Skip to main content

Bitkilerin karbon yakalama kapasitelerini artırmak isteyen bilim insanları, CRISPR gen düzenleme teknolojisinden yararlanacaklar.

Berkeley, Kaliforniya’da bulunan ve CRISPR gen düzenleme teknolojisinin mucitlerinden biri olan Jennifer Doudna tarafından kurulan Innovative Genomics Insititute’da (IGI) görev alan bilim insanları, CRISPR teknolojisi ile ilgili yeni bir projenin başlatılacağını duyurdular. İlk etabının üç yıl sürmesi planlanan ve Mark Zuckerberg’in kurucusu olduğu Chan Zuckerberg Institute’den 11 milyon dolar destek alan proje, CRISPR gen düzenleme teknolojisi ile bitkilerin karbon yakalama kapasitelerinin artırılmasını hedefliyor.

Atmosferde bulunan karbonun bitkiler vasıtasıyla yakalanması konusunda akla her ne kadar önce ağaçlar gelse de söz konusu proje tarım bitkilerini önceliyor. Ağaçların daha uzun ömürlü oldukları, dolayısıyla karbonu daha uzun süre hapsettikleri bilinse de tarım bitkileri ağaçlardan daha hızlı büyüyorlar ki bu da projenin test aşamasını hızlandırabilir.

IGI’ın ilk hedeflerinden biri, bitkilerde yer alan enzimler üzerinde çeşitli düzenlemeler yaparak, enerji tüketen yan süreçleri ortadan kaldırmak ve fotosentez sürecine etki ederek bitkilerin daha hızlı büyümelerini sağlamak. Bilim insanları, fotosentez ile karbonun yakalanmasının yeterli olmadığına, bitkilerin hayvanlar, insanlar, böcekler ve toprakta bulunan mikroorganizmalar tarafından yenilmelerinin ardından karbonun tekrar açığa çıktığına dikkat çekiyorlar. Dolayısıyla karbonun yakalanması kadar toprakta depolanmasının da bir hayli önemli olduğunun altını çiziyorlar. Geniş köklere sahip olan bitkilerin depoladıkları karbonu daha uzun süre barındırdıklarına, toprağın altına hapsettiklerine değinen bilim insanları, yakalanan karbonun depolanabilmesi için alternatif yöntemler üzerinde de çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak: These scientists want to capture more carbon with CRISPR crops – MIT Technology Review