Skip to main content

Covid-19 döneminde ortaya çıkan ya da bu dönemde faydası daha net anlaşılan ve yükselişe geçen dünyanın farklı coğrafyalarından girişimler sektör için ilham veren hikayelere imza atmaya devam ediyorlar.  

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19, hepimizin yaşantısını, günlük alışılagelmiş düzenlerini ve alışkanlıklarını etkilemiş durumda. Pandemi sonrası küresel ekonomi, teknoloji ve yaşam standartlarında dengelerin nasıl değişeceği tüm dünyanın merak konusu.

Her alanda ivme yaşanılan bir süreç!

Bu dönemde bazı sektörlerde girişimler çok hızlı büyüme kaydederken, pandemi süreci yeni girişimlerin teşvik almasında da kolaylık sağladı. Öne çıkanlar arasında; akıllı tarım, teletıp, sağlık, sosyal yardımlaşma, fintech ve uzaktan çalışma alanları bu ivmeli sürecin gözdeleri konumunda. Covid-19 ile gelişen ya da insan yaşantısına yeni eklenen tüm bu girişimleri listelemek neredeyse imkansızken, belirttiğim alanlarda dikkat çeken bazı global işleri sizler için özetledim.

iFarm, Finlandiya

‘‘Herkes sağlıklı yiyecekleri sürdürülebilir şekilde yetiştirebilir’’ misyonuyla yola çıkan iFarm, 2017 yılında Alexander Lyskovsky, Konstantin Ulyanov ve Maxim Chizhov tarafından kurulan Finlandiya menşeli bir girişimidir.

Rus ekibin geliştirdiği yenilikçi tarım teknolojisi sayesinde evinizde, ofisinizde, restoranlarda ‘dikey çiftlikler’ oluşturulup modüler seracılık yapabilmeniz olanaklı hale gelmiştir. Geleneksel yöntemlere nazaran çok daha az su ve gübre tüketimi sağlayan bu akıllı modüller, uzun süre depolamayı da mümkün kılıyor. Girişim, 2020 itibariyle uzaktan kumanda kontrolüyle SaaS çözümlü ‘’iFarm GrowTune’’ ürününü satışa çıkardı. Şu an Amerika, Rusya, Avrupa ve Asya’da hizmet veren iFarm, Covid-19 sonrası yıldızı parlayan girişimlerden biri. Dolaysıyla, dünya kendini toparladıktan sonra akıllı tarım alanında talebin ve benzer yeni girişimlerin artacağı öngörmek mümkün…

Colivery, Almanya

Colivery, tüketiciye yemek-yiyecek satın alma, eczaneye gitme ve reçetesiz satılan ilaçları alma konularında ‘yardımcıları’ bir araya getiren bir platform özelliğine sahip.

Code of Germany ve Tech4Germany’in desteklediği girişim, pandemi süresince Almanya’da birçok vatandaşa yardım sağladı. Platform içerisinde profil oluşturup alışveriş listenizi yakındaki yardımcılarla paylaşabilir, araç ihtiyacınız doğrultusunda yardımcı sürücüler bulabilirsiniz. Sanıyorum ki, Covid-19 birlikte benzer kurgudaki sosyal yardımlaşma girişimlerinin sayısı hızla arttı.

Rimuut, Estonya

Evden çalışmanın, Covid-19 döneminin ‘yeni normal’i haline gelmesi şirketler tarafında da dijital dönüşümü hızlandırdı. Küresel esnek çalışma ekosistemi ‘finansal ürünü’ Rimuut, 2017 yılında Esen Bulut ve Mert Bulut tarafından Estonya’da kurulan bir girişim.

Rimuut; şirketleşmemiş freelancer’ların kurumlarla faturalı ve güvenli çalışmasını sağlarken, aynı zamanda kurumlara muhasebeleştirme kolaylığı sunan yenilikçi bir finans şirketidir. 50 ülkede, 30 bin’den fazla freelancer ve 2 bin 500 kurum Rimuut servislerinden yararlanıyor. Küresel salgın ve etkisiyle hızlanan dijital dönüşümle birçok kurumun esnek iş gücünü tercih edeceğini düşünüyorum.

Krisp, ABD

Gelişmiş yapay zeka entegreli Krisp, ‘arama temizleme’ özelliğiyle öne çıkan bir proje. Böylelikle, aramalarda arka plan gürültüsünü gerçek zamanlı olarak tanıyıp temizlerken ‘makine öğrenmesi modeli’ yardımıyla mikrofona konuşan kullanıcının sesini tanıyarak onun dışındaki tüm sesleri temizleyen Krisp Slack, Messenger, Skype gibi bir çok ürüne uyumlu.

Krisp’in yeni sürümleri Covid-19 döneminde yapıldı. Yeni sürümle birlikte kullanıcılar diğer kişilerin mikrofonlarından gelen gürültüleri de sonsuza kadar sessize alabilme özelliğine kavuşmuş oldular. Pandemi döneminde evinde gürültü ortamı olan kişiler için yararlı bir çözüm olan ürün, pandemi sonrası kafe, havaalanı ve benzeri kalabalık sosyal ortamlarda yapılacak görüşmelerde de faydalı çözümler üretmeye devam edecek gibi duruyor.

Horganice, Tayland

Horganice, bulut tabanlı apartman yönetim çözümleri sunan bir girişim. Horganice üzerinden kira ödeme, apartman güvenliği, apartman içi iletişim vb. konularda servisler sunulurken, ürün özellikle sosyal izolasyonun hüküm sürdüğü Covid-19 döneminin akılcı çözümlerinden. Dashboard üzerinden tüm servislerin izlenebilmesi ve geriye dönük yapılan işlemlerin takibi sağlanabiliyor.

StethoMe, Polonya

StethoMe, AI teknolojisini kullanarak, hastaların evlerinden ayrılmadan solumun sağlığı incelemelerini değerlendirerek doktorlara göndermelerini sağlar. 2015 yılında kurulan girişim telefonunuzla uyumlu dijital bir stetoskop ile akciğerlerdeki anormal sesleri tespit ediyor. Bu sesleri telefonunuza indirdiğiniz Stethome uygulaması yardımıyla şiddetlerine göre sınıflandırır ve doktorların görsel ve işitsel analiz paneline gönderir.

Bu ürün özellikle salgın döneminde hastaneye gitmek istemeyen kronik akciğer rahatsızlığı olan kişiler tarafından yoğun talep görüyor. Pandemi ile birlikte teletıp alanındaki gelişmeler daha hızlı bir şekilde ivme kazanacak.

Bankera Business Care, Litvanya

Uluslararası ödeme kuruluşu olan Bankera, 2017 yılında Litvanya’nın Vilnius kentinde kuruldu. SEPA bölgesinde sanal IBAN’a sahip olma ve farklı para birimlerinde sınır ötesi ödeme sağlayan kuruluş, Covid-19 süresince şirketlere destek amaçlı bir kredi program geliştirdi. Bankera Business Care programı, nakit akışı sorunu yaşayan Avrupa Birliği menşeli fintech, e- ticaret, blockchain gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimlere küresel salgın sonrası ödeme yapacak şekilde kredi desteği sağlıyor ve bu konuda oldukça esnek şartlar sunuyor.

Zeynep Gabralı