Haziran’da yaptığı açıklamayla LinkedIn’i satın aldığını açıkladı. 26,2 milyar dolara gerçekleşen satın almayı resmî blog’unda yayımladığı mesaj ile duyuran Microsoft CEO’su Satya Nadella, bu satın almadan hem LinkedIn’in hem de Microsoft’un olumlu bir şekilde etkileneceğini belirtti. Reid Hoffman, Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly ve Jean-Luc Vaillant tarafından 2002 yılında Mountain View Kaliforniya’da kurulan LinkedIn, 2016 yılında 106 milyonu aktif, 400 milyon kullanıcı sayısına ulaştı.

Solar Impluse 2, dünya turunu tamamladı

Solar Impulse uzun menzilli, güneş enerjisiyle çalışan bir deneysel uçak projesi ve aynı zamanda proje kapsamında iki uçak imal edildi. 9 Mart 2015’de Abu Dhabi’den havalanarak dünya çevresindeki turuna başlayan Solar Impulse 2, 26 Temmuz 2016 tarihinde kalkış yaptığı Abu Dabi’ye vararak dünya etrafında bir tam tur atmayı başardı. Ağırlığı 2,3 ton olan uçağın 72 metre genişliğe sahip kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Solar Impulse 2, gündüzleri lityum bataryalarında güneş enerjisi depolayabilmesi sayesinde geceleri de uçabiliyor.

iPhone satışları ilk kez düştü

iPhone’un piyasaya çıktığı yıl olan 2007’den bu yana ilk kez satışları düştü. Apple, Nisan 2016’da açıkladığı çeyrek dönem sonuçlarına göre, 51,2 milyon cihaz sattı. 2015’in aynı döneminde 61,2 milyon cihaz satan Apple, ilk kez satışta yüzde 20’lik satışa şahitlik etti. Yine aynı Çin’deki gelirlerde yüzde 26’lık gelir düşüşü yaşandı.

AT&T, Time Warner’ı 85 milyar dolara satın aldı

ABD’li telekomünikasyon devi AT&T, medya alanındaki en büyük satın almalardan birine imza attı ve Time Warner’ı 85,4 milyar dolara satın aldı. 22 Ekim’de yayımlanan açıklamaya göre, AT&T, bünyesinde Time dergisi ve Hollywood’lu film yapım ve dağıtım şirketleri Warner Bros, New Line Cinema ve televizyon kanallarından CNN, TNT ve HBO’ya sahip olan Time Warner’ı satın alacak. ABD’li Comcast ve Walt Disney’den sonra televizyon, sinema ve eğlence sektöründe dünyanın en büyük üçüncü şirketi konumunda bulunan Time Warner’ın piyasa değeri 73 milyar dolar. Buna karşılık yaklaşık 142 milyon cep telefonu ve 16 milyon internet abonesi bulunan AT&T’nin piyasa değeri ise 226 milyar dolar olarak belirtiliyor.

Samsung Galaxy Note 7 patlama skandalı

Samsung’un Ağustos 2016’da piyasaya sunduğu ve çok güvendiği amiral gemisi modeli Galaxy Note 7 modelinin bataryası patladı ve büyük bir krize neden oldu. Samsung’un İngiliz resmî sitesinden yapılan açıklamaya göre, pil hücresinde anot ve katotun birbirine temas etmesiyle pil aşırı ısınmaya başlıyor ve bunun ardından da bataryanın patlaması meydana geliyor.  4 Kasım 2016’daki diğer bir açıklamada, sadece ABD’de 96 patlama vakasını rastlandığı bildirildi.

Pokemon GO çılgınlığı dünyayı sardı

The Pokemon Company tarafından 6 Temmuz 2016’da duyurulan oyunun bu kadar çok ilgi göreceğini hiç kimse beklemiyordu. Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisiyle hayata geçirilen oyunun asıl amacı haritanın belli yerlerinde bulunan GYM merkezlerinde lider olma üzerine tasarlandı. Yakalanılan pokemonlarla güç kazanabilir ve hatta evrimleştirilerek daha güçlü hale gelmek mümkün. Bu kadar ilgi gören Pokemon GO’nun istatistiklerine baktığımızda, 1 Kasım 2016’daki veriye göre, günde 2 milyon dolar kazandığı belirtiliyor. 20 Ekim 2016’daki bir veri ise oyunun 600 milyon dolara gelire ulaştığını ortaya koyuyor.