Kaspersky’nin yaptığı bir araştırmada, 2023 yılında dark web üzerinde ChatGPT’nin yasadışı amaçlarla kullanımıyla ilgili 3 binin üzerinde gönderi keşfedildiği ortaya çıktı. Kaspersky Dijital Ayak İzi Analisti Alisa Kulishenko, tehdit aktörlerinin ChatGPT ve yapay zekâyı çeşitli kötü amaçlarında kullanmak için aktif olarak yöntemler araştırdığını belirtti. Bu kullanım alanları arasında kötü amaçlı yazılımların geliştirilmesi, çalınan kullanıcı verilerinin işlenmesi ve dil modellerinin diğer yasadışı kullanımları bulunuyor.
Kulishenko’ya göre, yapay zekâ araçlarının popülerliği, ChatGPT’nin otomatik yanıtlarının siber suç forumlarına entegre edilmesine neden oldu. Siber suçlular aynı zamanda dark web üzerinde ChatGPT’ye alternatif olarak pazarlanan diğer dil modellerine de ilgi gösteriyor. Bu modeller arasında XXXGPT ve FraudGPT gibi projeler bulunuyor.
Bir başka tehdit de ChatGPT’nin ücretli sürümüne yönelik hesap piyasasının oluşturulması. Dark web ve Telegram kanallarında satılık ChatGPT hesaplarının reklamını yapan binlerce gönderi tespit edildi. Bazı gönderiler, çalıntı hesapları dağıtıyor veya toplu olarak hesap oluşturan otomatik kayıt hizmetlerini tanıtıyor.
Kulishenko, yapay zekâ araçlarının kendilerinin tehlikeli olmasa da, siber suçluların büyük dil modellerini etkili bir şekilde kullanmaya çalıştığını vurguladı. Bununla birlikte, üretken yapay zekâ ve sohbet robotlarının siber saldırı ortamında devrim yaratmasının 2024’e kadar olası olmadığı düşünülüyor.
Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar